1. Mieszanina - to co najmniej dwie substancje zmieszane w dowolnych proporcjach.
2. Mieszaniny dzielimy na:
a) jednorodne - składników nie widać gołym okiem, na przykład: woda z cukrem, powietrze, stopy metali.
b) niejednorodne - składniki można łatwo odróżnić, na przykład woda z pisakiem, sałatka warzywna.
3. W rozdzielaniu wykorzystuje się różnice we właściwościach ich poszczególnych składników.
4. Metody rozdzielania mieszanin niejednorodnych:
a) sączenie - filtracja, na przykład mieszanina wody i piasku
b) za pomocą magnesu, na przykład mieszanina siarki i żelaza
c) sedymentacja z dekantacją
Sedymentacja - polega na opadaniu na dno naczynia cząstek ciała stałego pod wpływem siły ciężkości.
Dekantacja - oddzielenie ciała stałego przez zlanie klarownej cieczy znad osadu.
d) użycie rozdzielacza
5. Rozdzielanie mieszanin jednorodnych:
a) odparowanie rozpuszczalnika
b) krystalizacja
c) destylacja - polega na rodzieleniu mieszaniny cieczy różniącej się wartościami temperatury wrzenia i ich kolejnego odparowywania i skraplania.
d) chromatografia bibułowa
Pomocarz
Profesor Bryk
Punkty rankingowe:
Zdobyte odznaki:
Pomocarz
Profesor Bryk