Potrzeby pokarmowe każdego człowieka są zależne od szeregu czynników, wśród których najważniejsze wydają się być:

  • wiek,
  • płeć,
  • wzrost,
  • tryb życia,
  • klimat,
  • stan zdrowia,
  • rodzaj pracy, którą wykonujemy.

Nie ulega wątpliwości, że dzieci w wieku około ośmiu, czy dziewięciu 9 powinny spożywać posiłki nieco inaczej skomponowane i w mniejszych ilościach niż pokarmy przygotowywane dla osób dorosłych. Podobnie zapotrzebowanie ludzi na witaminy oraz składniki mineralne, czy wszystkie inne składniki odżywcze zmienia się z zależności od wieku, czy etapu ontogenezy. Zapotrzebowanie na składniki takie jak tłuszcz, czy cukier będą inne nawet u przedstawicieli tej samej płci, jeżeli prowadzą oni inny tryb życia. Dla przykładu kobiety, które intensywnie uprawiają sport będą miały większe zapotrzebowanie na cukry niż kobiety prowadzące siedzący, mało aktywny tryb życia.

Generalnie można stwierdzić, że im intensywniejszy wysiłek fizyczny i im bardziej aktywny tryb życia prowadzimy, tym więcej potrzebujemy składników dostarczających energii. Organem, który zużywa bardzo duże ilości energii jest mózg. Tak więc ludzie pracujący umysłowo również mogą sobie pozwolić na spożywanie nieco bardziej kalorycznych posiłków. Jeżeli przeanalizujemy zapotrzebowanie energetyczne kobiet i mężczyzn również dostrzeżemy różnice. Mężczyźni potrzebują znacznie więcej energii niż kobiety i dlatego muszą spożywać zdecydowanie więcej produktów żywnościowych obfitujących w białka, tłuszcze, czy cukry. Biorąc pod uwagę wiek można z łatwością dojść do wniosku, że ludzie dorośli potrzebują zdecydowanie mniej białka i składników mineralnych takich jak choćby wapń, czy fosfor, niż młodzież. Dzieje się tak dlatego, że organizmy ludzi dorosłych są już w pełni ukształtowane, a w przypadku młodzieży zachodzą intensywne procesy budowy własnych struktur. Potrzeby pokarmowe ulęgają również znaczącym zmianom pod wpływem klimatu. Ludzie żyjący na obszarach, na których przeważają niskie temperatury potrzebują więcej składników wysokoenergetycznych, zwłaszcza tłuszczów, natomiast tam gdzie temperatury są wyższe wzrasta zapotrzebowanie na produkty bogate w wodę.