Glony są prostymi roślinami plechowymi, prowadzącymi autotroficzny tryb życia. Są one głównie roślinami wodnymi (słodko i słonowodnymi ), choć istnieją pewne gatunki lądowe, lecz wymagają one dużej wilgotności podłoża. Kształty i wielkości glonów są bardzo zróżnicowane, tzn. od jednokomórkowych mikroskopijnych osobników do kilkudziesięciometrowych plechowatych organizmów. Glony rozmnażają się bezpłciowo ( poprzez pływki ) lub płciowo ( poprzez połączenie się komórek rozrodczych.
Do glonów należą grupy : zielenice, eugleniny, sinice, okrzemki, krasnorosty i brunatnice.
Jako organizmy samożywne asymilują one dwutlenek węgla , czego produktami są różne substancje magazynowane we wnętrzu komórki. Tymi substancjami są : skrobia, mannit, paramylon, lipidy. W komórkach glonów występuje szereg barwników, które nadają specyficzne zabarwienia tym roślinom. Należą do nich : chlorofile, ksantofile, karoteny, fikobiliny i inne.
Glony ze względu na dużą produkcję materii organicznej są bardzo istotne w łańcuchach troficznych w ekosystemach wodnych. Glony wchodzą w skład tzw. fitoplanktonu , który jest głównym pokarmem wielu ryb. W wyniku przeprowadzanej fotosyntezy wydzielają one duże ilości życiodajnego tlenu. Niektóre gatunki maja również zdolność przyswajania związków organicznych, tym samym przyczyniają się one do samooczyszczania zbiorników wodnych.
Glony są często wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu. Otrzymywane z nich substancje takie jak :kwas alginowy, agar , sód, jod wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym i chemicznym. Glony są także źródłem witamin i aminokwasów, które mają zastosowanie w przemyśle spożywczym. Bardzo popularne jest wykorzystanie glonów ( alg ) w kosmetyce.
Czasem intensywne namnożenie się glonów w zbiorniku wodnym, czyli tzw. zakwit prowadzić może do wymierania ryb. Glony tworzą wtedy na powierzchni wody gęstą warstwę, nieprzepuszczającą światła słonecznego w głąb wody.
Nauka zajmująca się biologią glonów to algologia.