Jest to inaczej rolnictwo alternatywne, biodynamiczne, naturalne albo organiczne. W ekologicznych gospodarstwach rolnych nie stosuje się środków ochrony roślin, pestycydów i nawozów sztucznych. W hodowli zwierząt nie stosuje się stymulatorów wzrostu czy dodatków paszowych. Są to zasadnicze różnice pomiędzy gospodarstwami ekologicznymi i tradycyjnymi.

W gospodarstwach ekologicznych chwasty usuwa się drogą mechaniczną. Owady odstrasza się np. wywarami z roślin o specyficznym zapachu.

Jakie są cele rolnictwa ekologicznego?

  • Ochrona środowiska naturalnego;
  • Zdrowa żywność nie wpływająca negatywnie na organizm człowieka;
  • Produkcja żywności zgodna z prawami przyrody;
  • Ochrona gleby przed wyjałowieniem;
  • Nie zanieczyszczanie środowiska naturalnego( gleb, wód i powietrza);
  • Ochrona przed insektami i bakteriami naturalnymi metodami;
  • Zachowanie ekosystemów glebowych;
  • Tworzenie nowego, rolniczego krajobrazu;
  • Gospodarstwa rolne traktowane jako indywidualne jednostki ekologiczne.

Porównanie rolnictwa ekologicznego i tradycyjnego

ROLNICTWO EKOLOGICZNE

ROLNICTWO TRADYCYJNE

Żywność ekologiczna, wysokiej jakości,

Stosowanie odnawialnych źródeł energii,

Ochrona gleby, wód i powietrza

Optymalne plony

Stosowanie naturalnych nawozów: kompostu, obornika,

Plony dobrze się przechowują,

Gospodarstwa dostosowane do pojemności środowiska,

Żywność zawierająca szkodliwe substancje,

Degradacja środowiska,

Skażenie i wyjałowienie gleb, zanieczyszczenie wód i powietrza,

Maksymalna ilości plonów,

Stosowanie pestycydów i nawozów sztucznych,

Plony źle się przechowują,

Gospodarstwa eksploatujące maksymalnie pojemność środowiska,

Rolnictwo ekologiczne w Polsce rozwija się coraz szybciej, zwłaszcza po wejściu Polski do Unii Europejskiej.

Zmiany polityczne zwiększyły rynek zbytu dla żywności ekologicznej na Zachodzie. Gospodarstwa alternatywne potrzebują zaświadczeń i certyfikatów poświadczające jakość żywności.

W Polsce również coraz więcej ludzi przekonuje się do spożywania ekologicznej żywności. Jest ona wprawdzie droższa, ale dużo zdrowsza. Żywność tradycyjna powoduje u ludzi zachorowania na raka, zaburzenia układu nerwowego i patologie płodu.

Polska po wejściu do Unii Europejskiej otrzymała dopłaty do rolnictwa ekologicznego, stąd zapotrzebowanie na jego produkty i zainteresowanie tą dziedziną gospodarką znacznie wzrosły w ostatnich latach. Można już niejako mówić o modzie na tzw. ekologiczną żywność, którą coraz częściej można znaleźć na naszych stołach.

Warto jeszcze zauważyć, że do tej pory rolnictwo ekologiczne dotyczyło jedynie małych gospodarstw, które wytwarzały żywność tylko dla własnego użytku. Wobec tego ich działalność gospodarcza nie była potwierdzona prawnie jako ekologiczna. Obecnie się to zmienia. Z całą pewnością, już wkrótce będzie można mówić o dużych gospodarstwach ekologicznych.