Grzyby są plechowatymi organizmami cudzożywnymi, których zasięg występowania obejmuje prawie całą kulę ziemską. Grupa tych organizmów obejmuje około 80 tysięcy gatunków. Są to organizmy głównie lądowe, lecz znane są także gatunki wodne .

Ciało grzyba może być jednokomórkowe lub wielokomórkowe, najczęściej zbudowane jest ze strzępek. Nitkowate strzępki mogą być jednokomórkowe lub wielokomórkowe ( najczęściej komórczaki ). Ściany strzępek zbudowane są najczęściej z chityny, rzadziej z celulozy. Rozgałęzione nici strzępek tworzą grzybnię, na których wyrastają owocniki - struktury, na których zlokalizowane są zarodnie. Substancjami zapasowymi grzybów są : glikogen oraz lipidy.

Grzyby rozmnażają się bezpłciowo i płciowo.

W czasie rozmnażania bezpłciowego wytwarzają one w zarodniach haploidalne zarodniki, z których następnie wyrastają strzępki nowej plechy.

W rozmnażaniu płciowym biorą udział wyspecjalizowane komórki rozrodcze, gametangia lub strzępki dwóch osobników.

Komórki grzybów nie posiadają chloroplastów, w związku z czym nie mają zdolności przeprowadzania fotosyntezy. Grzyby, jako organizmy heterotroficzne prowadzą saprofityczny lub pasożytniczy tryb życia.

Saprofity rosną na podłożu bogatym w martwą materię organiczną , którą wykorzystują jako pokarm. Rozkładając szczątki organiczne w glebie przyczyniają się zarazem do jej użyźnienia. Grzyby pasożytnicze żyją kosztem innych organizmów. Najczęściej atakują one rośliny, jednak są także gatunki pasożytujące na zwierzętach i człowieku.

Grzyby są także ważnymi organizmami symbiotycznymi. Niektóre gatunki współżyją z ścisłej symbiozie z korzeniami roślin. Symbioza ta zwana jest mikoryzą. Grzyby dostarczają roślinie wody i soli mineralnych , natomiast rośliny "dzielą się " z grzybem materią organiczną.

Pewne gatunki grzybów , wraz z komórkami glonów tworzą odrębną grupę organizmów, znaną jako porosty.

Znane jest zastosowanie grzybów w wielu gałęziach przemysłu.

Drożdże mające zdolność przeprowadzania fermentacji alkoholowej są wykorzystywane w przemyśle browarniczym a także przy wypieku pieczywa i ciast. Niektóre grzyby należące do pędzlaków mają zdolność wytwarzania penicyliny- ważnego antybiotyku. Grzyby wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, mleczarskim i wielu innych. Niektóre gatunki cenione są także jako przysmak.

Jednak niektóre gatunki mogą przynosić szkody. Należą do nich przede wszystkim pasożyty, które są przyczyną wielu chorób roślin i zwierząt. Bardzo niebezpieczne są także grzyby trujące, których spożycie grozi poważnym zatruciem , często prowadzącym do śmierci.