Z tego artykułu dowiesz się o:

Najmniejszy ssak: Ryjówek etruski

Długość głowy i tułowia tego przedstawiciela rodziny ryjówkowatych nie przekracza pięciu centymetrów. Razem z ogonem, który ma około 25 milimetrów, cały ryjówek jest mniejszy od ludzkiego palca. Nie szukajcie go w pobliskim lesie czy parku, to zwierzę nie występuje w Polsce. Ryjówek żyje głównie w Południowej Europie, północnej Afryce i południowej Azji. Najbliżej granic naszego kraju możecie go spotkać na południu Słowenii.

Ryjówek etruski jest niezwykle szybki i posiada bardzo dobry metabolizm. Codziennie zjada ilość pożywienia sięgającą nawet dwukrotności masy swojego ciała! Jego dieta to głównie owady i małe bezkręgowce, najchętniej posila się konikami polnymi. Kiedy nie śpi, nie je, nie poluje i nie chowa się przed drapieżnikami, większość czasu spędza na myciu własnego ciała. Podsumowując, jest to zwierzę, które może bardzo dużo zjeść, jest sprawne i szybkie, często się myje i żyje w ciepłym i wilgotnym klimacie. Niektórzy wierzą, że każdy człowiek posiada swoje zwierzę opiekuńcze, które jest odzwierciedleniem jego charakteru, marzeń i ukrytych zdolności. 

Brookesia micra
Brookesia micra / autor: Frank Glaw, Jörn Köhler, Ted M. Townsend, Miguel Vences / licencja: CC BY 2.5


Przeczytaj również: TOP 10 niesamowitych zwierząt 

Najmniejszy gad: Brookesia micra

Całkowita długość ciała tego kameleona to około 23 milimetry. Oznacza to, że Brookesia micra może stanąć na główce od zapałki, trzymając się jej wszystkimi czterema łapkami. Jako gatunek endemiczny występuje tylko na Madagaskarze.

Brookesia micra został odkryty dopiero w XXI wieku przez zespół zoologów pod przewodnictwem niemieckiego naukowca Franka Glawa. Niewielkie rozmiary tego kameleona mogą być związane ze zjawiskiem, które nazywamy karłowaceniem wyspowym. To trend, zgodnie z którym na wyspach występują mniejsze okazy zwierząt niż na kontynencie. Jest to spowodowane tym, że mniejsze zwierzęta potrzebują mniej pokarmu, do którego na wyspach mają ograniczony dostęp. Poza tym na wyspach nie ma często dużych drapieżników, które w drodze ewolucji są ważnym czynnikiem doboru w kierunku zwiększania rozmiarów ciała. 

Niestety grozi mu wyginięcie. Jest to spowodowane wycinką lasów na Madagaskarze, przez którą gady te zostają pozbawione naturalnego środowiska. 

koliber hawański
Koliber hawański / autor: Charles J Sharp / licencja: CC BY-SA 4.0


Najmniejszy ptak: Koliber hawański

Długość ciała najmniejszego ptaka na ziemi wynosi około 6,3 centymetra. Jak można się domyślić z nazwy tego zwierzęcia, występuje ono na Kubie. Koliber hawański, jak każdy przedstawiciel swojego gatunku, potrafi bardzo szybko latać. Robi to w poszukiwaniu nektaru kwiatów, który jest głównym składnikiem jego diety. Żywi się również małymi owadami i pająkami.

Na jego piórach zachodzi zjawisko iryzacji. W przyrodzie to zjawisko występuje na różnych powierzchniach. Może pojawiać się na plamach cieczy, chmurach, minerałach, a nawet na pancerzu zwierząt. Charakterystyczne dla iryzacji są tęczowe barwy, które dzięki zjawisku interferencji światła odbitego pokrywają obiekt. Jeżeli myślicie, że nigdy nie obserwowaliście tego zjawiska, to pewnie jesteście w błędzie! Bardzo często występuje na puszczanych bańkach mydlanych czy plamach z benzyny. Można je także zaobserwować na piórach kolibra hawańskiego, kiedy lata po archipelagu kubańskim.

Paedophryne amauensis
Paedophryne amauensis / autor: Rittmeyer EN, Allison A, Gründler MC, Thompson DK, Austin CC / licencja: CC BY 2.5


Przeczytaj również: 7 rzeczy, których nie wiedziałeś o pingwinach

Najmniejszy płaz: Paedophryne amauensis

Najmniejszym płazem, a zarazem najmniejszym kręgowcem na świecie jest żaba, która mierzy 7,7 milimetra długości. Ta ropucha jest mniejsza od paznokcia dorosłego człowieka. Żyje tylko w Papui-Nowej Gwinei, która jest drugim co do wielkości, po Australii, państwem w Oceanii.

Podobnie jak brookesia micra, to zwierzę zostało odkryte dopiero w XXI wieku. W 2009 roku dwóch amerykańskich naukowców, podczas wyprawy naukowej do tropikalnych lasów Papui-Nowej Gwinei, zobaczyło tego niewielkiego płaza. Ich odkrycie zostało opublikowane w 2012 roku w czasopiśmie naukowym PLOS one. Ta żaba potrafi wykonywać skoki, które mierzą trzydziestokrotność długości jej ciała! Żyje w ściółce leśnej lasów tropikalnych. Jest aktywna głównie po zmierzchu i żywi się małymi bezkręgowcami.