Alkohol a wiek

1. Alkohol jest jednym z najgroźniejszych środków odurzających powodując zgony największej ilości ludzi wśród innych narkotyków. Uczeni zajmujący się uzależniami (sławnym ekspertem w tej dziedzinie jest Dawid Smith) apelują, że rokrocznie w Stanach Zjednoczonych 100 tysięcy ludzi traci swoje życie spowodowanych przez alkohol.

2. Prawie 64 procent nastolatków, uczęszczających do szkoły średniej, spożywa alkohol, zaś 21 procent odurza się narkotykami. Tak więc alkohol niestety jest najczęściej używanym środkiem odurzającym wśród młodzieży. Jednak powyższa statystyka nie uwzględnia faktu, iż Ci młodzi ludzie mogą należeć do jednej i drugiej grupy.

3. Po alkohol, będący ogólnodostępnym środkiem i mającym akceptację wśród dorosłych, a zwłaszcza u amerykanów, sięgają coraz młodsze pokolenia, już nawet 10 letnie dzieci.

4. obecnie alkohol oprócz tego, że jest największym zabójca wśród dzieci i młodzieży, jest także środkiem prowadzącym najczęściej do groźniejszych narkotyków.

5. napoje wysokoprocentowe spowalniają reakcje układu nerwowego powoduje wzrost agresji, wpływa na znaczne zmiany zachowań, uczuć oraz myśli a więc wpływa na wszelkie procesy, które zachodzą w mózgu.

6. Napoje wysokoprocentowe wywołują stany euforyczne i hamują prawidłowe funkcje układu nerwowego, jest to bardzo groźne zwłaszcza dla młodego jeszcze rozwijającego się i dojrzewającego organizmu.

7. Wiadomo, że etanol powoduje raka piersi, marskość wątroby, wady wrodzone u dzieci pijących w czasie ciąży matek. Jest częstszą przyczyną uszkodzeń mózgu, które doprowadzają do zgonu, niż pozostałe środki odurzające.

8. 330 gramów piwa a więc puszka, 125 gramów wina - jedna lampka, 20 gramów wódki - kieliszek mają taką samą zawartość alkoholu. Tak, więc wypicie kilku piw przez nastolatka, co jest akceptowane przez dorosłych może spowodować upojenie alkoholowe.

9. im młodszy nastolatek zacznie pić tym szybciej popada w nałóg

10. Dzieci i młodzież szybciej uzależniają się od alkoholu a trudniej wychodzą z tego nałogu.

11. Dorosły staje się w pełni alkoholikiem po okresie 5 ‑10 lat nadmiernego picia, zaś dzieci stają się nałogowcami w czasie od pół roku do 3 lat.

12. W latach 80 bardzo mała ilość dzieci poniżej jedenastego roku życia regularnie piło alkohol, w obecnych czasach statystyki wskazują, że co trzeci uczeń w klasie szóstej spożywa alkohol a duży odsetek wykazuje objawy uzależnienia.

13. Mając pozwolenie dorosłych małe dzieci sięgają po alkohol, wchodząc w wiek dojrzewania sięgają coraz częściej po trunki lub też, jeśli już nie jest to wystarczające, zaczynają się odurzać pozostałymi narkotykami.

14. Nastolatkowie spożywający alkohol mają zaburzone poczucie podstawowych wartości społecznych

15. Ciągła chęć kupowania alkoholu i innych środków odurzających powoduje wzrost przestępczości i wzmaga agresję wśród dzieci i młodzieży

16. Młodzi alkoholicy tracą poczucie więzi z rodziną, często nie akceptowani trafiają do domów opieki społecznej, na ulicę stając się bezdomnymi lub bezradni żyją całkowicie na koszt rodziców, często ich okradając

17. Ofiarami alkoholizmu stają się całe rodziny. Dzieci, bo to one najgorzej znoszą życie z alkoholikiem pod jednym dachem, są poddawane przemocy rodzinnej, uczestniczą w licznych awanturach. Potrzeba "zapicia" codziennych trosk, problemów jest tak wielka, że uzależnieni sprzedadzą wszystkie wartościowe rzeczy z domu, żeby kupić "lekarstwo".

18. Młodociani nałogowcy, nawet już jako dorośli, nie potrafią się przystosować do życia w społeczeństwie, nie są zdolni do oceny swoich czynów i zachowań a więc częściej trafiają do szpitali zamkniętych oraz do aresztu

Powyższe fakty są przerażające i przytłaczające.

Ciągle się nasuwają pytania, co się stanie z populacją ludzką, gdy dzieci te wejdą w dorosłe życie już uzależnione, posiadające zaburzenia psychiczne i fizyczne. A co się stanie z dziećmi, których coraz więcej pije alkohol? Stataystyka mówi, że liczba uzależnień w tej grupie z roku na rok rośnie. Proces choroby jest i będzie wśród nich przebiegał bardzo szybko, a więc i bardzo gwałtownie. Leczenie natomiast stanie się niezwykle trudne. Te dzieci nie będą mogły znaleźć wsparcia w doświadczeniach życiowych nie tylko człowieka dorosłego, ale nawet nastolatka.

Ogólnie mówiąc systematyczna konsumpcja i nadmierna alkoholu przez dzieci nie daje pozytywnych wyników. A akceptowanie alkoholu i milczące przyzwolenie dorosłych na wypicie nawet małej ilości alkoholu przez nieletnich powinno być ukrócone i surowo napiętnowane

ALKOHOL I JEGO WPŁYW NA ORGANIZM

Coraz częściej są słyszane opinie, że odpowiedni alkohol spożywany umiarkowanie może wpływać korzystnie na nasze zdrowie. Niestety wśród ludzi jest bardzo niska kultura picia, co wiąże się z nieumiejętnością racjonalnego spożywania alkoholu. Osoby pijące alkohol w nadmiarze mogą w łatwy sposób uzależnić się od niego, co ma bardzo destrukcyjny wpływ na organizm, powodując wielorakie choroby a także śmierć.

W napojach alkoholowych najważniejszym związkiem jest etanol, który powstaje w procesie fermentacji skrobi lub cukru zachodzącym przez enzymy drożdży. Uboczne produkty fermentacji takie jak polifenole i fuzle nadają trunkom specyficzny smak i zapach, ale także mogą wywołać symptomy pojawiające się po wypiciu znacznych ilości alkoholu.

Metabolizm alkoholu

Wchłanianie alkoholu w organizmie przebiega już od 15 do 90 minut od chwili spożycia. Ten czas zależy od:

  • tego czy wypicie alkoholu nastąpiło na pusty żołądek - wówczas etanol jest bardziej przyswajalny i łatwiej dociera do wszystkich organów ciała; czy też nastąpiło w trakcie lub w niedługim czasie po jedzeniu- słabsze wchłanianie;
  • tego, jaką zawartość procentową alkoholu etylowego posiadał wypity napój alkoholowy; najszybciej są wchłaniane trunki o najniższym stężeniu etanolu (ok. 30%), zaś wysoko procentowe alkohole powodują podrażnienia żołądka, co wpływa na zmniejszoną ich przyswajalność;
  • sposobu podawania trunku, na przykład lemoniada czy woda gazowana powoduje wzrost adsorpcji alkoholu, ponieważ wpływa na zwiększenie kontaktów cząstek alkoholu z wyściółką żołądka.

Bardzo mała ilość spożytego alkoholu jest wydzielana z organizmu za pomocą układu oddechowego. Pozostała część jest metabolizowana w wątrobie. Częste picie trwające długi okres czasu bardzo wyczerpuje wątrobę, co może spowodować jej częściową lub całkowitą marskości.

Rozkład alkoholu trwa bardzo długo, każda jednostka jest to około jedna godzina pracy wątroby. Trzeba zwrócić szczególną uwagę na ten fakt, gdyż wypicie, np. 3 litrów piwa albo 2 butelek wina powoduje, że po śnie trwającym dłużej niż 8 godzin, nadal nie można prowadzić samochodu z powodu przekroczenia dozwolonego stężenia alkoholu we krwi.

Pierwszymi objawami spożycia alkoholu jest zwiększona częstość akcji serca oraz wzmożona produkcja soków trawiennych, następuje spowolnienie reakcji na bodźce zewnętrzne i wewnętrzne. Po większej ilości wypitego trunku pojawiają się zaburzenia mowy i koordynacji ruchów. Również organizm zaprzestaje wydzielać kilka hormonów, które mają wpływ na uwodnienie organizmu i odczuwanie bólu.

Seks a alkohol

Zdrowy organizm mężczyzny produkuje małą ilość żeńskich hormonów płciowych zwanych estrogenami. Dzięki wątrobie hormony te są metabolizowane a następnie usuwane z ustroju. W przypadku uszkodzenia wątroby poprzez długotrwałe picie, nawet małych ilości etanolu powoduje wzrost stężenia estrogenu w porównaniu z męskim hormonem testosteronem, co może wywołać tzw. ginekomastię, czyli rozrost gruczołów piersiowych oraz przemianę rozkładu tkanki tłuszczowej charakterystyczny dla kobiet.

Nadmiernie pijący mężczyzna może posiadać duże problemy z erekcją, z łatwością osiągania orgazmów wręcz może dochodzić do całkowitej utraty zdolności do przeżycia orgazmu, tzw. anorgazmia.

Etanol negatywie wpływa na psychikę człowieka, co objawia się wybuchowością, wzrostem zachowań agresywnych, może także spowodować trwałe uszkodzenie mózgu powodującym poważne otępienie, utratę pamięci oraz urojenia na jakimś punkcie, jest to już poważna choroba tzw. psychoza Korsakowa.

Pozytywne działanie

Umiarkowane zażywanie alkoholu może wpływać pozytywnie na kondycję zdrowotną naszego organizmu.

  1. Pod wpływem małych ilości napojów alkoholowych i dobrego gatunku, następuje rozszerzenie naczyń krwionośnych, co powoduje szybsze krążenie krwi w organizmie, a więc szybsze dostarczenie do tkanek i organów substancji odżywczych oraz tlenu.
  2. Alkohol wzmaga apetyt, ułatwia trawienie, działa rozgrzewająco dzięki temu pomaga przy przeziębieniach.
  3. Czerwone wino powoduje wzrost stężenia pewnego rodzaju cholesterolu, którego zadaniem jest ochrona naczyń krwionośnych przed miażdżycą. Część naukowców dowodzi, że wypicie codziennie jednej lampki czerwonego winogronowego wina, może przedłużyć życie o kilka lat.
  4. Białe wino posiada związki zabijające drobnoustroje, które na przykład niszczą bakterie salmonelli.
  5. Piwo ma właściwości moczopędne, co powoduje, że czasami lekarze proponują spożywanie piwa w przypadku pacjentów, u których często tworzy się w nerkach piasek lub kamienie.
  6. Mała ilość alkoholu działa na układ nerwowy, dzięki czemu działa uspakajająco, odprężająco; więc ludzie sięgają po alkohol, aby zapomnieć o kłopotach i troskach dnia codziennego.

Negatywne działanie alkoholu

  1. Większa dawka alkoholu powoduje, że człowiek traci swoje dobre samopoczucie. W zależności od organizmu, niektórzy ludzie zaczynają się zachowywać się apatycznie, agresywnie czy też płaczliwie.
  2. Początkowo każdy alkohol polepsza krążenie, ale jego nadmiar powoduje ciągły wzrost ciśnienia krwi, co może uszkadzać naczynia wieńcowe
  3. Również doprowadza do utraty ciepła, co przyczynia się do zmniejszonej odporności organizmu na infekcje, stopniowo też zahamowuje trawienie i wchłanianie pokarmów.
  4. Nadmierne i częste spożywanie wysokoprocentowych trunków powoduje powolne wyniszczenie całego ustroju, niszczy system nerwowy, trzustkę, żołądek, jelita, serce, wątrobę.
  5. U długo nadużywających alkohol można zaobserwować powiększenie serca, arytmię, marskość wątroby, zaburzenia koordynacji ruchowej, chwilową albo długotrwałą utratę świadomości.