Witaminy to stosunkowo proste związki organiczne, których źródłem są niektóre bakterie oraz rośliny. Witaminy wchodzą w skład enzymów oraz regulują wiele procesów fizjologicznych i biochemicznych. Pojęcie witaminy jest względne, a jako kryterium przyjmuje się brak zdolności organizmu do syntezy tego związku we własnych komórkach. To, co dla jednego organizmu jest witaminą nie musi być dla drugiego. Na przykład witamina C powstaje u wielu ssaków w organizmie, podczas gdy człowiek musi dostarczać ten związek z pożywieniem. Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach (A, D, E, K). Niedobory witamin to tzw. hypowitaminozy (awitaminozy). Witaminy nie są trawione i jako substancje drobnocząsteczkowe są bezpośrednio wchłaniane przez kosmki jelitowe. Niektóre z witamin np. B, K mogą być syntetyzowane przez florę jelitową.
Nazwa witaminy
|
Znaczenie dla organizmu
|
Źródła
|
Objawy awitaminozy
|
A (Akseroftol)
|
Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naskórka, widzenie oraz wzrost
|
Wątroba, nerki, mleko, jajka, jako prowitamina w: marchewce, pomidorach
|
Łuszczenie się naskórka, wysychanie i rozmiękczanie rogówki, kurza ślepota
|
D (Kalcyferol)
|
Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową, kieruje metabolizmem tkanki kostnej, stymuluje wchłanianie wapnia
|
Masło, jajka, mleko; pod wpływem UV powstaje z ergosterolu (prowitamina)
|
Krzywica u dzieci, rozmiękczenie kości u dorosłych
|
E (Tokoferol)
|
Rola w utlenianiu biologicznym, wpływ na płodność, chroni przed poronieniem, wpływa na pracę mięśni
|
Warzywa, jajka, sałata, kiełki, oleje roślinne, pieczywo razowe
|
Zaburzenia płodności
|
K (Filochinon)
|
Odpowiada za krzepnięcie krwi, oddychanie wewnątrzkomórkowe
|
Kapusta, kalafior, wątroba, olej sojowy, produkowana w jelicie cienkim przez mikroflorę jelitową
|
Krwotoki, obniżenie krzepliwości krwi
|
B1 (Tiamina)
|
Wpływa na przemiany węglowodanów i tłuszczów, odpowiada za stan tkanki nerwowej
|
Mięso, jajka, drożdże, ryż, chleb razowy, nerki, ziemniaki. Ulega zniszczenie podczas gotowania w obecności sody.
|
Zapalenie nerwów (choroba beri-beri), przykurcz mięśni, nadwrażliwość skóry, obrzęki
|
B2 (Ryboflawina)
|
Składnik enzymów oddechowych, podnosi odporność i stymuluje wzrost
|
Drożdże, mleko, jajka, warzywa, wątroba, kiełki. Odporna na działanie wysokiej temperatury.
|
Pękanie kącików warg, zmiany w spojówce, rogówce i skórze
|
B6 (Pirydoksyna)
|
Bierze udział w procesach krwiotwórczych, wpływa na przyswajanie tłuszczów, odpowiada za przemiany aminokwasów
|
Drożdże, mleko, mięso, warzywa, wątroba
|
Zmiany w szpiku kostnym, zapalenia śluzówek jamy ustnej
|
B12 (Kobalamina)
|
Odpowiada za wytwarzanie erytrocytów w szpiku kostnym
|
Wątroba, mięso, jajka, mleko; syntetyzowana przez florę jelita grubego
|
Niedokrwistość złośliwa
|
PP (Niacyna)
|
Udział w procesach utleniania komórkowego
|
Podroby, ryby, drożdże, chude mięso, drób, syntetyzowana podobnie jak B12
|
Zaburzenia skórne, pelagra, zaburzenia nerwowe, psychiczne, pokarmowe
|
H (Biotyna)
|
Wpływa na stan skóry i włosów
|
Ziemniaki, marchewka, jaja, drożdże, mięso
|
Zmiany skórne, wypadanie włosów, zahamowanie wzrostu
|
Kwas pantotenowy
|
Przemiany węglowodanów, tłuszczów, składnik koenzymu A
|
Powszechny w pokarmach roślinnych i zwierzęcych
|
Zaburzenia żołądkowo-jelitowe, uszkodzenia nadnerczy
|
C (Kwas askorbinowy)
|
Czynnik osydo-redukcyjny, wpływa na syntezę hormonów kory nadnerczy, odpowiada za stan tkanki łącznej oraz za wchłanianie żelaza
|
Głóg, pomidory, cytrusy, truskawki, porzeczki, papryka, kiszonki, cebula
|
Krwawienia i owrzodzenia dziąseł (szkorbut), kruchość i pękanie naczynek krwionośnych, spadek odporności organizmu
|