Żabnica

Żabnica to ryba, która nazywana jest również diabłem morskim. Nie bez powodu tak się ją określa, ponieważ swoim wyglądem odstrasza potencjalnego drapieżnika. Pływa blisko dna, a jej ubarwienie pomaga maskować się wśród roślin morskich. Na głowie ma wijący się wabik, którym przyciąga ofiary w okolice swojej paszczy. Żywi się wyłącznie małymi rybkami. Jej jadalne części są wyjątkowo delikatne, dlatego jest poławiana dla białego, smacznego mięsa. Żabnice znajdziecie w daniach kuchni francuskiej. W smaku nie przypomina ryby - raczej podobna jest do kurczaka. Występuje w zachodniej Europie oraz w północno-zachodniej Afryce.

Świeżo złapana żabnica w Norwegii. / fot. 123RF/Picsel
Świeżo złapana żabnica w Norwegii. / fot. 123RF/Picsel Caption

Jelonkowiec błotny

Ten ssak o wdzięcznej nazwie wygląda bardzo sympatycznie. Możecie spotkać go w krajach azjatyckich – głównie w Chinach i Korei. Jelonkowiec nie posiada poroża, za to z jego szczęk wyrastają dwa długie kły. Z tego powodu bywa również nazywany jelenim wampirem. Nie używa ich jednak do spożywania pokarmu, a do zdobywania terytorium poprzez walkę z innymi zwierzętami.

Jelonkowiec błotny
Jelonkowiec błotny / fot. 123RF / PICSEL

Czytaj dalej na następnej stronie