Alkohole
Budowa
Alkohole są związkami organicznymi, w których grupa hydroksylowa OH przyłączona jest bezpośrednio do łańcucha węglowego (R) o wzorze ogólnym:
R-OH
Podział ze względu na nasycenie:
- Alkohole nasycone - alkohol, który posiada w łańcuchu węglowym tylko wiązania pojedyncze
- Alkohole nienasycone - alkohol, który posiada w łańcuchu węglowym wiązania wielokrotne
Podział alkoholi ze względu na liczbę grup -OH:
- Jednowodorotlenowe
- Wielowodorotlenowe
Podział ze względu na rzędowość atomów węgla:
- I-rzędowe (te, w których grupa -OH przyłączona jest do I-rzędowego atomu węgla)
- II-rzędowe
- III-rzędowe
Nazewnictwo
- Nazwy systematyczne
Do członu oznaczającego alifatyczny łańcuch węglowy dodajemy końcówkę -ol, a przed nią odpowiedni lokant; (łańcuch główny numerujemy tak, aby grupa -OH miała jak najniższy lokant,
w przypadku alkoholi nienasyconych pierwszeństwo w numeracji ma grupa -OH a nie wiązanie wielokrotne, tzn. grupa -OH musi mieć jak najniższy lokant)
Przykłady:

- Nazwy zwyczajowe, np. alkohol metylowy dla metanolu, etylowy dla etanolu
Własności fizyczne:
- Pierwsze pięć alkoholi to ciecze, pozostałe są ciałami stałymi
- Wodne roztwory alkoholi nie przewodzą prądu elektrycznego
- Alkohole, które w cząsteczce posiadają małą ilość atomów węgla rozpuszczają się w wodzie bardzo dobrze; wraz ze wzrostem ilości węgli w łańcuchu związku rozpuszczalność substancji w wodzie maleje - dobrze rozpuszczalne są tylko pierwsze trzy alkohole w szeregu homologicznym;
- W wyniku zmieszania alkoholu z wodą następuje kontrakcja, czyli objętość mieszaniny jest mniejsza niż suma objętości składników
- W alkoholach, w których występują wiązania wodorowe mają duże temperatury wrzenia pomimo małej masy cząsteczkowej; temperatura wrzenia obniża się, jeżeli w cząsteczce związku obecne są rozgałęzienia
Grupa -OH alkoholi wpływa na ich właściwości polarne. Cząsteczki tych substancji oddziaływają ze sobą tworząc wiązania wodorowe, przedstawiane poniżej:

Właściwości chemiczne:
- Wodne roztwory alkoholi posiadają odczyn obojętny
- Ulegają reakcjom z rozerwaniem wiązania C-O (wskazujące na charakter zasadowy alkoholi)
- reakcja z kwasami chlorowcopochodnymi

- dehydratacja alkoholi do alkenów lub eterów (w zależności od środowiska reakcji: temperatury i stężenia kwasu oraz budowy alkoholu):

- Ulegają reakcjom z rozerwaniem wiązania O-H
- reakcja substytucji wodoru alkalicznym metalem (reakcja wskazująca na kwasowe właściwości alkoholi - oprócz metanolu)

- reakcja estryfikacji (reakcja z kwasami karboksylowymi)

Jak widać alkohole zachowują się jak słaby kwas lub słaba zasada, posiadają więc właściwości amfoteryczne.
- Utlenianie alkoholi
- alkohole pierwszorzędowe utleniają się do aldehydów lub kwasów karboksylowych:


- alkohole drugorzędowe utleniają się do ketonów

- alkohole trzeciorzędowe nie utleniają się
Ulegają tautomerii keto-enolowej, polegającej na wzajemnym przechodzeniu jednego izomeru strukturalnego
w drugi, aż do osiągnięcia stanu równowagi.

Enole są związkami zawierającymi przy atomie węgla z podwójnym wiązaniem grupę OH; są nietrwałe, szybko ulegają tautomerii do odpowiedniego aldehydu lub ketonu.
Otrzymywanie:
- w wyniku hydratacji alkenów w środowisku kwaśnym:

- w wyniku reakcji chlorowcopochodnej alkanu z mocnym wodorotlenkiem:

- w wyniku reakcji chlorowcopochodnej alkanu z wodą

- w wyniku redukcji związków karbonylowych

Właściwości metanolu i etanolu
Właściwości, tych dwóch najważniejszych alkoholi jednowodorotlenowych przedstawino w Tabeli 1.
|
metanol
|
etanol
| |
|
Własności fizyczne
|
| |
|
temp. wrzenia 65 C
|
temp. wrzenia78,5 C
| |
|
Właściwości chemiczne
|
jest trujący (wchłanianie par albo wypicie kilkunastu gramów już może spowodować ślepotę lub nawet śmierć), gdyż w organizmie utlenia się do bardzo reaktywnego formaldehydu
| |
|
otrzymywanie
|
otrzymywany był dawniej w procesie suchej destylacji drewna, stąd nazywany tez jest spirytusem drzewnym; obecnie duże ilości metanolu powstają w reakcji katalitycznego uwodornienia tlenku węgla:
|
|
|
zastosowanie
|
wykorzystywany jest do produkcji formaldehydu i innych związków, jako rozpuszczalnik i ciecz zapobiegająca zamarzaniu
|
|
Tabela 1 . Właściwości metanolu i etanolu
Alkohole wielowodorotlenowe
Budowa
Składają się one z więcej niż jednej grupy hydroksylowej.
Nazewnictwo
- Systematyczne
Analogiczne jak przy alkoholach jednowodorotlenowych, tylko przed końcówką -ol występuje krotność występowania grup hydroksylowych i wymienione są lokanty ich występowania. Poniżej podano przykłady alkoholi najbardziej popularnych:

- Zwyczajowe, np. glikol etylowy dla etno-1,2-diolu lub gliceryna (glicerol) dla propano-1,2,3-triolu
Właściwości fizyczne, otrzymywanie i zastosowanie glikolu etylenowego i gliceryny (Tabela 2)
|
glikol
|
gliceryna
| |
|
Własności fizyczne
|
| syropowata ciecz o słodkim smaku, bezbarwna rozpuszczalna w wodzie ma właściwości higroskopijne |
|
Otrzymywanie
|
| gliceryna powstaje w reakcji 1,2,3 - trichloropropanu w reakcji z KOH:
|
|
Zastosowanie
|
| kojące właściwości czynią ją bardzo przydatną w kosmetykach stosowanych przy goleniu, w mydłach toaletowych w kroplach i syropach przeciwkaszlowych |
Tabela 2. Właściwości fizyczne, zastosowanie i otrzymywanie glikolu etylenowego i gliceryny
Właściwości chemiczne:
- alkohole wielowodorotlenowe mają większe właściwości kwasowe, niż alkohole jednowodorotlenowe
gliceryna reaguje z kwasem azotowym , tworząc triazotan (V) glicerolu (nitroglicerynę):

- Właściwości zasadowe uwidaczniają się podczas reakcji:
- gliceryna i glikol reagują z metalami alkalicznymi tworząc alkoholany: gliceryniany i glikolany:

- gliceryna i glikol reagują z wodorotlenkami lub tlenkami metali ciężkich (np. CuO) dając alkoholany:

- glikol etylenowy ulega utlenieniu do kwasu szczawiowego:

Fenole
Budowa
W fenolach grupa hydroksylowa jest bezpośrednio połączona z pierścieniem aromatycznym.
Wzór ogólny fenoli to:
ArOH
Gdzie Ar - grupa arylowa
Nazewnictwo
- Systematyczne tworzy się dodając przedrostek hydroksy do nazwy węglowodoru

- Zwyczajowe

Własności fizyczne:
- Bezbarwne ciecze lub ciała stałe
- Charakterystyczny zapach
- Niskie temperatury wrzenia i topnienia w porównaniu do alkoholi o porównywalnej masie cząsteczkowej
- Słabo rozpuszczalne w wodzie
- Działanie bakteriobójcze
Właściwości chemiczne:
- Wykazują bardziej kwasowe właściwości niż alkohole - wodny roztwór fenolu wykazuje odczyn słabo kwaśny i nosi nazwę kwasu karbolowego.
- reagują z roztworami wodorotlenków dając sole zwane fenolanami:

- reagują bezpośrednio z diazometanem z wytworzeniem eterów metylowo-arylowych (reakcja alkilowania)

- reagują z chlorkami kwasowymi , a produktami są estry (reakcja acylowania)

- ulegają reakcji substytucji elektrofilowej (np. bromowania lub nitrowania)

- Fenol reaguje z chloroformem dając aldehyd salicylowy (substytucja):

- Fenole redukują się do benzenu pod wypływem płynu cynkowego
- Reagują z FeCl3 barwiąc roztwór na fioletowo






