Antyseptyka
|
|
Jest to postępowanie, które ma na celu zabicie bakterii, grzybów i wirusów.
|
Aseptyka
|
|
Jest to inaczej jałowość, stan pomieszczeń, sprzętów i in., które pozbawione są wszelkiego rodzaju drobnoustrojów.
|
Szczepionka
|
|
Jest to zawiesina bakteryjna, w skład której mogą wchodzić żywe lub martwe bakterie. Jej rola jest ochrona przez zarażeniem się różnymi chorobami .
|
Surowica
|
|
Jest to osocze krwi, które nie zawiera białka ( fibrynogenu), surowica od uodpornionych zwierząt ( miały wstrzyknięte zarazki do krwiobiegu), która jest stosowana zapobiegawczo lub leczniczo.
|
Pasteryzacja
|
|
Jest to metoda przerywająca lub hamująca działanie drobnoustrojów lub tez ich enzymów. Metoda skuteczna w przedłużaniu terminu przydatności pokarmów.
|
Tyndalizacja
|
|
Jest to metoda wyjaławiania środowiska, poprzez kilkakrotne działanie parą wodną na produkty spożywcze, ma na celu zlikwidowanie bakterii powodujących psucie się produktów spożywczych. Nazwa pochodzi od wynalazcy, którym był J. Tyndall.
|
Fitoncydy
|
|
Są to substancje o charakterze lotnym, wykazujące działanie bakteriobójcze, grzybobójcze oraz pierwotniakobójcze. Często wykorzystuje się je w medycynie ( aliofil ). Ich źródłem mogą być rośliny wyższe, a wśród nich cebula, chrzan czy czosnek.
|