Witaminy to związki organiczne potrzebne w prawidłowym przebiegu wielu procesów biochemicznych w organizmie. Bez nich właściwe funkcjonowanie organizmów nie byłoby możliwe.

Wyróżniane są 2 zasadnicze grupy witamin:

  • rozpuszczalne w tłuszczach (D, E, A, K);
  • rozpuszczalne w wodzie (wit. z grupy B, wit.C).

Witamina A

Rola: warunkuje prawidłowy stan nabłonków, skóry i siatkówki oka, a także prawidłowy wzrost, wzmacnia odporność, głównie na ropne zakażenia.

Występowanie: mleko, wątroba, masło, korzenie marchwi, owoce, szpinak, tłuste ryby.

Niedobór powoduje: kurzą ślepotę, choroby gruczołów potowych i łzowych, śluzówek, zahamowanie wzrostu.

Witamina D

Rola: prawidłowe wchłanianie fosforu i wapnia oraz rozwój kości.

Występowanie: mleko, jaja, drożdże. Powstaje w skórze pod wpływem słońca.

Niedobór powoduje: tracenie zębów, krzywicę, złamania kości.

Witamina E

Rola: ułatwia gojenie się ran, chroni komórki przed utlenianiem.

Występowanie: sałata, olej lniany, orzechy, mleko, jaja, wątroba.

Niedobór powoduje: nieprawidłowy przebieg ciąży, choroby gonad, zwyrodnienia mięśni.

Witamina K

Rola: uczestniczy w utlenianiu biologicznym, reguluje krzepliwość krwi.

Występowanie: szpinak, lucerna, kapusta, wątroba, mięso.

Niedobór powoduje: spadek krzepliwości krwi.

Witamina C

Rola: uczestniczy w utlenianiu biologicznym i aktywacji enzymów, wzmacnia odporność.

Występowanie: cytryny, porzeczki, pomarańcze, liście pietruszki, kiszona kapusta.

Niedobór powoduje: szkorbut, spadek odporności, trudne gojenie się ran.

Witamina H

Rola: wpływa na wygląd włosów i skóry, wchodzi w skład niektórych enzymów.

Występowanie: wątroba, mleko, marchew, jaja, maliny, drożdże.

Niedobór powoduje: wypadanie włosów, zapalenia skóry.

Witamina P

Rola: bierze udział w regulacji procesów utleniania biologicznego.

Występowanie: jaja, mleko, drożdże, wątroba, nasiona fasoli, zielone warzywa.

Niedobór powoduje: choroby układu nerwowego, przewodu pokarmowego i skóry (pelagra).

Witamina B1

Rola: uczestniczy w przemianach tłuszczów i cukrów, w utlenianiu biologicznym; warunkuje prawidłowe działanie tk. nerwowej i mięśniowej.

Występowanie: ryż, fasola, marchew, drożdże, wątroba, jaja, mleko, pomidory.

Niedobór powoduje: choroby serca i układu nerwowego, zaburzenia metaboliczne, chorobę beri-beri.

Witamina B2

Rola: zwiększa odporność organizmu, jest składnikiem enzymów łańcucha oddechowego.

Występowanie: jaja, drożdże, szpinak, nabiał, ryby, wątroba, nerki.

Niedobór powoduje: choroby skóry (zajady, łojotok), oczu, zahamowanie wzrostu.

Witamina B

Rola: reguluje metabolizm aminokwasów, wchodzi w skład enzymów.

Występowanie: otręby ryżowe, kiełki pszenicy, wątroba, drożdże, nabiał.

Niedobór powoduje: anemię, łojotok, epilepsję, schorzenia skóry, depresję.

Witamina B12

Rola: reguluje pracę układu nerwowego, uczestniczy w tworzeniu erytrocytów.

Występowanie: mleko, wątroba, ryby. Wytwarza ją flora bakteryjna jelit.

Niedobór powoduje: osłabienie i anemia ogólna.