Budowa

Cukry są aldehydami lub ketonami zawierającymi dodatkowo grupy hydroksylowe.

Monosacharydy
Budowa

Posiadają, jak każdy cukier, grupy hydroksylowe oraz ketonową lub aldehydową. Ich wzór ogólny to:

HO-RM-HO

Przykłady:

Glukoza HO-(G)-HO

CH2-OH

|

CH - O

HO-CH CH-OH

 /

CH-CH

! !

OH OH

* Fruktoza HO-(F)-HO

CH2-OH

|

CH - O

HO-CH C-OH

 / |

CH CH2

! !

OH OH

Glukoza jest otrzymywana przez rośliny procesie fotosyntezy z udziałem światła, chlorofilu, dwutlenku węgla

i wody:

CO2 + H2O + ENERGIA chlorofil> cukier + O2

Ta aldoza w wyniku spalania dostarcza dużo energii:

cukier + O2enzymy>CO2 + H2O + ENERGIA

Reakcja ta stanowi podstawę życia, ponieważ zachodzi w każdej żywej komórce. Jest to proces oddychania.

Disacharydy

Powstają w wyniku reakcji dwóch cukrów prostych, z utworzeniem wiązania glikozydowego, np.

Glukoza + fruktoza = sacharoza + H2O

Powstała sacharoza ma wzór:

HO-(G)-O-OH

Polisacharydy

Zbudowane są z monomerów (takich samych cząsteczek) cukrów prostych połączonych wiązaniami glikozydowymi.

Charakterystyka wybranych wielocukrów:

Skrobia:

  • Występuje w postaci białego, bezpostaciowego ciała stałego
  • Jest nierozpuszczalna w wodzie o temperaturze pokojowej
  • W podwyższonej temperaturze tworzy koloid - kleik skrobiowy

Celuloza (błonnik):

  • Jest nierozpuszczalna w wodzie
  • Hydrolizuje na cząsteczki glukozy