Grzyby odgrywają bardzo ważną rolę w przyrodzie: rozkładają wiele substancji organicznych, tworzą warstwę próchniczą, rozkładają drewno. Żyją w symbiozie z wieloma organizmami np. z glonami tworząc organizmy pionierskie - porosty. Ważną role odgrywa mikroryza z różnymi gatunkami drzew. Wykorzystuje się je do produkcji antybiotyków i w przemyśle spożywczym. Człowiek wykorzystuje je do walki biologicznej ze szkodnikami. Grzyby są również przyczyna wielu chorób u ludzi i zwierząt, powodują także pleśnienie produktów spożywczych oraz materiałów przemysłowych.
Grzyby właściwe dzieli się na klasy:
- lęgniowce (fitoftora)
- sprzężniaki (pleśniak)
- workowce (drożdże, kropidlak)
- podstawczaki (borowik, rydz)
- grzyby niedoskonałe
Do gatunków podlegających ścisłej ochronie należą: wszystkie gatunki z rodziny smardzowatych (Morchellaceae), i sromotnikowatych (Phallaceae), dwa z rodzaju szmaciak (Sparassis) i soplówka (Hericum).
A także: szyszkowiec łuskowaty (Strobilomyces floccopus), podgrzybek pasożytniczy (Xerocomus parasiticus), purchawica olbrzymia (Langermannia gigantea), modrzewik lekarski (Laricifomes officinailis), żagwica listkowata (Grifola frondosa),flagowiec olbrzymi (Meripilus giganteus), żagiew okółkowa (Polyporus umbellatus).