I Alkohole
1.Ogólny wzór:
CnH2n+1OH
2.Nazewnictwo:
Do nazwy węglowodoru dodajemy końcówkę -ol
3.Metody otrzymywania wybranych alkoholi:
a) alkohol etylowy:
- C2H4+H2O→C2H5OH
- C6H12O6→2C2H5OH+2CO2 fermentacja alkoholowa
b) alkohol metylowy:
- CO+2H2 → CH3OH - sucha destylacja drewna z gazu syntezowego
4.Właściwości chemiczne:
- ulegają reakcji spalania;
- odczyn obojętny;
- ścinają białka;
- C2H5OH + Al2O3→ C2H4 + H2O- redukcja do węglowodorów;
- 2CH3OH+2Na->2CH3ONa + H2O- tworzenie alkoholanów.
5.Właściwości fizyczne:
- stan ciekły;
- o charakterystycznym ostrym zapachu;
- bezbarwne
- bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, jednak rozpuszczalność maleje wraz ze wzrostem łańcucha węglowego.
6. Klasyfikacja alkoholi:
Alkohole dzielimy na:
- jednowodorotlenowe- z jedną grupą OH, np. CH3OH- alkohol etylenowy;
- wielowodorotlenowe- z wieloma grupami OH, np. C2H4(OH)2- glikol etylenowy ( gęsta, bezbarwna ciecz o charakterystycznym ostrym zapachu, dobrze rozpuszczalna w wodzie, temperatura zamarzania równa -370C, trucizna, stosowana jako płyn do chłodnic) lub C3H5(OH)3- gliceryna (gęsta, bezbarwna ciecz o słodkim zapachu, dobrze rozpuszczalna w wodzie).
II. Kwasy karboksylowe
1.Ogólny wzór:
CnH2n+1COOH
2.Nazewnictwo:
Do nazwy węglowodoru dodajemy końcówkę - owy
3.Właściwości chemiczne:
- ulegają reakcji spalania;
- wraz ze wzrostem łańcucha węglowego maleje reaktywność;
- reagując z metalami, tlenkami metali lub wodorotlenkami tworzą sole;
- ulegają dysocjacji.
4.Właściwości fizyczne:
- ciecz lub ciało stałe- w zależności od długości łańcucha węglowego;
- rozpuszczalność w wodzie maleje wraz ze wzrostem długości łańcucha węglowego.
5.Klasyfikacja kwasów:
- niższe kwasy karboksylowe (kwas octowy, mrówkowy)
- wyższe kwasy karboksylowe (kwas palmitynowy- C15H31COOH, kwas stearynowy- C17H35COOH, kwas oleinowy C17H33COOH).
Komentarze (0)