Z tego artykułu dowiesz się:

Pingwinia miłość 

Pingwiny są monogamistami — dobierają się w pary, w których trwają do końca życia. Większość gatunków tych zwierząt składa raz w roku 2 jaja. Wysiadują je jednak nie tylko samice. Tym obowiązkiem dzieli się oboje rodziców — trzymają je na swoich stopach, ogrzewając pod fałdą tłuszczową brzucha. Samce, na zmianę z samicami, produkują też mleko dla swojego potomstwa

Pingwiny — zwierzęta społeczne  

Pingwiny są bardzo społecznymi stworzeniami. Żyją w koloniach, z których największe obejmują nawet ponad milion osobników. Zwierzęta razem wykonują codzienne czynności i bawią się. Wspólnie radzą sobie również z zimnem i zamieciami śnieżnymi. Stają wówczas ciasno obok siebie, odwrócone plecami do wiatru, a co jakiś czas wymieniają się miejscami – te, które stały w środku, stają na zewnątrz i odwrotnie. 

Przeczytaj również: Ferie 2022 w różnych stronach Polski. Oto najciekawsze miejsca

Budowa ciała pingwinów 

Pingwiny są jedynymi ptakami na świecie, które mają naturalnie pionową postawę ciała. Zaskoczyć może również budowa ich szkieletu, ponieważ choć wydaje się, że zwierzęta te mają bardzo krótkie nóżki i szyję, to prawda jest zupełnie inna.  

105148315_l
Wygląd szkieletu pingwina może zaskoczyć /123RF/PICSEL


Pingwiny posiadają kości udowe, piszczelowe, strzałkowe i kolana, które są na ogół zakryte piórami, dlatego najczęściej ich nie widzimy. Nogi zwierząt stają się natomiast bardziej widoczne, gdy ślizgają się one na brzuchu, ponieważ wówczas muszą odpychać się nimi od ziemi. 

Przyglądając się szkieletowi pingwina, możemy zauważyć, że bardzo długa jest również szyja zwierzęcia. Przykrywa ją jednak bardzo gruba warstwa tłuszczu (potrzebna do życia w tak trudnych warunkach), dlatego wydaje się, że jest to po prostu część tułowia pingwina.  

Pingwiny i kamienie 

Obserwując pingwiny, naukowcy zauważyli, że zdarza się im jeść kamienie. Powody, dla których to robią, są dwa. Po pierwsze dzięki nim mogą lepiej rozdrobnić pokarm, a po drugie są one dla nich obciążeniem, które pozwala im głębiej nurkować. 

48832600_m
Pingwiny łączą się w pary na całe życie /123RF/PICSEL


Kamienie są ważne dla pingwinów również z innego powodu. Samce, by zdobyć serce swojej wybranki, szukają dla niej najpiękniejszych kamyków, które później mogą być użyte do zbudowania gniazda. Zdarza się nawet, że pingwiny wykradają sobie wzajemnie kamienie, by zdobyć taki, który spodoba się samicy. 

Przeczytaj również: Lodospady w Polsce. Te miejsca warto zobaczyć podczas ferii zimowych

Pingwiny jako rekordziści 

Choć na lądzie pingwiny poruszają się raczej powoli i niezdarnie, a do tego nie potrafią latać, to pod wodą są naprawdę bardzo szybkie. Uznaje się je za najszybciej pływające ptaki na świecie — niektóre gatunki osiągają prędkość nawet do 27 km/h! Ich skrzydła, które nie przydają się im do latania, mają funkcję płetw napędowych. W pływaniu pomagają im również nogi, działające jak płetwy tylne.  

117769269_m
Pingwiny są szybkimi pływakami /123RF/PICSEL


Pingwiny potrafią również świetnie nurkować — niektóre schodzą na głębokość nawet 500 m, a do tego w wodzie są w stanie przetrwać na jednym wdechu do 20-30 minut. Podczas jednego takiego nurkowania pingwin potrafi złowić nawet 30 ryb, które udaje mu się utrzymać w dziobie dzięki kolcom, które ma na języku. 

Zmysły pingwinów 

Podczas ewolucji pingwiny utraciły nie tylko zdolność latania, ale również odczuwania niektórych smaków. Obecnie potrafią się one cieszyć jedynie słonym i kwaśnym jedzeniem. Doskonale natomiast widzą pod wodą (mają oczy większe od mózgu!). Po wyjściu na ląd stają się jednak krótkowzroczne. Obdarzone są również bardzo precyzyjnym słuchem — rozpoznają się po głosie i potrafią odszukać swoją rodzinę wśród całej kolonii właśnie po wysyłanych im sygnałach dźwiękowych. 

Przeczytaj również: Żywe elektrownie, czyli bakterie, które żywią się prądem

Depresja pingwinów 

Jak pokazuje film dokumentalny Encounters at the End of the World, pingwiny, podobnie jak ludzie, mierzą się z problemami psychicznymi, a nawet popełniają samobójstwa. Oddalają się one wówczas na wiele kilometrów od stada w miejsca, gdzie nie ma oceanu i pożywienia, by skazać się na pewną śmierć. Warto dodać, że wiadomo, iż nie są to przypadkowe odłączenia się od stada, a świadome decyzje, ponieważ taki pingwin, odprowadzony z powrotem do swojej kolonii, ponownie ją opuszcza. 

oprac. Joanna Cwynar

Przeczytaj również:

Skarb Montezumy — kim był Montezuma i jaką tajemnicę skrywa jego klątwa?

Przymrozek i mróz. Co warto wiedzieć na ich temat?