Historia:
Napoje alkoholowe istnieją na świecie od zarania dziejów. Już w erze neolitycznej, kiedy powstawała cywilizacja, człowiek znał napoje alkoholowe. Sięgał po nie z okazji różnorodnych obrzędów rytualnych. Nawet pierwsze zapisy historyczne zawierają informacje na temat ważenia i picia piwa.
Dziś:
Napoje alkoholowe towarzyszą człowiekowi w całym jego życiu. Przy toastach i brzękach kieliszków są świętowane jego narodziny. Wiele chwil spędzają ludzie przy alkoholu świętując sukcesy lub pocieszając się po porażkach. W dzisiejszej kulturze jest obowiązkowym elementem witania nowego roku, wesela, czy gratulowania zdanych egzaminów.
Rodzaje:
Alkohol etylowy występuje w wielu napojach. Rozróżniają je procentowe zawartości etanolu. I tak np.:
- w piwie stanowi ok. 5%
- w winie ok. 12%
- w wódce ok. 40%
- w spirytusie ok. 95%
Działanie na człowieka:
- wywołują różne emocje i nastroje u człowieka, od rozweselenia i rozluźnienia po agresję i gniew
-chętnie sięgają po napoje alkoholowe młodzi luzie, ponieważ powodują one polepszenia samopoczucia
-zaburzają koordynację ruchowo- wzrokową oraz zmniejszają refleks, dlatego niedozwolone jest picie napojów alkoholowych przed prowadzeniem pojazdów mechanicznych
W Polsce dopuszczalne stężenie alkoholu etylowego we krwi wynosi 0,2 promila, natomiast w większości państw europejskich 0,5 promila.
-zbyt częste i w zbyt dużych dawkach spożywanie alkoholu prowadzi do uzależnienia, czyli alkoholizmu. Rozwój choroby zależy od wielu czynników m.in.: wieku, płci, predyspozycji genetycznych, cech osobowościowych człowieka, czy sytuacji rodzinnej.
Alkoholizm wymaga leczenia. Ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka, jego psychikę oraz często rodzinę. Leczenie rozpoczyna się od detoksykacji, a następnie przeprowadza się terapię pod okiem psychologów.
- przewlekłe przyjmowanie alkoholu prowadzi do uszkodzenia narządów wewnętrznych (wątroby, trzustki, serca, mózgu)
- jednorazowe przyjęcie zbyt dużej dawki alkoholu także jest niebezpieczne dla człowieka, może prowadzić nawet do śmierci.
! Uwaga: Spożywając napoje alkoholowe należy zachować umiar!
Właściwości chemiczne:
Substancją występującą w napojach alkoholowych, odpowiedzialną, za ich działanie na psychikę człowieka jest alkohol etylowy, czyli inaczej etanol.
Wzór chemiczny tego związku to : CH3-CH2OH
Substancja ta na skalę przemysłową otrzymywana jest w procesie fermentacji alkoholowej, czyli beztlenowemu rozkładowi niektórych cukrów, czemu towarzyszy m.in. wydzielanie dwutlenku węgla i etanolu.
Kolejnym etapem produkcji alkoholi jest jego destylacja, czyli wydzielenie i oczyszczenie potrzebnej substancji (tutaj: etanolu).
Przykładem otrzymywania alkoholi w przemyśle spożywczym jest produkcja piwa. Najpierw z odpowiednio przygotowanych, kiełkujących ziaren zbóż poprzez fermentację przygotowuje się wywar zawierający etanol, a następnie dodaje się do niego substancje odpowiedzialne za smak piwa, a więc wytwarzane na bazie chmielu.
