Witaminy
- Rozpuszczalne w tłuszczach:
Witamina A (akserofitol, retinol, alkohol diterpenowy)
- Rola biologiczna:
- zapewnienie prawidłowego widzenie,
- warunkowanie prawidłowego funkcjonowanie komórek nabłonkowych skóry, rogówki, przewodu pokarmowego i oddechowego,
- zapewnienie odporności na zakażenia ropne,
- niezbędna do prawidłowego wzrostu.
- Objawy niedoboru:
- ślepota, będąca wynikiem rogowacenia nabłonka rogówki,
- niezdolność do widzenia w półmroku (tzw. kurza ślepota),
- suchy, zrogowaciały nabłonek,
- wypadanie włosów.
- Źródła:
- masło, jaja, ser,
- wątroba,
- marchew, pomidory.
- Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka: 1 mg.
Witamina D (kalcyferol)
- Rola biologiczna:
- stymulowanie wchłaniania jonów wapniowych i fosforanowych z jelita,
- racjonalne wykorzystanie tych jonów w procesach kostnienia.
- Objawy niedoboru:
- krzywica u dzieci (zaburzenia w formowaniu się kości),
- rozmiękczenie kości u dorosłych,
- utrata zębów.
- Źródła:
- masło, jaja, mleko,
- tran.
- Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka: 0,01 mg.
Witamina E (tokoferol)
- Rola biologiczna:
- Objawy niedoboru:
- zaburzenia płodności,
- paraliż mięśni.
- Źródła:
- jaja, mleko,
- pieczywo razowe, kiełki zbóż,
- oleje roślinne,
- sałata,
- mięso.
- Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka: 10 mg.
Witamina K (filochinon)
- Rola biologiczna:
- warunkowanie prawidłowego przebiegu procesów krzepnięcia krwi, poprzez uczestniczenie w wątrobie w biosyntezie protrombiny.
- Objawy niedoboru:
- dłuższy czas krzepnięcia krwi,
- krwawienia.
- Źródła:
- wątroba,
- kapusta, kalafior, szpinak,
- olej sojowy.
- Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka: 0,1 mg.
- Rozpuszczalne w wodzie
Witamina B1 (tiamina, aneuryna)
- Rola biologiczna:
- uczestniczenie w procesach utleniania biologicznego,
- wpływanie na przemiany węglowodanów i tłuszczów,
- warunkowanie odpowiedniego funkcjonowania tkanki nerwowej, przewodu pokarmowego i układu sercowo - naczyniowego.
- Objawy niedoboru:
- choroba beri-beri (zapalenie i degeneracji nerwów, zanik mięśni, niewydolność serca),
- brak łaknienia.
- Źródła:
- Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka: 2 mg.
Witamina B2 (ryboflawina)
- Rola biologiczna:
- wpływanie na przemianę glukozy i aminokwasów w komórkowych procesach utleniania,
- pobudzanie wzrostu,
- pobudzanie ogólnej odporności organizmu,
- odgrywanie ważnej roli w przemianach biochemicznych siatkówki oka.
- Objawy niedoboru:
- łojotokowe zapalenie skóry,
- stany zapalne spojówek i rogówki,
- pękanie kącików ust (tzw. zajady),
- zahamowanie wzrostu.
- Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka: 2 mg.
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
- Rola biologiczna:
- składnikiem koenzymu A uczestniczącego w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz w przenoszeniu energii,
- utrzymyanie w dobrej kondycji tkanki nerwową i skóry.
- Objawy niedoboru:
- zapalenie skóry,
- zahamowanie wzrostu,
- siwienie,
- uszkodzenie nadnerczy.
- Źródła:
- jaja,
- orzeszki ziemne,
- mięso, wątroba.
- Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka: 10 mg.
Witamina B6 (pirydoksal, adermina, pirodyksmina)
- Rola biologiczna:
- uczestniczenie w przemianach aminokwasów,
- jest niezbędna do syntezy porfiryn (np. cytochromów oraz hemu, będącego składnikiem hemoglobiny),
- uczestniczenie komórkowych procesach syntezy komórkowych układu nerwowego, skóry i układu krwiotwórczego.
- Objawy niedoboru:
- u dzieci objawy padaczkowe,
- u dorosłych objawy anemii,
- zapalnie języka oraz warg.
- Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka: 1-2 mg.
Witamina B11 (witamina M, folacyna, kwas foliowy)
- Rola biologiczna:
- uczestniczenie w przenoszeniu i zużywaniu reszty jednowęglowej,
- uczestniczenie w biosyntezie choliny, zasad azotowych i niektórych aminokwasów,
- konieczna w procesie wytwarzania krwi przez szpik kostny.
- Objawy niedoboru:
- anemia z towarzyszącym zapaleniem języka,
- uszkodzenia przewodu pokarmowego (biegunka, osłabienie wchłaniania z jelita).
- Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka: 0,3 mg.
Witamina B12 (kobalamina, cyjanokobalamina)
- Rola biologiczna:
- regulowanie procesów krwiotwórczych (wytwarzanie erytrocytów w szpiku kostnym),
- jest składnikiem enzymów biorących udział w przemianie kwasów organicznych w komórkowym utlenieniu biologicznym.
- Objawy niedoboru:
- anemia złośliwa,
- uszkodzenie układu nerwowego.
- Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka: 0,01 mg.
Witamina B15 (kwas pangamowy)
- Rola biologiczna:
- uczestniczenie w procesach metyzacji związków chemicznych,
- uczestniczenie w biosyntezie kreatyny,
- zwiększanie aktywności enzymu dehydrogenazy bursztynianowej.
- Objawy niedoboru:
- zapalenie skóry ze świądem,
- zapalenie wątroby.
- Źródła:
- drożdże,
- mięso,
- rośliny.
- Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka: ?
Witamina C (kwas askorbinowy)
- Rola biologiczna:
- wpływanie na prawidłowy stan tkanki łącznej,
- regulowanie wchłaniania żelaza,
- wpływanie na syntezę hormonów kory nadnercza,
- wzmaganie ogólnej odporności organizmu,
- uczestniczenie w procesach utleniania biologicznego.
- Objawy niedoboru:
- szkorbut (krwawienie i owrzodzenie dziąseł, wypadanie zębów),
- kruchość i pękanie naczyń krwionośnych,
- obniżenie odporności organizmu,
- obrzmienie i ból stawów.
- Źródła:
- owoce róży,
- owoce cytrusowe,
- czarna porzeczka,
- kiszona kapusta,
- pomidory, papryka.
- Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka: 100 mg.
Witamina H (biotyna)
- Rola biologiczna:
- wpływanie na właściwy stan skóry i włosów,
- chronienie przed łojotokiem, zapaleniem skóry i wypadaniem włosów,
- jest składnikiem enzymów biorących udział w syntezie kwasów tłuszczowych.
- Objawy niedoboru:
- wypadanie włosów,
- zmiany skórne,
- bóle mięśni.
- Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka: 0,1 mg.
Witamina P (hesperdyna)
- Rola biologiczna:
- zbliżone do właściwości charakterystycznych dla witaminy C.
- Objawy niedoboru:
- kruchość naczyń krwionośnych.
- Źródła:
- papryka,
- owoce cytrusowe.
- Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka: ?
Witamina PP (niacyna, kwas nikotynowy)
- Rola biologiczna:
- składnik układu koenzymów przenoszących wodór i elektrony w procesie oddychania wewnątrzkomórkowego,
- utrzymywanie w normalnym stanie nabłonka skóry i przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego.
- Objawy niedoboru:
- pelagra (otepinie, biegunka, zapalenie skóry).
- Źródła:
- świeże jarzyny,
- drożdże,
- mięso,
- piwo.
- Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka: 20 mg.
Źródło:
Tablice biologiczne. Wydawnictwo Adamantan. Warszawa 1994.