• etanol, alkohol etylowy:

Alkohol etylowy, czyli etanol ma wzór C2H5OH. Potocznie zwany jest on alkoholem. Stanowi on jednowodorotlenowy alkohol alifatyczny, który posiada dwa atomy węgla w cząsteczce. Ten związek organiczny to bezbarwna ciecz posiadająca charakterystyczny zapach. Alkohol etylowy jest łatwopalny, a jego temperatura wrzenia ma wartość 78,4°C. Etanol miesza się z wodą w każdym stosunku. W wyniku destylacji roztworów alkoholu etylowego otrzymuje się mieszaninę azeotropową. Alkohol etylowy utlenia się dając aldehyd octowy. Etanol ulega reakcji z kwasami tworząc estry, natomiast z metalami tworzy alkoholany. Otrzymuje się go w wyniku alkoholowej fermentacji cukru ( wchodzącego w skład melasy), albo skrobi (znajdującej się w życie, ziemniakach i kukurydzy). Inną metodą otrzymywania alkoholu etylowego jest synteza z etylenu lub aldehydu octowego. Mieszanina 95,6% etanolu z wodą jest popularnie nazywana spirytusem. Etanol jest bardzo tanim w produkcji surowcem i jest jednocześnie stosunkowo niegroźny dla środowiska, dlatego jest dość powszechnie wykorzystywany jako rozpuszczalnik w przemyśle chemicznym. Znalazł on także zastosowanie jako surowiec w produkcji estrów, eterów, chloroformu, jako składnik paliw silnikowych oraz w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

  • uzależnienie od alkoholu:

Długotrwałe, nadmierne spożywanie alkoholu etylowego prowadzi do uzależnienia (alkoholizmu, choroby alkoholowej). Uzależnienie od alkoholu niesie za sobą nie tylko utratę zdrowia, ale jest to także problem społeczny. Jest to jedno z najbardziej rozpowszechnionych na Świecie uzależnień. Rozwój alkoholizmu postępuje z różną szybkością i zależy od bardzo wielu różnych czynników. Alkoholizm, który polega na niekontrolowanym piciu napojów alkoholowych może być przyczyną przedwczesnej śmierci. Głównymi objawami choroby alkoholowej są:

    • zmniejszona tolerancja na alkohol - która polega na tym, że wypicie takiej samej ilości alkoholu jak kiedyś wywołuje słabszy efekt
    • objawy abstynencyjne - po odstawieniu lub zmniejszeniu ilości wypijanego alkoholu pojawiają się bardzo przykre dolegliwości, takie jak niepokój, drżenie kończyn, dreszcze, drażliwość, skurcze mięśni, nudności, poty, a nawet zaburzenie świadomości i majaczenie. Objawy te znikają po wypiciu alkoholu.
    • subiektywne poczucie łaknienia alkoholu - im dłuższy czas bez picia alkoholu tym silniejszy przymus picia, połączony z obawami i paniką. Uczucie podobne do głodu.
    • życie skoncentrowane jest wokół picia - alkohol jest obecny w życiu codziennym. Osoba uzależniona dużo uwagi poświęca na stwarzanie okazji do napicia się.
    • stracenie kontroli nad piciem - alkoholik nie jest w stanie zdecydować kiedy przestać pić i ile alkoholu powinien wypić.
    • zaburzenie świadomości i luki w pamięci - fragmenty zdarzeń znikają z pamięci i coraz większa ilość wydarzeń rozgrywa się poza świadomością osoby uzależnionej.
    • krótkie okresy abstynencji - próby udowodnienia sobie i innym, że alkohol nie przejął kontroli nad życiem i podejmowanie decyzji o abstynencji, która z reguły trwa bardzo krótko.
  • działanie alkoholu na organizm człowieka:

Alkohol działa bardzo niekorzystnie na układ pokarmowy. Drażni błonę śluzową i powoduje jej przekrwienie, co prowadzi do utrudnienia składników pokarmowych do krwi. Spożywanie alkoholu jest przyczyną uszkodzenia wątroby. Każdy przypadek alkoholizmu powoduje powiększenie i bóle wątroby, co związane jest z upośledzeniem jej funkcjonowania. Długotrwały alkoholizm przyczynia się do marskości wątroby, która jest bardzo częstą przyczyną śmierci. Zwiększona ilość alkoholu we krwi powoduje zwężenie naczyń krwionośnych, a w konsekwencji niedotlenienie mięśnia sercowego. Alkoholizm może być także przyczyną chorób neurologicznych. Innymi objawami spożywania alkoholu są: upośledzone działanie zmysłów, zmiana reakcji, upośledzone precyzyjne myślenie i koncentracja. Ponadto osłabia on działanie nerek i powoduje choroby układu moczowego. Kolejnym narządem szczególnie wrażliwym na działanie alkoholu jest trzustka. Alkohol powoduje zagęszczanie się soku trzustkowego i wytrącanie się z niego białkowych czopów, zatykających kanaliki odprowadzające sok do dwunastnicy. Konsekwencją tego może być ostre lub przewlekłe zapalenie trzustki - pierwsze może być śmiertelne, drugie prowadzi często do cukrzycy. Nadużywanie alkoholu zwłaszcza we wczesnej młodości związane jest z ryzykownymi zachowaniami: wypadkami, przemocą, agresją, niewłaściwymi kontaktami seksualnymi. Alkohol osłabia układ odpornościowy organizmu, przez co zwiększa podatność nie tylko na wszelkie infekcje, ale także na rozwój choroby nowotworowej. Ponadto zwiększa ryzyko zachorowań na choroby weneryczne i zakażenie wirusem HIV. Alkohol może uniemożliwić pełne wykorzystanie już strawionych i wchłoniętych przez krew składników pokarmowych, szkodliwie wpływając na ich przenoszenie, przechowywanie i wydalanie.

Poza tym długotrwałe intensywne picie przyczynia się do niedoboru wielu witamin. U alkoholików obserwuje się niedobory witamin A, K, D, C i E oraz witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto bardzo często osoby uzależnione od alkoholu mają niedobór składników mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza i cynku). Niedobór składników odżywczych może powodować trwałe uszkodzenie funkcji mózgu.

Bardzo niebezpieczne jest spożywanie alkoholu przez kobiety będące w ciąży. Alkohol powoduje uszkodzenie płodu, a nawet być przyczyną poronień.