Budowa
Alkohole są związkami organicznymi, pochodnymi węglowodorów. Zbudowane są z reszty węglowodorowej i grupy hydroksylowej OH. Najważniejsze alkohole to:
- alkohol metylowy (metanol, potocznie: spirytus drzewny)
- alkohol etylowy (etanol)
- gliceryna (propanotriol)
Metanol (CH3OH)
Alkohol ten jest najprostszym z tej rodziny związków. Ma postać bezbarwnej cieczy o specyficznym zapachu, która łatwo ulega spaleniu. Jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. Stanowi bardzo silną trucizną, już dawka 8 -10 gram wywołuje ślepotę, a większa ilość - śmierć. Często picie alkoholu
z niewiadomego źródła prowadzi do silnego zatrucia organizmu lub śmierci.
Metanol stosuje się przy produkcji barwników, formaliny, włókien syntetycznych, tworzyw sztucznych,
w branży farmaceutycznej, a także rozpuszczalnik farb oraz lakierów.
Etanol (C2H5OH)
Substancja ta jest łatwopalną, bezbarwną cieczą o specyficznym zapachu i piekącym smaku, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Podobnie jak metanol wpływa toksyczne na organizm ludzki, jednak w dużo mniejszym stopniu.
Alkoholu etylowego używa się do wytwarzania kosmetyków, w branży farmaceutycznej, artykułów przemysłowych, a także zapachów do ciast. 95 % roztwór wodny tego alkoholu stanowi spirytus zaś, 3% roztwór etanolowy jodu to jodyna służąca do dezynfekcji skaleczeń oraz ran. Denaturat jest produkowany z alkoholu etylowego i skażony specjalnym barwnikiem oraz substancjami trującymi, a stosowany jako paliwo oraz rozpuszczalnik.
Gliceryna C3H5(OH)3
Jest alkoholem wielowodorotlenowym, znana pod innymi nazwami: propanotriol i glicerol. Jest bezbarwną, bezzapachową cieczą, palną po ogrzaniu. Wykazuje bardzo dobrą rozpuszczalność s w wodzie. Nie wykazuje właściwości toksycznych.
Gliceryny używa w branży skórzanej, włókienniczej, farmaceutycznej, celulozowo - papierniczej, farbiarskiej, materiałów wybuchowych, tytoniowej, spożywczej, a także elektrotechnicznej. Znana wszystkim nitrogliceryna jest pochodna glicerolu poddanego nitryfikacji (reakcji z kwasem azotowym(V)).
Nałóg alkoholowy
Jest chorobą, polegająca na uzależnieniu od alkoholowych napojów zarówno wysoko- (wódka, gin) jak i niskoprocentowych (piwo, wino). Alkoholizm jest globalnym problemem i jako taki występuje na świecie. Według statystyk alkohol powoduje śmieć większej liczby ludzi na całym świecie od wszystkich narkotyków razem wziętych.
Wpływa on niekorzystnie na organizm ludzki, powodując zmiany zachodzące w mózgu, myśli, uczuć i zachowań. Jest przyczyna degradacji wielu narządów: wątroby, serca i mózgu. Etanol działa na białko powodując jego denaturację, która jest procesem nieodwracalnym.
Oprócz spustoszenia w organizmie napoje alkoholowe są przyczyna tragicznych wypadków, np. samochodowych czy w pracy. Trunki powodują także rozbicie rodzin, związane często ze stosowaniem przemocy szczególnie wobec dzieci.
Alkohol nie jest substancją potrzebna w organizmie, jednak należy zaznaczyć, że w małych ilościach może być nawet bardzo korzystny: rozszerza krwionośne naczynia, wówczas krew krąży szybciej w organizmie, zwiększa się również poziom dobrego cholesterolu, co ma działanie przeciw miażdżycowe (czerwone wino), powoduje lepsze trawienie. Czasami lekarze zalecają picie piwa przy schorzeniach nerek.
Istnieje bardzo cienka granica pomiędzy dobroczynnym wpływem alkoholu a destrukcyjnym. Dla każdego z nas jest ona inna, a przekroczenie jej zależy tylko od nas. Należy pamiętać o jednym, ze alkoholizm jest ciężka choroba i bardzo trudna do leczenia, a objawy przedawkowania mogą być tragiczne w skutkach.