TŁUSZCZE, inaczej lipidy, stanowią bardzo niejednorodną grupę nierozpuszczalnych w wodzie, ale rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych cząsteczek. Lipidy stanowią obok białek i cukrów, fundament struktury komórki, a także najbardziej efektywny materiał energetyczny. W grupie tej wyróżnia się lipidy proste, złożone i pochodne lipidowe, takie jak sterole i karotenoidy.
Podział lipidów:
1 Lipidy proste:
stanowią rozpuszczalnik dla wielu substancji nie mogących rozpuszczać się w wodzie, choćby niektórych spośród witamin. Wymienia się wśród nich
- tłuszcze właściwe (trójglicerydy), dogodny materiał zapasowy, energetyczny i izolacyjny w tkankach zwierząt
- woski - zapewniające ochronę przed zbyt silna utratą wody przez parowanie i owadami
- estry kwasów tłuszczowych
2. Lipidy złożone
- fosfolipidy - fundament struktury błon plazmatycznych
- glikolipidy - wchodzące w skład rdzenia kręgowego i białej substancji mózgu
3. Sterydy (steroidy)
- sterole - istotny składnik zwierzęcych błon, chodzi tu zwłaszcza o cholesterol, początkowy element szlaków syntezy innych steroidów, jak kwasy żółciowe i hormony kory nadnercza i gruczołów płciowych, a także witaminy z grupy D. Cholesterol umacnia strukturę błon, w stanie chorobowym może się akumulować prowadząc do powstawania kamieni żółciowych i wywiązywania się miażdżycy (złogi cholesterolu na ścianach naczyń). Dopuszczalny poziom całkowitego cholesterolu we krwi to 5,2 mmol/l krwi, poziom wyższy grozi wspomnianą miażdżycą.
- witamina D - zwiększa efektywność wchłaniania wapnia w jelitach, jest absolutnie konieczna do zachowania odpowiedniej struktury kości
- hormony sterydowe - biorą udział w regulacji różnorakich procesów zachodzących podczas przemiany materii i nie tylko (estrogen, progesteron, testosteron)
- sole kwasów żółciowych - znacznie ułatwiają trawienie tłuszczów (produkowane w wątrobie i woreczku żółciowym)
Rodzaje kwasów tłuszczowych:
- nienasycone - pomiędzy niektórymi atomami węgla występuje wiązanie podwójne, forma ciekła
- nasycone - tylko pojedyncze wiązania między atomami węgla, stały stan skupienia
Inny podział tłuszczów:
- JADALNE
mieszaniny glicerydów, kwasów tłuszczowych, innych tłuszczów (mniejsze ilości) oraz niektórych witamin. Forma naturalna bądź przetworzona. Stanowią istotny, bogaty w energię element ludzkiej diety. Mogą występować w formie stałej (masło, smalec, margaryna) lub ciekłej (olej). Są wysokokaloryczną częścią pokarmów, ich wartość odżywcza uwarunkowana jest składem kwasów tłuszczowych. Kluczowe znaczenie w prawidłowym odżywianiu mają tak zwane niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
Wśród zwierzęcych tłuszczów jadalnych wymienić należy: łój, smalec, masło, oleje zwierzęce (np. tran), natomiast roślinnymi są oleje roślinne, produkowane z nasion bądź owoców roślin oleistych.
- OBOJĘTNE - najbardziej efektywna pod względem energetycznym forma zapasowa.
Cząstka kwasu tłuszczowego tworzona jest przez cząsteczki trójwęglowego alkoholu z grupą hydroksylową przy każdym z atomów węgla, czyli glicerolu i od jednego do trzech łańcuchów kwasu tłuszczowego, zawierającego grupę -COOH (karboksylową). W tym typie tłuszczów występuje około trzydziestu różnych kwasów tłuszczowych.
Podstawowe funkcje tłuszczowców:
- ważne źródło zapasowe energii chemicznej
- istotne hormony
- elementy budulcowe błon biologicznych (fosfolipidy)
- źródło energii