Ogólna ilość wody na ziemi stanowi 75% całej powierzchni globu. Niestety woda pitna, użyteczne dla człowieka stanowi mniej niż 1% całych zasobów. Polska jest krajem o małych zasobach wodnych, zwłaszcza w części centralnej.

Woda rozchodzi się w wyniku parowania, eksploatacji przemysłowej, na cele komunalne.

Obszarami zasobnymi w wodę na terenie Polski są:

- Karpaty;

- Pojezierze Mazurskie;

- Sudety;

- Żuławy.

Obszarami na terenie Polski, na których odnotowano deficyty wody są:

- Kujawy

- okolice Lodzi;

- Śląsk;

Jednym z powodów spadającej jakości naszej wody jest eutrofizacja, zwłaszcza wód jeziornych. Eutrofizacja polega intensywnym rozwoju organizmów roślinnych wskutek nadmiernej ilości substancji odżywczych. Rośliny, nadmiernie rozwinięte, wychwytują tlen obecny w wodzie powodując tym samym deficyt tlenowy w zbiorniku.

Zanieczyszczenia środowiska wodnego objawia się w postaci zmętnienia wody, zmiany jej odczynu, barwy, smaku i zapachu oraz mają bardzo negatywny wpływ na organizmy żywe w tym człowieka. Zaliczamy do nich wszystkie nie naturalnie występujące lub w niewłaściwych stężeniach:

  • zanieczyszczenia mechaniczne;
  • substancje chemiczne;
  • organizmy żywe.

Zanieczyszczenia mogą pochodzić ze źródeł:

- naturalnych (np. domieszki wód podziemnych zawierające związki żelaza);

- sztucznych (np. ze spływów powierzchniowych z pól uprawnych, czy ze ścieków przemysłowych).

Klasyfikacja wód

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Ochrony Środowiska z dnia 11 lutego 2004 roku nowa klasyfikacja wód obejmuje pięć klas czystości.

  • Klasa pierwsza - wody charakteryzują się bardzo dobra jakością, nie znajdujemy oddziaływań antropogenicznych
  • Klasa druga - dobra jakość, ale odnajdujemy niewielkie oddziaływanie czynników antropogenicznych
  • Klasa trzecia - określana dla wód zadowalających, widzimy umiarkowany wpływ czynników antropogenicznych.
  • Klasa czwarta - posiadają niezadowalająca jakość, biologiczne wskaźniki wskazują na zmiany ilościowe oraz jakościowe organizmów wodnych, powstałych w wyniku oddziaływań antropogenicznych.
  • Klasa piąta - wody posiadające zła jakość, w wyniku oddziaływań czynników antropogenicznych, występuje zanik pewnych populacji

Przykładowo badania z 1995 roku (stosowano wtedy jeszcze klasyfikację trzy stopniową) donoszą, iż z 6,2 tysięcy kilometrów zbadanego odcinka naszych krajowych rzek, tylko 2,9% to rzeki I klasy czystości (te najczystsze), 20,3% II klasy czystości i 33,8% III klasy czystości, resztę (43%) stanowiły rzeki pozaklasowe (w nowej skali stanowiące częściowo III, IV i V klasę czystości wody).

W naszym kraju sytuacja stanu czystości wód przedstawia się w czarnych barwach. Dane dotyczące jakości wody do nie dawna wyglądały następująco:

  • jedynie 2% stanowiły wody czyste, nadające się do picia i stosowane w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym, do rekreacji i na kąpieliskach;
  • 12,2% kwalifikowało się do drugiej klasy czystości;
  • 61,8% były to wody pozaklasowe, które nie nadają się do niczego, nie znajdują zastosowania nawet w przemyśle.

Wody powierzchniowe

Zdecydowana większość źródeł wody (jeziora, rzeki) jest w bardzo złym stanie. Są one zasilane ściekami różnego pochodzenia, w ilości 5mld m3 ścieków na rok. Około 44% tych ścieków nie jest oczyszczana, 33% jest oczyszczana tylko biologicznie, a jedynie 23% oczyszcza się we właściwy sposób. Niestety w większości miast oczyszczalnie ścieków są zjawiskiem bardzo rzadkim lub daleko im do światowych standardów, opierają swe funkcjonowanie wyłącznie na oczyszczaniu mechanicznym.