Jogurty, kefiry, czy zsiadłe mleko, będące tak zwanymi produktami mlecznymi sfermentowanymi są bardzo popularne i chętnie spożywane. Do tak zwanych napojów mlecznych nowej generacji, czyli inaczej mówiąc napoi probiotycznych zaliczamy biokefiry i biojogurty. Dostarczają one organizmowi łatwo przyswajalny wapń, wartościowe białka oraz witaminy. Korzystny wpływ na nasze zdrowie wywierają ponadto zawarte w tego typu produktach żywe kultury bakterii. Nasze jelita, w szczególności jelito grube zamieszkiwane są przez ogromną liczbę bakterii. Tworzą one naturalną mikroflorę jelitową. Największe znaczenie odgrywają różne gatunki należące do rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, w skrócie nazywane bakteriami LB. Są one bakteriami kwasu mlekowego. Ich rola polega na tworzeniu bariery chroniącej organizm przed szkodliwym wpływem bakterii chorobotwórczych, gnilnych, a także antygenami dostarczanymi do układu pokarmowego z żywnością. Uczestniczą ponadto w trawieniu niektórych składników pokarmu, a także produkcji niektórych witamin, głownie witaminy K i B12. Kuracja antybiotykami, lub radiacyjna, stres oraz niewłaściwa dieta powodują zmniejszenie ilości i aktywności bakterii LB. Zaburza to równowagę mikroflory jelitowej. W takich sytuacjach lekarze radzą spożywanie napojów mlecznych sfermentowanych, ponieważ do produkcji tego typu napojów stosowane są czyste kultury bakterii kwasu mlekowego. Ich funkcja polega na przeprowadzeniu fermentacji mlekowej, czyli utlenieniu laktozy, białka występującego w mleku do kwasu mlekowego. To właśnie kwas mlekowy nadaje sfermentowanym napojom mlecznym delikatnie kwaśny i orzeźwiający smak oraz odpowiednią konsystencję. Jednak większość bakterii LB ginie w żołądku, w związku z tym, tylko niewielka ich część dociera do jelita grubego w stanie żywym. Dlatego coraz częściej, oprócz zwykłych bakterii LB, dodaje się tak zwane bakterie probiotyczne, które nie giną w kwaśnym środowisku żołądka. Docierają one do jelita grubego, gdzie się osiedlają i rozmnażają. Jogurty i kefiry zawierające kultury bakterii probiotycznych, są napojami typu bio. Spożywanie ich wywiera więc szczególnie korzystny wpływ na naszą mikroflorę jelitową.

Zatem spożywanie sfermentowanych mlecznych produktów, w szczególności probiotycznych wpływa w korzystny sposób na nasze zdrowie. Zwiększa to odporność organizmu, ogranicza szkodliwy wpływ bakterii chorobotwórczych, przeciwdziała infekcjom i dolegliwościom jelitowym, a także wpływa hamująco na rozwój zmian nowotworowych. Tego typu napoje mogą być spożywane nawet przez te osoby, które z uwagi na upośledzenie w trawieniu laktozy nie mogą pić zwykłego mleka. Walory smakowe napoi mlecznych sfermentowanych można zwiększyć dzięki dodatkom smakowym.