Sole mineralne:
MAKROELEMENT |
Funkcja
|
Skutki niedoboru
| Występowanie |
Ca (wapń)
|
Jeden z podstawowych składników budujących kości
|
Deformacja i łamliwość kości, krzywica
|
Produkty mleczne
|
Cl (chlor)
|
Regulacja równowagi osmotycznej komórek
|
Odwodnienie organizmu
|
Sól kuchenna
|
Na (sód)
|
Podobnie jak chlor, a dodatkowo ma udział w przewodzeniu impulsów nerwowych
|
Odwodnienie organizmu
|
Sól kuchenna
|
K (potas)
|
Rola w przewodzeniu elektrochemicznych impulsów nerwowych
| ||
Mg (magnez)
|
Aktywuje wiele enzymów odpowiedzialnych m.in. za prawidłowe działanie układu nerwowego i mięśniowego
|
Obniżona odporność na stres
|
Czekolada, orzechy
|
P (fosfor)
|
Jeden z podstawowych składników kości. Odpowiedzialny także za sygnały międzykomórkowe oraz syntezę nici DNA.
|
Orzechy
| |
S (siarka)
|
Składnik niektórych hormonów, enzymów i białek.
|
Mięso
|
MIKROELEMENT |
Funkcja
|
Skutki niedoboru
|
Fe (żelazo)
|
Składnik białek, m.in. przenoszących tlen (hemoglobina, mioglobina)
|
Niedokrwistość
|
I (jod)
|
Składnik hormonów produkowanych przez tarczycę (m.in. tyroksyna)
|
Niedoczynność tarczycy
|
F (fluor)
|
Jeden z elementów budujący szkliwo zębów
|
Próchnica zębów
|
Co (kobalt)
|
Składniki białek
| |
Cu (miedź)
| ||
Mn (mangan)
| ||
Mo (molibden)
| ||
Zn (cynk)
|
Witaminy:
Witamina (rozpuszczalne w tłuszczach)
|
Funkcja
|
Skutki niedoboru
|
Występowanie
|
A
|
Składnik barwników siatkówki oka, odgrywa istotną rolę w procesie widzenia.
Odpowiedzialna za prawidłowy wzrost nabłonka.
|
Problemy z widzeniem, zwłaszcza po zmroku (tzw. kurza ślepota)
Wysychanie spojówek oczu.
Łuszczenie się skóry.
|
- wątroba
- szpinak
- żółtka jaj
- mleko
- pomidory
- marchew
|
D
|
Ważna w powstawaniu i wzroście kości.
Zwiększa wchłanianie wapnia w jelitach.
|
U dzieci występuje krzywica.
U dorosłych nieprawidłowe zrastanie się kości po złamaniach, oraz ich rozmiękczenie.
|
- powstaje w skórze pod wpływem promieni UV
|
E
|
Ogranicza niekorzystne procesy utleniania innych związków (np. witaminy A)
|
Zaburzenia w ukrwieniu narządów.
Nieprawidłowy wzrost.
| |
K
|
Bierze udział w krzepnięciu krwi.
|
Niedobór pojawia się rzadko: np. w stanach pooperacyjnych
|
Wytwarzana przez bakterie żyjące w jelitach.
Obecna w zielonych warzywach.
|
Witamina (rozpuszczalne w wodzie)
|
Funkcja
|
Skutki niedoboru
|
Występowanie
|
B1
|
Udział w metabolizmie aminokwasów i węglowodanów.
Wspomaga pracę układu nerwowego i mięśnia sercowego.
|
- zanik czucia
- mrowienie
- osłabienie serca
|
- drożdże
- fasola
- ziarna zbóż
- orzechy
|
B2
|
- procesy oddychania komórkowego
- regeneracji skóry
- wspomaganie oporności organizmu
|
- łysienie
- zapalenie skóry
- zapalenie języka
- pękanie warg
|
- drożdże
- mleko
- jaja
- ziarna i kiełki zbóż
|
B3
|
- obniżanie ciśnienia krwi
- udział w regeneracji skóry i układu nerwowego
|
- zmęczenie
- depresja
- zaburzenia pamięci
- złuszczanie się i rogowacenie skóry
|
- ryby
- mięso
- ziarna i kiełki zbóż
- orzechy
|
B5
|
Przemiana kwasów tłuszczowych
|
Pokarmy zwierzęce i roślinne
| |
B6
|
- wspomaganie układu nerwowego
- zapobieganie anemii
|
Objawy niedoboru występują rzadko.
Mogą pojawiać się zmiany skórne i niedokrwistość
|
- ryby
- drób
- groszek
- mleko
- ziarna zbóż
- banany
|
B11
|
Udział w biosyntezie kwasów nukleinowych (DNA i RNA)
|
|
- drożdże
- mięso
- zielone warzywa liściaste
- mleko
|
B12
|
Udział w przemianach kwasów nukleinowych
|
Nieprawidłowe wchłanianie tej witaminy.
|
- ryby
- mięso
- jaja
- mleko
|
C
|
- zwiększanie odporności organizmu
- synteza kolagenu
- procesy gojenia się ran
- powstawanie istoty podstawowej kości
|
- szkorbut
- zapalenia dziąseł
- wolniejsze gojenie się ran
- kruchość naczyń krwionośnych
|
- cebula
- jarzyny
- świeże owoce cytrusowe
- czarne porzeczki
|
Krzysiek-Frajs
Użytkownik
Punkty rankingowe:
Zdobyte odznaki:
0Krzysiek-Frajs
Użytkownik