Mechanizmy poboru wody:

  • prosta albo wspomagana dyfuzja,
  • aktywny transport
  • osmoza - to przechodzenie rozpuszczalnika (→wody) przez półprzepuszczalną błonę, która oddziela roztwory o zróżnicowanym stężeniu.

Osmotyczne czynne substancje wywierają osmotyczne ciśnienie, gdyż zawierają określoną swobodną energie, napierają na biologiczną błonę - osmotyczny potencjał.

Potencjał wodny - to energia którą cząsteczki wody posiadają. Największy potencjał charakteryzuje wodę destylowaną.

O wymianie pomiędzy komórką a zewnętrznym środowiskiem decyduje tzw. ssąca siła komórki czyli siła z którą woda przenika do wewnętrznej części komórki; woda przenikać będzie do komórki dopóki wystąpi zrównoważenie osmotycznych potencjałów.

Kiedy poziom napięcia komórki (turgor) ma maksymalną wartość wówczas siła ssąca równa jest zeru.

U roślin warunkiem transportu cząsteczek wody jest powstanie potencjału wyższego wewnątrz komórki względem otaczającego roztworu.

Woda jest pobierana przez rośliny korzeniami, w łodygach transportują oraz transpirują poprzez liście według gradientu wodnych potencjałów i odwrotnie względem osmotycznych potencjałów.

I. transport w międzykomórkowych przestrzeniach

II. z cytoplazmy przez plazmadezmę do cytoplazmy

Przewodzenie organicznych substancji wymaga powstania innych przewodzących elementów i powiązane jest z różnymi ruchami cytoplazmy, także wymaga pewnego nakładu energii.

Rośliny transportują produkty asymilacji przede wszystkim w formie sacharozy oraz białka w postaci aminokwasów.

System wydalniczy nie został wykształcony przez rośliny, gdyż charakteryzują się niewielkim tempem metabolizmu, przy fotoautotrofizmie powstaje mniej ubocznych produktów, są odpornymi organizmami na obecność odpadowych substancji, które mogą w niektórych przypadkach gromadzić.