Stosowanie się do zasad higieny w życiu codziennym zapewnia nam zdrowie i zabezpiecza nas przed groźnymi infekcjami. W czasie spożywania posiłków, ich przygotowywania i przechowywania ważne jest aby zachowane były podstawowe zasady higieny.

Przechowywanie produktów żywnościowych.

Często jest tak, że zakupione produkty nie są spożywane przez nas natychmiast, dlatego wymagają one przechowywania. Do tego celu służą urządzenia chłodnicze, w których przechowywane są wszystkie produkty z wyjątkiem , tych które wymagają do przechowywania warunków suchych i ciepłych.

W czasie przechowywanie żywności ważne jest aby odseparować od siebie produkty ugotowane i surowe. Związane jest to z zabezpieczeniem produktów ugotowanych przed zakażeniem drobnoustrojami, które mogą występować na produktach surowych. Poszczególne produkty należy owijać w czysty papier lub folię do tego przeznaczoną specjalnie do tego celu. Ważne jest sprawdzanie daty przydatności do spożycia danego produktu.

Czystość miejsca przygotowywania posiłku.

Bakteriegrzyby najchętniej rozwijają się w warunkach ciepła i wilgoci, dlatego ważne jest aby miejsce , gdzie przygotowuje się posiłki było wolne od wilgoci oraz czyste. Zleca się częste sprzątanie i mycie kuchni, jak również sprzętu używanego do przygotowania potraw. Aby zmniejszyć ryzyko rozwijania się bakterii należy pomieszczenie dezynfekować specjalnymi środkami. Resztki jedzenia oraz śmieci muszą być usuwane codziennie aby zapobiegać rozwojowi chorobotwórczych drobnoustrojów. Należy unikać kontaktu zwierząt domowych z produktami spożywczymi, ponieważ są one często nosicielami insektów, które mogą przenosić różne choroby.

Przygotowanie potraw.

Niezmiernie ważne jest aby w czasie przygotowywania jakiegokolwiek posiłku myć ręce. Należy zrobić to dokładnie , z użyciem środka myjącego. Ręce należy myć po każdym wyjściu z toalety oraz kontakcie ze zwierzętami. Szczególną ostrożność należy zachować jeśli osoba przygotowująca posiłek jest przeziębiona, ponieważ przez kichnięcie lub kaszlnięcie może ona zarazić wszystkie produkty. Jeśli osoba przygotowująca ma na rękach skaleczenia powinna ona użyć rękawiczek jednorazowych.

Szczególnie na zepsucie narażone są produkty mrożone, ponieważ w czasie ich rozmrażania wycieka duża ilość wody i soku , które są idealną pożywką dla drobnoustrojów. Należy używać oddzielnych noży do żywności świeżej i mrożonej, szczególnie dotyczy to produktów mięsnych. Produkty mięsne są wyjątkowo podatne na zepsucie a schorzenia będące wynikiem spożycia zakażonego mięsa są wyjątkowo groźne. Mięsa różnego pochodzenia należy przygotowywać na oddzielnych tackach, najlepiej na plastikowych, ponieważ drewniane mogą być siedliskiem wielu bakterii.

Owoce i warzywa należy bardzo dokładnie myć przed spożyciem, ponieważ mogą być zanieczyszczone ziemią i nawozami.

Gotowanie.

Jest to proces, za pomocą którego niszczone są szkodliwe drobnoustroje występujące w produktach spożywczych. Dzięki gotowaniu unieszkodliwione są bardzo o groźne bakterie z rodzaju Salmonella , które są przyczyną bardzo groźnych zatruć a także larwy niektórych pasożytów, np. tasiemca i włośnia.