Pszenica to zboże, które zajmuje na świecie największą powierzchnię zasiewów. Charakteryzuje się stosunkowo wysokimi wymaganiami termiczno - wilgotnościowymi oraz glebowymi. Wymaga również intensywnego stosowania surowców mineralnych. Ponieważ pszenica jest uprawiana od dawna, w wyniku badań laboratoryjnych powstało wiele różnych odmian oraz mutantów. Dlatego też możliwa jest jej uprawa zarówno w strefie zwrotnikowej, podzwrotnikowej i umiarkowanej.

Pszenica jest wysiewana przede wszystkim w:

  • Azji - tereny Niziny Chińskiej, Wyżyna Lessowa, północny Kazachstan, Wyżyna Anatolijska, Pendżab, zachodni fragment Niziny Gangesu,
  • Europie - Wyżyna Bawarska, Nizina Francuska, Nizina Rumuńska, Nizina Angielska, Nizina Węgierska, znaczne obszary Ukrainy oraz południowo - zachodniej Rosji,
  • Ameryce Północnej - tzw. "Wheat Belt" ( pas pszeniczny) obejmujące wschodnie tereny Wielkich Równin oraz inne stany, jak Indiana, Oregon, Illinois i Waszyngton.

Światowymi producentami pszenicy są: