Pszenica to zboże, które zajmuje na świecie największą powierzchnię zasiewów. Charakteryzuje się stosunkowo wysokimi wymaganiami termiczno - wilgotnościowymi oraz glebowymi. Wymaga również intensywnego stosowania surowców mineralnych. Ponieważ pszenica jest uprawiana od dawna, w wyniku badań laboratoryjnych powstało wiele różnych odmian oraz mutantów. Dlatego też możliwa jest jej uprawa zarówno w strefie zwrotnikowej, podzwrotnikowej i umiarkowanej.
Pszenica jest wysiewana przede wszystkim w:
- Azji - tereny Niziny Chińskiej, Wyżyna Lessowa, północny Kazachstan, Wyżyna Anatolijska, Pendżab, zachodni fragment Niziny Gangesu,
- Europie - Wyżyna Bawarska, Nizina Francuska, Nizina Rumuńska, Nizina Angielska, Nizina Węgierska, znaczne obszary Ukrainy oraz południowo - zachodniej Rosji,
- Ameryce Północnej - tzw. "Wheat Belt" ( pas pszeniczny) obejmujące wschodnie tereny Wielkich Równin oraz inne stany, jak Indiana, Oregon, Illinois i Waszyngton.
Światowymi producentami pszenicy są: