Witamina C

Nazwa chemiczna: kwas askorbinowy

Właściwości:

- bierze udział w procesie tworzenia komórek krwi;

-wpływa korzystnie na twardość zębów oraz krwi;

-zabezpiecza oraz regeneruje tkankę łączną, mięśnie oraz kości;

-wpływa korzystnie na organizm w czasie stresu;

-bierze udział w procesie gojenia ran m.in. oparzenia;

-wpływa korzystnie na żywotność komórek;

-współuczestniczy w procesie tworzenia adrenaliny;

-jest niezbędnym lekiem w czasie przeziębień;

-chroni organizm ludzki przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi oraz różnego rodzaju toksynami;

-na ilość witaminy C w organizmie wpływa nikotyna.

Źródła witaminy C: truskawki, cytrusy, melon, papaja, brokuły gotowane tylko na parze oraz papryka zielona.

Witamina B1

Nazwa chemiczna: tiamina

Właściwości:

- wpływa korzystnie w okresie stresu;

- bierze udział w przemianie węglowodanów;

- wzmaga koncentrację oraz chęci i zdolności do nauki;

- podtrzymuje płodność oraz proces laktacji;

- utrzymuje napięcie mięśni;

- niezbędna w procesie wzrostu dzieci

- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu oraz mięśnia sercowego;

- wpływa korzystnie na wchłanianie substancji odżywczych

i poprawia trawienie.

Źródła witaminy B1: drożdże piwne, ryby, melasa, ryż, słonecznik, orzeszki ziemne, drób, orzechy brazylijskie, nasiona zbóż.

Witamina B2

Nazwa chemiczna: ryboflawina

Właściwości:

- bierze udział w procesie tworzenia ciałek krwi;

- odpowiada za zdrowy stan paznokci skóry oraz włosów;

- wpływa na proces wzrostu oraz rozmnażanie;

- jest niezastąpiona w przemianie tłuszczów, białek oraz węglowodanów;

- bierze udział w procesie oddychania komórkowego;

- wpływa korzystnie na narząd wzroku.

Źródło witaminy B2: ziarna, melasa, migdały, drożdże piwne.

Witamina B3

Nazwa chemiczna: niacyna

Właściwości:

- obniża ilość cholesterolu we krwi;

- wpływa korzystnie na krążenie;

- bierze udział w tworzeniu insuliny, kortyzonu, żeńskich oraz męskich hormonów płciowych;

- wpływa korzystnie na proces trawienia;

- bierze udział w przemianie tłuszczów, białek oraz węglowodanów;

- odpowiada za prawidłowy stan języka oraz skóry;

- wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.

Źródło witaminy B3: mleko, drożdże piwne, ryby, piersi kurcząt, produkty mleczne, orzeszki ziemne, rabarbar.

Witamina B5

Nazwa chemiczna: kwas pantotenowy

Właściwości:

- wpływa korzystnie na proces gojenia ran;

- bierze udział w procesie wzrostu organizmu;

- odpowiada za prawidłowy stan nadnerczy;

- wpływa korzystnie na funkcjonowanie centralnego układu nerwowego;

- wpływa korzystnie na organizm człowieka w czasie stresu;

- przedłuża okres żywotności organizmu;

- przekształca pokarm w niezbędną energię;

- chroni organizm przed szkodliwym promieniowaniem;

- niezbędna w różnego rodzaju chorobach oraz infekcjach;

Źródła witaminy B5: ziarna zbóż, drożdże piwne, warzywa strączkowe, jagody, pomarańcze.

Witamina B6

Nazwa chemiczna: pirodyksyna

Właściwości:

- niezbędna w zatrzymaniu w organizmie określonej ilości fosforu oraz sodu, które odgrywają istotną rolę na gospodarkę wodną człowieka;

- odpowiada za korzystny stan mięśni, skóry, włosów oraz zębów;

- bierze udział w przemianie tłuszczów, węglowodanów oraz białek;

- wykorzystywana w procesie przyswajania kobalaminy;

- bierze udział w procesie tworzenia erytrocytów oraz przeciwciał;

Źródła witaminy B6: zboże, drożdże piwne, warzywa, melas, ryż, śliwki, groszek.

Witamina B12

Nazwa chemiczna: kobalamina

Właściwości:

- wprawia organizm ludzki w stan gotowości;

- niezbędna w procesie wzrostu organizmu;

- korzystnie na proces uczenia się, koncentracje oraz pamięć;

- bierze udział w przemianie tłuszczów, węglowodanów oraz białek;

- uczestniczy w procesie tworzenia oraz regeneracji komórek krwi;

- odpowiada za odpowiedni stan układu nerwowego;

- zapobiega anemii;

- bierze udział w produkcji erytrocytów;

- deponuje witaminę A w tkankach;

- pobudza funkcjonowanie żelaza w organizmie.

Źródła witaminy B12: mleko, żółty ser, tuńczyk, ryby, jajka oraz produkty mleczne.

Witamina F

Nazwa chemiczna: nienasycony kwas tłuszczowy

Właściwości:

- eliminuje choroby serca;

- niezbędna w procesie odchudzania;

- chroni przed zakrzepami naczynia krwionośne;

- odpowiada za prawidłowy stan skóry oraz włosów;

- bierze udział w procesie przekształcania wapnia, w formę, która jest przyswajalna przez komórki;

- zapobiega niekorzystnemu odkładaniu się cholesterolu w tętnicach człowieka;

- łatwo ulega przemianie;

- dostarczana jest wraz z tłuszczami;

- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie nadnerczy oraz tarczycy;

Źródła witaminy F: ziarna zbóż, oleje roślinne (sojowy słonecznikowy, kukurydziany), słonecznik.

Witamina A

Nazwa chemiczna: retinol

Właściwości:

- wpływa korzystnie w okresie ciąży oraz laktacji;

- bierze udział w procesie wzrostu;

- odpowiedzialna za zdrowy stan organów rozrodczych oraz wątroby;

- korzystnie wpływa n ogólna witalność;

- odpowiada za prawidłowy stan włosów, kości, zębów oraz skóry;

- eliminuje infekcje organizmu;

- neutralizuje wolne rodniki;

- korzystnie wpływa na narząd wzroku (kurza ślepota).

Źródła witaminy A: produkty mleczne, warzywa i owoce, tran, szpinak, ryby, suszone morele, marchewka.

Witamina D

Nazwa chemiczna: cholekalcyferol

Właściwości:

- rozpuszcza się w tłuszczach;

- odpowiedzialna za prawidłowy stan układu nerwowego oraz serca;

- niezbędna do całkowitego wykorzystania fosforu oraz wapnia w organizmie człowieka;

- przekształca witaminę A;

- powstaje w skutek korzystnego działania słońca oraz jest przyswajana wraz z pokarmami.

Źródła witaminy D: tran, mleko, sardynki, tuńczyk, łosoś.

Witamina P

Nazwa chemiczna: bioflawonoidy

Właściwości:

- zapobiega krwawieniu z dziąseł;

- wzmacnia naczynia kapilarne oraz tkankę łączną;

- stosowana w leczeniu zawrotów głowy oraz odmy tkanek;

- szybko zwalcza przeziębienia oraz grypę;

- wpływa korzystnie na ogólna na różnego rodzaju infekcje;

- zmniejsza ilość cholesterolu we krwi;

- korzystnie wpływa na pracę tętnic oraz krążenie krwi.

Źródła witaminy P: żurawina, cytrusy, warzywa, winogrona, truskawki, papryka.

Witamina E

Nazwa chemiczna: tokoferol

Właściwości:

- hamuje wydzielanie tlenu z organizmu;

- korzystnie wpływa na proces laktacji;

- pomaga w gojeniu ran;

- wpływa korzystnie na płodność kobiet oraz mężczyzn;

- hamuje impotencje u mężczyzn;

- niezastąpiona w procesach rozmnażania;

- zapobiega poronieniom;

- chroni komórki krwi;

- zwalcza lęk, depresje, pesymizm;

- chroni płuca przed niekorzystnym wpływem środowiska;

- zapobiega spowolnieniu umysłowemu;

- usuwa z tętnic nadmierną ilość cholesterolu;

- eliminuje twardnienia tętniczek.

Źródła witaminy E: ziarna zbóż, warzywa, olej słonecznikowy, jaja, orzeszki ziemne, pomidory.

Witamina K

Nazwa chemiczna: fitochinon

Właściwości:

- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wątroby;

- pomaga w gojeniu ran;

- odpowiada za prawidłowy stan układu krążenia;

- zapobiega krwawieniom oraz krwotokom wewnętrznym;

- przedłuża życie organizmu.

Źródła witaminy K: melasa, warzywa liściaste, olej słonecznikowe, owies, jogurt.