SKŁADNIKI POŻYWIENIA
Składniki pokarmowe dzieli się ze względu na budowę chemiczną na składniki nieorganiczne- woda i sole mineralne, oraz na składniki organiczne - przede wszystkim białka, węglowodany, tłuszcze.
Innym typem klasyfikacji składników odżywczych jest podział na substancje budulcowe (białka), energetyczne (tłuszcze, węglowodany) i regulujące (witaminy, składniki mineralne).
Charakterystyka składników odżywczych:
- SOLE MINERALNE - pierwiastki, które dzielimy na
- makroelementy (ponad 100 mg) - wapń, potas, sól, fosfor, siarka, magnez, chlor.
- Mikroelementy (mniej niż 100 mg) - żelazo, magnez, fluor.
- BIAŁKA - związki organiczne, które dzielimy na:
- Białka proste - zbudowane tylko z aminokwasów, np.: miogen występujący w mięśniach, fibrynogen z osocza krwi osocze krwi, kalogen, itp.
- Białka złożone - zawierają w swoich strukturach również części niebiałkowe, np.: kwasy nukleinowe, kwas fosforowy.
- WĘGLOWODANY
Należą do nich cukry proste oraz cukry złożone. Są one głównym źródłem energii. Są to związki organiczne zbudowane z podstawowych pierwiastków: węgla, tlenu i wodoru.
Ze względu na budowę dzieli się je na:
a)Monosacharydy- cukry proste - glukoza, fruktoza, galaktoza.
b)Disacharydy- sacharoza, laktoza.
c)Polisacharydy - wielocukry- skrobia, glikogen, celuloza.
- TŁUSZCZE
Tłuszcze są materiałem zapasowym, wysokoenergetycznym. Jego nadmiar odkładany jest w tkance tłuszczowej. Tkanka tłuszczowa odkłada się pod skórą lub wokół niektórych narządów: wątroby, serca, nerek.
Tłuszcze dostarczają dwa razy więcej energii niż węglowodany czy białko. Kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone. Niezbędne dla zdrowia człowieka są nienasycone kwasy tłuszczowe. W tłuszczach rozpuszczają się niektóre witaminy: A, D, E, K.
BUDOWA UKŁADU POKARMOWEGO CZŁOWIEKA
1. JAMA USTNA składa się z wargi górnej, łuku zębowego górnego, podniebienia twardego, podniebienia miękkiego, języczka, migdałków, tylnej ściany gardła, języka, łuku zębowego dolnego oraz wargi dolnej.
2. ZĘBY
mleczne - pojawiają się w II połowie I roku życia, wypadają między 7-13 rokiem życia,
2 siekacze, 1 kieł, 2 zęby trzonowe,
zęby stałe- pojawiają się około 7-13 roku życia,
2 siekacze, 1 kieł, 2 przedtrzonowe i 3 trzonowe.
BUDOWA ZĘBA:
- korona,
-szyjka,
-korzeń,
-szkliwo,
-zębina,
-dziąsła,
-miazga,
- kanał korzenia,
- nerw,
- naczynia krwionośne.
3. PRZEŁYK - prosta rura, od otworu gębowego (około 6 kręgu szyjnego) aż do 10-11 kręgu piersiowego.
4. ŻOŁĄDEK - leży w górnej części jamy brzusznej, pomiędzy 1 a 2 kręgiem lędźwiowym. Większa jego część leży po stronie lewej.
Dzieli się na się na: część wpustową, trzon oraz dno żołądka.
5. JELITO CIENKIE - długości do 6m.
Leży między 2 a 3 kręgiem lędźwiowym. Dzieli się dwunastnicę, jelito czcze oraz na jelito kręte.
6. JELITO GRUBE - długości do 120-180cm, Dzieli się na jelito ślepe z wyrostkiem robaczkowym, okrężnicę oraz odbytnicę kończącą się odbytem.
7. WĄTROBA - gruczoł układu pokarmowego. Największy narząd w organizmie. Jej większa część znajduje się po stronie prawej.
Budowa: 4 płaty, 2 powierzchnie: górna - przeponowa i dolna - trzewna.
Od strony trzewnej przylega do niej woreczek żółciowy.
8. TRZUSTKA - długi wąski gruczoł 70-90gramowy, długości 15-20cm, szerokości 2.5-5.5 cm, grubości 1.7-2 cm.
ROLA UKŁADU POKARMOWEGO:
a)Podniebienie twarde - uczestniczy w procesie żucia, formowania kęsa, połykania, b)Podniebienie miękkie - zapobiega przechodzeniu pokarmu do jamy nosowej podczas połykania,
c)Wargi -służą do pobierania pokarmu,
d)Gruczoły ślinowe - produkują ślinę,
e)Zęby- rozdrabniają pokarm,
f)Język - odbiera smaki, miesza pokarm ze śliną,
g)Żołądek - trawi dzięki sokom żołądkowym,
h)Dwunastnica - zachodzi w niej trawienie enzymatyczne,
i)Pęcherzyk żółciowy - przechowuje i zagęszcza żółć,
j)Trzustka- odpowiedzialna za trawienie tłuszczy,
k)Jelito grube - wchłanianie wody,
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE -
Dostarcza odpowiedniej ilości urozmaiconego pokarmu o określonych wartościach energetycznych.
Dobowa dawka substancji odżywczych dla człowieka:
4-5g cukru, 1g białka, 1g tłuszczu na 1kg masy ciała.
Należy rozsądnie budować swoją dietę zgodnie ze wskazówkami dietetyków zawartych w piramidzie żywieniowej.
Wskazane jest spożywanie codzienne produktów zbożowych (skrobia dostarcza energii mięśniom; błonnik reguluje prace jelit), warzyw i owoców (dostarczają odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych), produktów mlecznych (zapewniają odpowiednią ilość wapnia i białka). Należy dbać o higieniczne przygotowywanie posiłków, unikać alkoholu, słodyczy i tłuszczy zwierzęcych.
ZATRUCIA POKARMOWE: salmonella, żółtaczka, zatrucie jadem kiełbasianym, czerwonka bakteryjna i pełzakowata.