Znane nam powszechnie witaminy są związkami organicznymi niezbędnymi dla rozwoju i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, gdyż nasz organizm nie ma możliwości ich syntetyzowania. Dlatego też witaminy to związki egzogenne - czyli takie które dostarczane są do naszego organizmu z zewnątrz. Wyjątek stanowią prowitaminy - wytwarzane w przewodzie pokarmowym lub skórze, które następnie pod wpływem działania różnych reakcji biochemicznych, promieniowania nadfioletowego ulegają przemianom w witaminy i dopiero wówczas są gotowe do podjęcia charakterystycznych dla siebie funkcji. Takimi prowitaminami są na przykład pochodne cholesterolu dla witaminy D (D2, D3) czy
Witaminy podobnie jak hormony i enzymy określane są jako biokatalizatory - biorą udział w przebiegu wielu procesów przemiany materii na poziomie komórkowym i ogólnoustrojowym. Witaminy są niezbędnymi trybikami w ogromnej machinie ludzkiego organizmu. Zrozumienie roli poszczególnych witamin jest znacznie prostsze gdy będziemy analizować dany proces biochemiczny zachodzący w naszym organizmie.
Swoistość aktywności większości witamin jest ściśle związana z ich budową chemiczną, różną dla każdej witaminy.
Największą swoistością wyróżnia się witamina C. To znaczy, że jedynie chemiczna forma kwasu 1-askorbinowego jest czynna biologicznie. Izomer tego związku kwas d-askorbinowy jest związkiem zupełnie nieczynnym. Podobnie jest z witaminą A. Niewielkie zmiany w budowie chemicznej tej witaminy powodują jej ograniczenie bądź całkowite zniesienie jej funkcji.
Jednak nie wszystkie witaminy mają takie ograniczenia. Mała swoistość działania w zależności od formy związku chemicznego cechuje witaminę K, E czy B1.
Witaminy podzielono na dwie grupy: rozpuszczalne w tłuszczach - czyli ich przyswajanie
i aktywność biologiczna musi zachodzić w obecności związków chemicznych o charakterze
tłuszczów. Do grupy tej zaliczamy witaminy A, D, E, K oraz F- są one gromadzone głównie w
wątrobie i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Druga grupa witamin to rozpuszczalne w
wodzie - należy tu kompleks witamin z grupy B (B1, B 2 , B5 , B6, B12), witamina PP, C, H, kwas
foliowy, kwas pangamowy, kwas liponowy, cholina. Nie są gromadzone w narządach, ulegają
bezpośrednio aktywacji w wielu przemianach metabolicznych a ich poziom w organizmie musi być
stale uzupełniany.
Zapotrzebowanie na witaminy zmienia się wraz z wiekiem, z prowadzonym trybem życia, z
ogólną kondycją człowieka czy nawet porą roku i strefą klimatyczną w której żyjemy.
Zaburzenia w funkcjonowaniu naszego organizmu spowodowane niedoborem lub brakiem danej
witaminy bądź zespołu witamin nazywamy odpowiednio hipowitaminozami i awitaminozami.
Niedobór witamin w naszym organizmie czyli hipowitaminoza może być wywołany
niedostateczną ilością spożywanych witamin - jest to tak zwana hipowitaminoza pierwotna -
brak witamin w codziennej diecie. W sytuacji gdy dostarczana ilość witamin jest prawidłowa ale
zaburzone jest jej wchłanianie, magazynowanie lub transport , w naszym organizmie dochodzi
wówczas do hipowitaminozy wtórnej - dotyczy to zwłaszcza witamin z grupy rozpuszczalnych w
tłuszczach, gromadzonych wątrobie a wchłanianych w przewodzie pokarmowym.
Hipowitaminozy występują powszechnie u wielu ludzi w różnych sytuacjach, szczególnie
u dzieci w wieku przedszkolnym czy w u chorych w przebiegu rekonwalescencji. Jest to stan, który
możemy samodzielnie skorygować przyjmując brakujące witaminy. Są one odpowiednio
skomponowane w dostępnych preparatach farmakologicznych. Stosując się do zalecanych dawek
jesteśmy w stanie w niedługim czasie uzupełnić brakujące nam witaminy.
Długotrwale utrzymująca się hipowitaminoza pierwotna bądź zburzenia ze strony naszego
organizmu powodujące hipowitaminozę wtórną prowadzą do awitaminozy - chorób
wymagających leczenia i przyczyny i objawów. Leczenie takie powinno odbywać się pod kontrolą
lekarza.
Nie sposób przecenić wpływu witamin na nasze zdrowie. Warto wiedzieć w jakich produktach pokarmowych można znaleźć poszczególne witaminy i jaka jest ich rola. Jednak nawet w przypadku tak dobroczynnych związków jak witaminy warto zachować umiar. Bowiem nadmiar witamin w naszym organizmie czyli hiperwitaminoza może wywołać stany patologiczne, czy nawet poważne schorzenia.
Przykładem może być nadmiar witaminy D - spowodowana nadmiernym podawaniem tej witaminy. Dochodzi wówczas do zmniejszenia masy ciała w wyniku utraty łaknienia, nudnościami, wymiotami, biegunką. Wapń odkłada się w nerkach. Należy wówczas zaprzestać podawanie witaminy.
W poniższej tabelce zestawiono występowanie i rolę najważniejszych dla człowieka witamin.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
WITAMINA A (retinol)
|
FUNKCJE: ważny składnik do tworzenia czerwieni wzrokowej (rodopsyny). Udział w metabolizmie białek nabłonków. Udział w czynności ośrodkowego układu nerwowego.
|
NIEDOBÓR: zaburzenia wzroku - kurza ślepota (zmierzchowa). Wysychanie rogówki i spojówki oka aż do owrzodzenia i rozmiękania. Zaburzenia w funkcjonowaniu gruczołów łzowych. Zmiany skórne: nadmierne rogowacenie naskórka, mieszków włosowych, zmniejszenie wydzielania potu, przedwczesne siwienie włosów. Zmiany zapalne w nabłonku przewodu pokarmowego, moczowego, oddechowego. Zmiany w kościach - osteoporoza, zanik zębiny i miazgi zębowej w uzębieniu.
|
WYSTĘPOWANIE: prowitaminą witaminy A są barwniki roślinne - karotenoidy: marchew, szpinak, sałata. Ponadto w produktach pochodzenia zwierzęcego występuje witamina A - żółtko jaj, mleko, masło, tran.
|
WITAMINA D (cholekalcyferol)
|
FUNKCJE: głównie działanie przeciwkrzywicze.
|
NIEDOBÓR: zaburzenia przemiany wapniowo-fosforanowej co powoduje krzywicę u dzieci a u dorosłych rozmiękanie kości. Zniekształcenie kończyn dolnych, klatki piersiowej i kręgosłupa.
|
WYSTĘPOWANIE: najlepsze źródło to produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba, tran.
|
WITAMINA E (tokoferol)
|
FUNKCJE: działanie antyoksydacyjne - chroni substancje wrażliwe na utlenianie.
|
NIEDOBÓR: niepłodność u mężczyzn, kobiet, patologia ciąży
|
WYSTĘPOWANIE: kiełki pszenicy, wątroba, żółtko jaj, masło
|
WITAMINA K (filochinon)
|
FUNKCJE: występuje jako witamina K1 i K2. Jest koenzymem gamma-karboksylazy, bierze udział w syntezie protrombiny
|
NIEDOBÓR: skaza krwotoczna, u noworodków brak może być przyczyną krwawienia z przewodu pokarmowego, mózgu, nadnerczy.
|
WYSTĘPOWANIE: K1 - szpinak, kapusta, pomidory. K2 - jest syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
|
WITAMINA F
|
FUNKCJE: przeciwzapalne, wzmaga odporność organizmu na zakażenia, stymuluje regenerację nabłonków i tkanki łącznej, wzmacnia śródbłonki naczyń, przyśpiesza gojenie się ran, oparzeń, odleżyn, owrzodzeń
|
NIEDOBÓR: łojotok lub suchość skóry, pękanie warg, kącików ust. Krwawienia z nosa, zapalenie dziąseł, języka. Wypadanie włosów, łamliwość paznokci. Skłonność do zaskórników, wyprysków, ropni
|
WYSTĘPOWANIE: przed wszystkim oleje: dyniowy, wiesiołkowy, migdałowy, makowy, sojowy, lniany, słonecznikowy
|
Witaminy rozpuszczalne w wodzie:
WITAMINA B1 (tiamina)
|
FUNKCJE: koenzym wielu enzymów przemiany materii
|
NIEDOBÓR: choroba beri-beri - zaburzenia tkanki mięśniowej i nerwowej. Ponadto zaburzenia przemiany wodno-elektrolitowej - rozległe obrzęki tkanki podskórnej, narządów wewnętrznych.
|
WYSTĘPOWANIE: drożdże, otręby (chleb razowy),mięso, podroby
|
WITAMINA B2 (ryboflawina)
|
FUNKCJE: koenzym enzymów dehydrogenaz, udział w przemianie węglowodanów
|
NIEDOBÓR: zapalenie błon śluzowych nosa, jamy ustnej i skóry. Osłabienie wzroku w wyniku zmian w rogówce, niedokrwistość
|
WYSTĘPOWANIE: mleko, wątroba
|
WITAMINA B6 (pirydoksyna)
|
FUNKCJE: koenzym enzymów transaminaz oraz dehydrokarbolaz
|
NIEDOBÓR: zapalenie skóry, łuszczenie się naskórka, zapalenia błon śluzowych jamy nosowej, ustnej. Wypadanie włosów, zaburzenia trawienia,
|
WYSTĘPOWANIE: drożdże, wątroba, kiełki pszenicy
|
WITAMINA B12 (kobalamina)
|
FUNKCJE: bierze udział w metabolizmie aminokwasów i kwasów nukleinowych, ważna funkcja przy tworzeniu i dojrzewaniu erytrocytów.
|
NIEDOBÓR: niedokrwistość złośliwa
|
WYSTĘPOWANIE: wątroba
|
WITAMINA PP (niacyna, amid kwasu nikotynowego)
|
FUNKCJE: składnik koenzymów NAD i NADP - bierze udział w procesach utleniania i redukcji w komórkach
|
NIEDOBÓR: pelagra, owrzodzenia języka, stany zapalne błon śluzowych jamy ustnej, przełyku, żołądka, jelit. Wymioty, biegunki. Objawy psychiczne to: otępienie, psychozy, omamy. Silne nerwobóle, bóle głowy
|
WYSTĘPOWANIE: wątroba, mięso, drożdże
|
WITAMINA C (kwas askorbinowy)
|
FUNKCJE: udział w utlenianiu i redukcji zachodzących w komórkach, warunkuje prawidłową czynność tkanki łącznej, wzmacnia odporność
|
NIEDOBÓR: szkorbut, stany osłabienia
|
WYSTĘPOWANIE: surowe owoce i warzywa, wątroba
|
WITAMINA P (hesperydyna)
|
FUNKCJE: warunkuje oporność naczyń włosowatych na ucisk i ciśnienie zewnętrzne
|
NIEDOBÓR: krwotoki z naczyń włosowatych
|
WYSTĘPOWANIE: skórki owoców cytrusowych, papryka
|
WITAMINA H (biotyna)
|
FUNKCJE: udział w enzymatycznych reakcjach przenoszenia grupy karboksylowej, niezbędna do przemiany węglowodanowej i białkowej. Udział w syntezie kwasów tłuszczowych.
|
NIEDOBÓR: stany zapalne skóry, łojotok, wypadanie włosów, ospałość, szybkie męczenie się
|
WYSTĘPOWANIE: mleko, wątroba, surowe jarzyny. Witamina ta jest produkowana przez bakterie zamieszkujące przewód pokarmowy człowieka
|
WITAMINA - KWAS PANTOTENOWY
|
FUNKCJE: składnik koenzymu A (CoA) - udział w przemianach cukrów i kwasów tłuszczowych
|
NIEDOBÓR: zaburzenia w przewodzie pokarmowym, wątrobie nerkach, układzie oddechowym
|
WYSTĘPOWANIE: wątroba, jaja, mleko
|
WITAMINA - KWAS FOLIOWY
|
FUNKCJE: współdziała z witaminą B12 . Stymulacja układu krwiotwórczego.
|
NIEDOBÓR: niedokrwistość, zaburzenia jelitowo-żołądkowe
|
WYSTĘPOWANIE: wątroba, drożdże
|
WITAMINA CHOLINA
|
FUNKCJE: jej działanie jest ściśle powiązane z witaminą B12 oraz kwasem foliowym. Może być syntetyzowana w naszym organizmie właśnie przy udziale tych dwóch witamin i aminokwasów ale są to przeważnie ilości nie wystarczające. Pobudza powstawanie fosfolipidów, bierze udział w syntezie acetylocholiny.
|
NIEDOBÓR: obniżenie sprawności umysłu, nerwów, pamięci. Spadek koncentracji, stany lękowe, bezsenność, rozdrażnienie. Dolegliwości ze strony serca, krążenia, bóle głowy, zaparcia
|
WYSTĘPOWANIE: żółtko jaj, podroby, chude mięso, drożdże, kiełki pszenicy, soi, zielony groszek
|