Wstęp:
Człowiek jest w stanie odróżnić cztery podstawowe smaki. Kubki smakowe są wyczulone na gorzki, słodki, kwaśny i słony. Fakt, iż słony smak znajduje się wśród czterech najważniejszych ma swoje ukryte znaczenie. Jeśli odczuwamy ochotę na zjedzenie czegoś słonego, to oznacza, że brakuje nam akurat jakiegoś składnika zawartego w soli, potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Historia:
- Pierwsze wzmianki na temat soli pochodzą za Starego Testamentu. W Biblii sól była uważana za niezwykle ważną substancję; wierni składali ofiarę Bogu w postaci soli.
- W starożytności odgrywała rolę środka płatniczego. Za sól można było dostać wiele cennych produktów i towarów.
- Hebrajczycy jako pierwsi odkryli zdolności lecznicze soli, dlatego często towarzyszyła im podczas odprawiania ceremonii religijnych.
-Rzymianie odkryli zdolności konserwujące soli. Stosowali ją do przedłużenia świeżości mięs, ryb, warzyw, czy serów. Także w starożytnym Rzymie sól odgrywała rolę w handlu. W postaci soli wypłacano żołnierzom pensje; z tego okresu pochodzi słowo solarium oznaczające płatność.
- W Tybecie i w Etiopii wybijano z soli monety, używane jako środek płatniczy.
- W średniowiecznej Europie rola soli była na tyle doceniana, iż wyznaczała drogi handlu międzynarodowego. W tym okresie powstały tzw. "drogi solne", czyli trasy którymi transportowano sól.
- Z czasem wprowadzono nawet podatek od wydobycia soli, ponieważ kruszec ten stosunkowo łatwo się wydobywało i szybko można było się wzbogacić. M.in. po Wielkiej Rewolucji Francuskiej, kiedy to zniesiono owy podatek wiele osób produkujących sól dorobiła się majątków.
- na przełomie średniowiecza i renesansu po raz pierwszy próbowano pozyskać sól z wody morskiej. Do tej pory jedynym źródłem wydobycia były złoża kamienne. Robiono to w tzw. zatokach solnych, z których ekstrahowano czystą sól.
- w XIV wieku rozpowszechniło się określenie na sól: "białe złoto"- nazwa ta najlepiej przedstawia rolę soli, jaką odgrywała w życiu codziennym ludzi w przeszłości.
Podział ze względu na otrzymywanie:
Sól można otrzymywać na dwa sposoby. Pierwszy to wydobycie ze złóż kopalnianych. Drugi to pozyskiwanie soli z wody morskiej.
Należy pamiętać, iż genealogicznie wszystkie złoża soli są pochodzenia morskiego. Obecnie występujące złoża znajduję się tam, gdzie kiedyś lądy były zalane wodą morską (okresy zlodowaceń).
- Sól kamienna
Sól kamienna to najstarszy rodzaj soli. Wydobywa się ją w kopalniach podziemnych w postaci bloków, kamieni lub brył. Następnie poddaje się ją procesowi krystalizacji i oczyszczania z zanieczyszczeń. W efekcie otrzymujemy drobne ziarna, białego kruszcu. W soli kamiennej podstawową substancją jest chlorek sodu.
Kopalnie soli kamiennej znajdują się w Polsce m.in. w Wieliczce i Bochni; w Anglii; we Włoszech
Dziś bardziej popularnym sposobem jest wydobywanie soli z morza. Jednym z powodów tej sytuacji jest wyczerpywanie się złóż soli kamiennej i poszukiwanie alternatywnych metod.
- Sól morska
Sól morską otrzymuje się w sposób naturalny, przez odparowanie wody morskiej pod wpływem ciepła słonecznego. Wykonuje się to w specjalnych odstojnikach, nazywanych inaczej salinami. Można ją też otrzymywać w sztuczny sposób, przez odparowywanie wody morskiej w tzw. odparownikach. Dla obu sposobów otrzymywania soli, woda musi odpowiednio podgrzana. W wyższej temperaturze odparowywanie zachodzi szybciej, a uzyskana sól jest bardziej delikatna, mniej zanieczyszczona i ma bielszy kolor.
Używanie soli morskiej zamiast soli kamiennej jest korzystniejsze dla człowieka, gdyż sól morska zawiera tylko 34 % chlorku sody, resztę stanowią inne sole będące bogatym źródłem mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu.
Takie pierwiastki, jak magnez, sód, żelazo, cynk i inne zawarte w soli morskiej, są niezwykle ważne dla zdrowia człowieka. Umożliwiają przeprowadzenie wielu reakcji biochemicznych, dzięki którym możemy żyć. Należy jednak zachować umiar w jej spożywaniu, gdyż nadmiar także jest szkodliwy.
Przykład: dzienne zapotrzebowanie człowieka na sód wynosi ok. 5 gramów. A więc używając soli morskiej nie powinniśmy przekraczać ilości 15 gramów na dzień. Niestety, wiele produktów spożywczych zawiera duże jej ilości i nie zdając sobie z tego sprawy często dostarczamy jej organizmowi o wiele więcej. Tymczasem nadmiar soli może być przyczyną chorób kardiologicznych (sód powoduje zatrzymanie wody w organizmie, wzrost ciśnienie tętniczego, przyspieszenie akcji serca).
Sól w kuchni:
- Przygotowanie
Sól morską otrzymuje się w postaci kryształków o wielkości kilku milimetrów, więc przed jej użyciem należy ją rozdrobnić np. w młynku lub moździerzu. Sól łatwo pochłania wilgoć zawartą w atmosferze, dlatego trzeba ją trzymać szczelnie zamkniętą. Do pojemnika, w którym ja przechowujemy warto włożyć parę ziaren ryżu, by pochłaniały nadmiar wilgoci.
- Zastosowanie:
- jako środek konserwujący- ma właściwości antyseptyczne, powstrzymuje rozmnażanie bakterii, przedłużając okres świeżości żywności. Konserwuje się nią przede wszystkim mięso, ryby i sery.
- jako substancja uniemożliwiająca utratę soli mineralnych przez warzywa w trakcie ich gotowania.
- jako substancja równoważąca działanie drożdży. Do pieczenia ciasta drożdżowego zawsze dodaje się soli, gdyż jest ona niezbędna.
- jako substancja nadająca smak potrawom. Jak żadna inna potrafi wydobyć smak i aromat innych składników potrawy. Tylko nieliczne osoby nie używają w czasie gotowania soli. Jedzenie niesłone jest po prostu mdłe.
- Ciekawostki z kuchni:
- sól ma zdolności wyciągania wody z jedzenia, dlatego w celu uzyskania miękkiej i soczystej wołowiny , nie należy jej solić przed gotowaniem. Z kolei aby otrzymać smaczną cebulkę, trzeba ja posolić przed smażeniem.
- sól ma zdolności usuwania smaku goryczy, dlatego często soli się takie warzywa jak ogórek, czy oberżyna.
Sól z punktu widzenia chemii:
Według chemicznej definicji sól to związek chemiczny będący pochodną kwasu, w którym atomy wodoru zostały podstawione atomami metalu lub inaczej: sól to związek chemiczny będący pochodna wodorotlenków metali, w których grupy wodorotlenkowe zostały podstawione resztami kwasowymi.
Do grupy soli zaliczamy wiele różnych związków
Wzór ogólny soli przedstawia się następującym wzorem:
MnRm
gdzie, M- atom metalu
R- reszta kwasowa
n- ilość atomów metalu w cząsteczce
m- ilość reszt kwasowych w cząsteczce
Sole w chemii najczęściej i najłatwiej otrzymuje się w wyniku reakcji zobojętniania, czyli reakcji kwasów z wodorotlenkami metali. Innymi sposobami ich otrzymywania są reakcje: metalu z kwasem, tlenku metalu z kwasem, czy zasady z tlenkiem niemetalu.
W trakcie rozpuszczania soli w wodzie (o ile dana sól jest rozpuszczalna w wodzie), sól rozpada się na dodatnio naładowane jony metalu, oraz na aniony (jony ujemnie naładowane) reszt kwasowych. Ta zdolność ma szczególnie ważne znaczenie dla procesów życiowych, dzięki temu np. kationy potasu i sodu mogą regulować zawartość wody w komórkach organizmów żywych.
Sole posiadają swoje nazwy chemiczne, które tworzy się od nazw kwasów i metalu, budującego cząsteczki soli.
Oprócz tego wiele z nich posiada nazwy zwyczajowe.
Przegląd soli:
- Sól kuchenna, jej poprawna nazwa to chlorek sodu (NaCl)
Jest wykorzystywana głównie w przemyśle chemicznym, ale także w chemii do otrzymywania innych związków sodu oraz w przemyśle szklarskim i garbarskim
- Sól gorzka, sól angielska, jej poprawna nazwa to siarczan (VI) magnezu (MgSO4)
Jest zawarta w soli morskiej, większe jej ilości znajdują się w niektórych wodach źródlanych, które maja gorzki smak (stąd jej nazwa). Znajduje zastosowanie w medycynie oraz w przemyśle: farbiarskim, garbarskim i w hutnictwie. Używa się jej do obciążania bawełny, jedwabiu i papieru. Udowodniono, że na organizm ludzki działa przeczyszczająco, żółciopędnie, a podawana dożylnie - znieczulająco i narkotycznie.
- Sól glauberska, jej poprawna nazwa to siarczan (VI) sodu (Na2SO4)
Ma zastosowanie w produkcji szkła, papieru, środków piorących i farb
- Sól Bertholetta, jej poprawna nazwa to chloran (V) potasu (KClO3)
Jest używana do wyrobu zapałek i materiałów wybuchowych
- Sól Mohra, jej poprawna nazwa to siarczan (VI) amonu- żelaza (II)
- Sól karlsbadzka to sztucznie wyprodukowana sól będąca mieszanką soli: glauberskiej, węglanu sodu, chlorku sodu i siarczanu (VI) potasu. Swoim składem oraz właściwościami odpowiada naturalnej soli leczniczej pochodzącej z czeskiego uzdrowiska Karlovy Vary.
- Sól fishera
- Sól czerwona
- Sól emska- mieszanina różnych soli, wykorzystywana w medycynie jako środek wykrztuśny