Powstawanie rodzajów gleb. Także podstawowe funkcja gleby, jej fizyczne, dalej chemiczne czy biologiczne właściwości, także systematyka genetyczna, czy tzw. klasyfikacja bonitacyjna. Potem omówienie kompleksów glebowo-rolniczych. Omówienie głównych rodzajów oraz gatunków gleb występujących w Polsce. Zjawisko erozji gleb. Ponadto tzw. czystość gleb według norm oraz gleby jako element środowiska.
Proces glebotwórczy obejmuje zarówno mineralizację dla materii organicznej, dalej powstanie próchnicy i samo przemieszczanie (inaczej wsiąkanie) wszystkich związków mineralnych oraz organicznych. Więc na jego przebieg decydujący wpływ mają: przede wszystkim klimat, dalej woda, dalej organizmy żywe, dalej ukształtowanie powierzchni, czy rodzaj skały, czy działalność człowieka. Na skutek procesu glebotwórczego dochodzi do powstania gleby. Natomiast o tym jaki będzie rodzaj gleb, decyduje rodzaj roślin. I tak strefowe zróżnicowanie wszystkich elementów przyrodniczych, powoduje powstanie gleb strefowych, zaliczamy do nich na przykład: gleby tundrowe, dalej gleby bielicowe, gleby brunatne, czy czarnoziemy, dalej czerwonoziemy, czy żółtoziemy. Z kolei nazwy gleb są od stopnia zabarwienia całego profilu glebowego. Mamy jeszcze gleby astrefowe oraz gleby górskie, czy gleby bagienne, a także mady. A więc wskaźnik tzw. przydatności rolniczej dla gleb naszego kraju to 4,2 (ale im mniejszy wskaźnik to bardziej żyźniejsze gleby). Uwzględniamy tutaj następujące klasy ziemi, poczynając od I do VI (i tak klasa I to gleby najżyźniejsze, zaś VI klasa to słabe).
* 50% gleb - słabe oraz średnie
* 15% gleb - dobre oraz bardzo dobre
* te dobre gleby to przede wszystkim N. Śląska, oraz N. Wielkopolska
* zaś żyzne to dolna Wisła a więc gdańskie, dalej elbląskie, dalej bydgoskie, dalej toruńskie.