PIERWIASTKI:

  • Biogenne to: O, H oraz C - składniki H2O oraz związków

organicznych; N, S oraz P - biorą udział w oddychaniu tlenowym;

  • Inne to: Ca, Mg, K, Na, Cl - odpowiadają za utrzymanie

równowagi w organizmie, a Cl - jest też składnikiem HCl w żołądku;

Fe, Mn, I oraz F

KATIONY :

  • Na+ - kation sodowy
  • Ca2+ - kation wapniowy
  • K+ - kation potasowy
  • Mg2+ - kation magnezowy
  • NH4+ - kation amonowy

ANIONY:

  • PO4 3- anion fosforanowy
  • Cl- anion chlorkowy
  • CO3 2- anion węglanowy

ZWIĄZKI NIEORGANICZNE:

  • H2O - woda: bezbarwna, bezsmakowa i bezzapachowa;

jest świetnym rozpuszczalnikiem, posiada wysokie temperatury:

topnienia oraz wrzenia; dobrze przewodzi ciepło; jest bardzo lepka

i gęsta; pH jest obojętne (ok.7); Funkcje: transportuje substancje

wewnątrz komórki; reguluje temperaturę; zapewnia stały kształt

komórki oraz płynne środowisko

  • Skrystalizowane sole - fosforan wapnia i inne związki

wapniowe; węglany różnego rodzaju oraz krzemionka

WITAMINY:

  • Rozpuszczające się w tłuszczach:

A (inaczej zwana retinolem) - jej brak powoduje wysychanie

rogówki i ślepotę; znajduje się w tranie, jajach i warzywach;

D (inaczej zwana kalcyferolem) - jej niedobór powoduje krzywicę;

występuje w mleku, jajach oraz drożdżach;

E (inaczej zwana a-tokoferonem) - jej brak powoduje słabość mięśni

oraz niepłodność; znajduje się w kiełkach i oleju słonecznikowym;

K (inaczej zwana fitochinonem) - jej niedobór powoduje krwawienia;

jest produkowana przez bakterie jelitowe;

  • Rozpuszczające się w wodzie:

B1 (inaczej zwana tiaminą) - jej brak powoduje bóle rąk oraz nóg;

występuje w ziarnach zbożowych, mięsie i drożdżach;

B2 (inaczej zwana ryboflawiną) - jej niedobór powoduje liczne stany

zapalne skóry; znajduje się w serach, mleku, jajach oraz warzywach;

B6 (inaczej zwana pirydoksalem) - jej brak powoduje stany zapalne

skóry oraz osłabienie odporności; występuje w bananach i jajach;

B12 (zwana inaczej kobalaminą) - jej niedobory powodują anemię

złośliwą i słabsze kości; znajduje się w wątrobie i drożdżach:

PP (zwana inaczej kwasem nikotynowym) - odpowiedzialna za

reakcje odwodorowania.

H (zwana inaczej biotyną) - jej niedobory widoczne w stanie skóry

oraz włosów; znajduje się w surowych jajach;

C (zwana inaczej kwasem askorbinowym) - jej brak powoduje szkorbut

oraz występowanie krwawień; występuje w owocach oraz warzywach;

ZWIĄZKI ORGANICZNE:

  • Węglowodany (zwane sacharydami) - w skład ich budowy wchodzą:

tlen, wodór oraz węgiel oraz różna ilość grup wodorotlenowych -OH

główne funkcje to: energetyczne (dostarczanie glukozy) oraz jako budulce -

używane są : celuloza oraz chityna; podział: monosacharydy - proste:

fruktoza, galaktoza oraz glukoza; disacharydy - zbudowane z dwóch cukrów

prostych: laktoza, sacharoza oraz maltoza; polisacharydy - więcej niż dwa:

celuloza, glikogen oraz skrobia;

  • Tłuszcze (zwane lipidami) - są estrami wyższych kwasów tłuszczowych;

wchodzą w skład błon biologicznych (fosfolipidy) bądź pełnią funkcje

zapasowe (trójglicerydy) oraz odżywcze;

  • Białka (zwane proteinami) - składają się z samych aminokwasów

(proste b., np: albuminy, miozyna, fibrynogen, aktyna czy histony) lub posiadają

dodatkowo tzw. grupę prostetyczną w postaci barwników, cukrów czy tłuszczów

(złożone b.); są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

(budowanie, katalizatory, transport, odporność, regulatory itp.)

  • Kwasy nukleinowe - składają się z nukleotydów (zbudowanych z

pentozy, zasady azotowej oraz reszty fosforanowej); dzielimy je na: DNA (kwas

dezoksyrybonukleinowy) oraz RNA (kwas rybonukleinowy)

ENZYMY:

  • Są to biokatalizatory; odpowiedzialne za obniżenie energii

aktywacji; przeprowadzenie reakcji (choć nie mogą brać w nich udziału);

zwiększają szybkość reakcji; składają się z apoenzymu (część białkowa) oraz

koenzymu (część niebiałkowa); ich aktywność zależy od temperatury, pH

oraz od czynników chemicznych (inhibicja kompetencyjna)