Witamina C
Nazwa chemiczna: kwas askorbinowy
Właściwości:
- bierze udział w procesie tworzenia komórek krwi;
-wpływa korzystnie na twardość zębów oraz krwi;
-zabezpiecza oraz regeneruje tkankę łączną, mięśnie oraz kości;
-wpływa korzystnie na organizm w czasie stresu;
-bierze udział w procesie gojenia ran m.in. oparzenia;
-wpływa korzystnie na żywotność komórek;
-współuczestniczy w procesie tworzenia adrenaliny;
-jest niezbędnym lekiem w czasie przeziębień;
-chroni organizm ludzki przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi oraz różnego rodzaju toksynami;
-na ilość witaminy C w organizmie wpływa nikotyna.
Źródła witaminy C: truskawki, cytrusy, melon, papaja, brokuły gotowane tylko na parze oraz papryka zielona.
Witamina B1
Nazwa chemiczna: tiamina
Właściwości:
- wpływa korzystnie w okresie stresu;
- bierze udział w przemianie węglowodanów;
- wzmaga koncentrację oraz chęci i zdolności do nauki;
- podtrzymuje płodność oraz proces laktacji;
- utrzymuje napięcie mięśni;
- niezbędna w procesie wzrostu dzieci
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu oraz mięśnia sercowego;
- wpływa korzystnie na wchłanianie substancji odżywczych
i poprawia trawienie.
Źródła witaminy B1: drożdże piwne, ryby, melasa, ryż, słonecznik, orzeszki ziemne, drób, orzechy brazylijskie, nasiona zbóż.
Witamina B2
Nazwa chemiczna: ryboflawina
Właściwości:
- bierze udział w procesie tworzenia ciałek krwi;
- odpowiada za zdrowy stan paznokci skóry oraz włosów;
- wpływa na proces wzrostu oraz rozmnażanie;
- jest niezastąpiona w przemianie tłuszczów, białek oraz węglowodanów;
- bierze udział w procesie oddychania komórkowego;
- wpływa korzystnie na narząd wzroku.
Źródło witaminy B2: ziarna, melasa, migdały, drożdże piwne.
Witamina B3
Nazwa chemiczna: niacyna
Właściwości:
- obniża ilość cholesterolu we krwi;
- wpływa korzystnie na krążenie;
- bierze udział w tworzeniu insuliny, kortyzonu, żeńskich oraz męskich hormonów płciowych;
- wpływa korzystnie na proces trawienia;
- bierze udział w przemianie tłuszczów, białek oraz węglowodanów;
- odpowiada za prawidłowy stan języka oraz skóry;
- wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
Źródło witaminy B3: mleko, drożdże piwne, ryby, piersi kurcząt, produkty mleczne, orzeszki ziemne, rabarbar.
Witamina B5
Nazwa chemiczna: kwas pantotenowy
Właściwości:
- wpływa korzystnie na proces gojenia ran;
- bierze udział w procesie wzrostu organizmu;
- odpowiada za prawidłowy stan nadnerczy;
- wpływa korzystnie na funkcjonowanie centralnego układu nerwowego;
- wpływa korzystnie na organizm człowieka w czasie stresu;
- przedłuża okres żywotności organizmu;
- przekształca pokarm w niezbędną energię;
- chroni organizm przed szkodliwym promieniowaniem;
- niezbędna w różnego rodzaju chorobach oraz infekcjach;
Źródła witaminy B5: ziarna zbóż, drożdże piwne, warzywa strączkowe, jagody, pomarańcze.
Witamina B6
Nazwa chemiczna: pirodyksyna
Właściwości:
- niezbędna w zatrzymaniu w organizmie określonej ilości fosforu oraz sodu, które odgrywają istotną rolę na gospodarkę wodną człowieka;
- odpowiada za korzystny stan mięśni, skóry, włosów oraz zębów;
- bierze udział w przemianie tłuszczów, węglowodanów oraz białek;
- wykorzystywana w procesie przyswajania kobalaminy;
- bierze udział w procesie tworzenia erytrocytów oraz przeciwciał;
Źródła witaminy B6: zboże, drożdże piwne, warzywa, melas, ryż, śliwki, groszek.
Witamina B12
Nazwa chemiczna: kobalamina
Właściwości:
- wprawia organizm ludzki w stan gotowości;
- niezbędna w procesie wzrostu organizmu;
- korzystnie na proces uczenia się, koncentracje oraz pamięć;
- bierze udział w przemianie tłuszczów, węglowodanów oraz białek;
- uczestniczy w procesie tworzenia oraz regeneracji komórek krwi;
- odpowiada za odpowiedni stan układu nerwowego;
- zapobiega anemii;
- bierze udział w produkcji erytrocytów;
- deponuje witaminę A w tkankach;
- pobudza funkcjonowanie żelaza w organizmie.
Źródła witaminy B12: mleko, żółty ser, tuńczyk, ryby, jajka oraz produkty mleczne.
Witamina F
Nazwa chemiczna: nienasycony kwas tłuszczowy
Właściwości:
- eliminuje choroby serca;
- niezbędna w procesie odchudzania;
- chroni przed zakrzepami naczynia krwionośne;
- odpowiada za prawidłowy stan skóry oraz włosów;
- bierze udział w procesie przekształcania wapnia, w formę, która jest przyswajalna przez komórki;
- zapobiega niekorzystnemu odkładaniu się cholesterolu w tętnicach człowieka;
- łatwo ulega przemianie;
- dostarczana jest wraz z tłuszczami;
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie nadnerczy oraz tarczycy;
Źródła witaminy F: ziarna zbóż, oleje roślinne (sojowy słonecznikowy, kukurydziany), słonecznik.
Witamina A
Nazwa chemiczna: retinol
Właściwości:
- wpływa korzystnie w okresie ciąży oraz laktacji;
- bierze udział w procesie wzrostu;
- odpowiedzialna za zdrowy stan organów rozrodczych oraz wątroby;
- korzystnie wpływa n ogólna witalność;
- odpowiada za prawidłowy stan włosów, kości, zębów oraz skóry;
- eliminuje infekcje organizmu;
- neutralizuje wolne rodniki;
- korzystnie wpływa na narząd wzroku (kurza ślepota).
Źródła witaminy A: produkty mleczne, warzywa i owoce, tran, szpinak, ryby, suszone morele, marchewka.
Witamina D
Nazwa chemiczna: cholekalcyferol
Właściwości:
- rozpuszcza się w tłuszczach;
- odpowiedzialna za prawidłowy stan układu nerwowego oraz serca;
- niezbędna do całkowitego wykorzystania fosforu oraz wapnia w organizmie człowieka;
- przekształca witaminę A;
- powstaje w skutek korzystnego działania słońca oraz jest przyswajana wraz z pokarmami.
Źródła witaminy D: tran, mleko, sardynki, tuńczyk, łosoś.
Witamina P
Nazwa chemiczna: bioflawonoidy
Właściwości:
- zapobiega krwawieniu z dziąseł;
- wzmacnia naczynia kapilarne oraz tkankę łączną;
- stosowana w leczeniu zawrotów głowy oraz odmy tkanek;
- szybko zwalcza przeziębienia oraz grypę;
- wpływa korzystnie na ogólna na różnego rodzaju infekcje;
- zmniejsza ilość cholesterolu we krwi;
- korzystnie wpływa na pracę tętnic oraz krążenie krwi.
Źródła witaminy P: żurawina, cytrusy, warzywa, winogrona, truskawki, papryka.
Witamina E
Nazwa chemiczna: tokoferol
Właściwości:
- hamuje wydzielanie tlenu z organizmu;
- korzystnie wpływa na proces laktacji;
- pomaga w gojeniu ran;
- wpływa korzystnie na płodność kobiet oraz mężczyzn;
- hamuje impotencje u mężczyzn;
- niezastąpiona w procesach rozmnażania;
- zapobiega poronieniom;
- chroni komórki krwi;
- zwalcza lęk, depresje, pesymizm;
- chroni płuca przed niekorzystnym wpływem środowiska;
- zapobiega spowolnieniu umysłowemu;
- usuwa z tętnic nadmierną ilość cholesterolu;
- eliminuje twardnienia tętniczek.
Źródła witaminy E: ziarna zbóż, warzywa, olej słonecznikowy, jaja, orzeszki ziemne, pomidory.
Witamina K
Nazwa chemiczna: fitochinon
Właściwości:
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wątroby;
- pomaga w gojeniu ran;
- odpowiada za prawidłowy stan układu krążenia;
- zapobiega krwawieniom oraz krwotokom wewnętrznym;
- przedłuża życie organizmu.
Źródła witaminy K: melasa, warzywa liściaste, olej słonecznikowe, owies, jogurt.