Antyseptyka

Jest to postępowanie, które ma na celu zabicie bakterii, grzybów i wirusów.

Aseptyka

Jest to inaczej jałowość, stan pomieszczeń, sprzętów i in., które pozbawione są wszelkiego rodzaju drobnoustrojów.

Szczepionka

Jest to zawiesina bakteryjna, w skład której mogą wchodzić żywe lub martwe bakterie. Jej rola jest ochrona przez zarażeniem się różnymi chorobami .

Surowica

Jest to osocze krwi, które nie zawiera białka ( fibrynogenu), surowica od uodpornionych zwierząt ( miały wstrzyknięte zarazki do krwiobiegu), która jest stosowana zapobiegawczo lub leczniczo.

Pasteryzacja

Jest to metoda przerywająca lub hamująca działanie drobnoustrojów lub tez ich enzymów. Metoda skuteczna w przedłużaniu terminu przydatności pokarmów.

Tyndalizacja

Jest to metoda wyjaławiania środowiska, poprzez kilkakrotne działanie parą wodną na produkty spożywcze, ma na celu zlikwidowanie bakterii powodujących psucie się produktów spożywczych. Nazwa pochodzi od wynalazcy, którym był J. Tyndall.

Fitoncydy

Są to substancje o charakterze lotnym, wykazujące działanie bakteriobójcze, grzybobójcze oraz pierwotniakobójcze. Często wykorzystuje się je w medycynie ( aliofil ). Ich źródłem mogą być rośliny wyższe, a wśród nich cebula, chrzan czy czosnek.