Budowa
Białka należą do wielocząsteczkowych polimerów, związków pochodzenia organicznego, złożone są
z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi.
Proteiny zawierają następujące pierwiastki:
- Węgiel
- Tlen
- Azot
- Wodór
- Siarka
Aminokwasy w organizmie człowieka i ich funkcja (Tabela 1)
Aminokwas
|
Funkcja w organizmie
|
Izoleucyna
|
|
Leucyna
|
|
Lizyna
|
|
Metionina
|
|
Fenyloalanina
|
|
Tryptofan
|
|
Treonina
|
|
Walina
|
|
Alanina
|
|
Aspargina
|
|
Kwas asparginowy
|
|
Cytrulina
|
|
Cysteina
|
|
Glutamina
|
|
Kwas glutaminowy
|
|
Glicyna
|
|
Histydyna
|
|
Prolina
|
|
Seryna
|
|
Tyrozyna
|
|
Karnityna
|
|
GABAowskas gamma-aminomasłowy
|
|
Tauryna
|
|
Tabela 1. Aminokwasy w organizmie człowieka i ich funkcja
Struktura białka:
Pierwszorzędowa - sekwencja aminokwasów w łańcuchupolipeptydowym
Drugorzędowa - powstaje w wyniku oddziaływania ze sobą aminokwasów, np. poprzez wytworzenie wiązań wodorowych
Trzeciorzędowa - tworzy się, gdy oddziałują różne części łańcucha polipeptydowego
Czwartorzędowa - występuje tylko w niektórych białkach, które mają dwa albo większą ilość łańcuchów polipeptydowych
Biosynteza
Tworzenie białka oparte jest na kodzie zawartym w DNA, a konkretniej w sekwencji zasad azotowych wchodzących w skład kwasu deoksyrybonukleinowego.
Występowanie i funkcja
Białka, jako substancje naturalne, są niezbędnymi składnikami wszystkich żywych organizmów. Składają się
z kombinacji 20 aminokwasów, jak więc mogą tworzyć bardzo wiele białek. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu koniecznych jest wiele tysięcy związków tego typu.
Funkcje:
- Budulcowa (np. występują w chrząstkach)
- Uczestniczą w metabolizmie komórkowym
- Wchodzą w skład:
- Enzymów
- Hormonów
- Przeciwciał
- Krwi: erytrocytów (hemoglobina)
- Receptorów, nerwów
- Mięśni, ścięgien (aktyna, miozyna)
- Wytworów skóry (paznokci, sierści, kopyt, piór)
- Antybiotyków
- Jadu węży
- Toksyn bakteryjnych
- Mleka
Podział białek:
- Białka proste - składające się jedynie z aminokwasów:
- Globularne, mają one kształt kulisty, globul (kłębków), ich budowa jest skomplikowana, charakteryzują się dużą czułością na zmiany otoczenia fizykochemicznego. Wśród nich wyróżniamy:
* albuminy (pochodzenia roślinnego, np. mleko, osocze krwi, jajo kurze)
* globuliny (pochodzenia roślinnego, np. osocze krwi)
* gluteiny (występują np. pod postacią glutenu w ziarnach zbóż)
* prolaminy (występują np. w ziarnach zbóż, gliadyna),
* histony (wchodzą w skład chromatyny, np. histon grasicy)
* protaminy (budują np. erytrocyty i leukocyty oraz jądra komórkowe, salamina)
Rozpuszczalność białek globularnych przedstawiono w Tabeli 1:
Nazwa białka
|
Rozpuszczalne w:
|
Nierozpuszczalne w:
|
Albuminy
|
Wodzie
|
Kwasach oraz zasadach
|
Globuliny
|
Kwasach, zasadach oraz solach
|
Wodzie
|
Gluteny
|
Kwasach oraz zasadach
| |
Prolaminy
|
Alkoholach
| |
Histony
|
Wodzie i kwasach
| |
Protaminy
|
Wodzie
|
Tabela 1. Rozpuszczalność globulin
- Fibrylarne (skleroproteiny) - włókniste białka, są sprężyste i odporne na różne czynniki chemiczne, praktycznie nierozpuszczalne w wielu rozpuszczalnikach.
Wśród nich można wyróżnić:
* fibroinę (wchodzącą w skład jedwabiu)
* kolagen (budujący tkankę łączną właściwą, np. ścięgna)
* keratynę (jako składnik paznokci, włosów, rogów, kopyt, piór)
- Białka złożone, które posiadają komponent niebiałkowy w postaci grupy prostetycznej (np. węglowodany, kwasy nukleinowe, barwniki, kwasy).
Do tej grupy należą:
- nukleoproteidy (posiadające kwasy nukleinowe) np. (występują we wszystkich komórkach)
- fosfoproteidy (posiadające reszty kwasu fosforowego (V), np. kazeina)
- glikoproteidy (posiadające węglowodany, np. białko jaja kurzego)
- lipoproteidy (posiadające lipidy)
- chromoproteidy (posiadające barwniki, np. chlorofil, hemoglobina)
- metaloproteidy (posiadające jony metali, np. ceruloplazmina)
Wykrywanie białek:
- Reakcja biutetowa opiera się na powstaniu aminoalkoholi (posiadających ugrupowanie aminohydroksyetylenowe - CH(NH2)CHOH) w alkalicznym środowisku w obecności soli miedzi oraz dwumocznika, biuretu (H2NCONHCONH2), jako substratu. W obecności wiązania peptydowego
- (- CONH - ) tworzy się fioletowe zabarwienie.
- Reakcja ksantoproteinowa zachodzi pod wpływem stężonego kwasu azotowego (V). Białko zabarwia się wówczas na kolor żółty.