Witamina D

Kalcyferol, czyli witamina D rozpuszcza się w tłuszczach. W organizmie występuje pod postacią prowitaminy B4, B2, B3, B5, która jest pochodną cholesterolu. Dzięki promieniowaniu UV ulega przekształceniu w witaminę D. Głównym zadaniem tej witaminy jest kontrola nad gospodarką fosforową oraz wapniowa organizmu ludzkiego.

Występowanie witaminy D: mleko, kran rybi, jaja.

Występowanie prowitaminy D: nowalijka, drożdże, tkanki zwierzęce.

Niedobór witaminy D powoduje: wypadanie zębów, krzywica, łamliwość kości.

Nadmiar witaminy D powoduje: nadmierne odkładanie Ca w miękkich tkankach, hiperkalcemię.

Witamina B12

Kobalamina, czyli witamina B12 rozpuszcza się w wodzie. To witamina z grupy B.

Występowanie witaminy B12: mleko, produkty zwierzęce, wątroba.

W organizmie człowieka bakterie jelitowe są w stanie ja uzyskać.

Niedobór witaminy B12: niedokrwistość niedokrwistość złośliwa, niedokrwistość megaloplastyczna.

Witamina K

Filochinon, czyli witamina K rozpuszcza się w tłuszczach. To pochodna naftochinonu. Bierze udział w procesie wątrobowego czynnika krzepnięcia.

Występowanie witaminy K: wątroba, szpinak, kapusta.

W organizmie człowieka witamina K jest produkowana przez florę bakteryjną występującą w jelitach. Tam wraz z kwasami żółciowymi jest wchłaniana bezpośrednio do ludzkiej krwi, a następnie wychwytywana wątrobie.

Niedobór witaminy K powoduje: krwawienie w poszczególnych narządach ciała oraz tkankach, zaburzenia w krzepnięciu krwi, skaza krwotoczna. Może powodować żółtaczkę.

Witamina E

Tokoferol, czyli witamina E rozpuszcza się w tłuszczach. Jest to substancja antyutleniająca. Jest zadaniem jest chronienie komórek organizmu przed samoutlenianiem. Bierze udział w procesie utleniania biologicznego, gdzie jej zadaniem jest przenoszenie elektronów.

Skutki niedoboru witaminy E to: ogólne osłabienie, paraliż mięsni, degeneracja nerwów.

Występowanie witaminy E: jaja, mleko, mięso, warzywa.

W organizmie ludzkim jest produkowana przez florę bakteryjną występującą w jelicie.

Witamina PP

Niacyna, czyli witamina PP, to amid kwasu nikotynowego. Rozpuszcza się w wodzie. Wykazuje odporność na podwyższoną temperaturę oraz obecność tlenu. Należy do witamin grupy B. Pełni ważną role w procesie oddychania komórkowego. Bierze udział w przemianie węglowodanowej, białek oraz tłuszczu.

Występowanie witaminy PP: pełnoziarnisty chleb, jaja, mleko, wątroba, jarzyny.

Skutki niedoboru witaminy PP: pelagia.

Witamina C

Kwas askorbinowy, czyli witamina C rozpuszcza się w wodzie. Bierze udział w procesie utleniania komórkowego. Korzystnie wpływa na odporność organizmu ludzkiego. Jej zadaniem jest utrzymanie w dobrym stanie łącznej tkanki. Bierze udział w procesie wchłaniania żelaza.

Skutki niedoboru witaminy C to: szkorbut.

Występowanie witaminy C: wątroba, surowe warzywa, owoce.

Kwas askorbinowy charakteryzuje się nietrwałością i ulega rozkładowi przy gotowaniu.