Podstawową jednostką tworzącą białko są aminokwasy. Jest to prosty związek chemiczny, w skład którego wchodzą dwie grupy funkcyjne:
- karboksylowa -COOH,
- aminowa - NH2.
Cząsteczka białka powstaje w wyniku kondensacji aminokwasów. Ich kolejność zależy od sekwencji nukleotydów w nici DNA.
Dwa aminokwasy tworzą dipeptydy.
Kondensacja od trzech do dziesięciu aminokwasów spowoduje powstanie oligopeptydów. Więcej niż dziesięć aminokwasów utworzy polipeptyd a cząsteczka białka zbudowana z ponad stu jednostek aminokwasowych to makropeptyd.
Liczba aminokwasów , które budują białka wynosi około dwudziestu. Ich ułożenie może być bardzo różnorodne i stąd tak duże zróżnicowanie wśród organizmów żywych.
Cząsteczka białka ma uporządkowaną strukturę.
Wyróżniamy kolejne struktury białka:
-I rzędową ( kolejność ułożenia aminokwasów w cząsteczce białka),
- II rzędowa ( sposób pofałdowania cząsteczki białka),
-III rzędową ( sposób ułożenia cząsteczki białka w przestrzeni),
-IV rzędową ( ułożenie kilku cząsteczek białka w przestrzeni względem siebie).
Ogólnie białka możemy podzielić na proste i złożone. Białka proste składają się tylko z aminokwasów a w skład białek złożonych wchodzą także inne związki chemiczne.