Badanie stopnia wyżywienia wszystkich ludzi na świecie leży w gestii wielu różnych organizacji międzynarodowych. Jednak ta najważniejsza to FAO, co oznacza po prostu Organizację Narodów Zjednoczonych do rozwiązywania spraw -problemów Wyżywienia oraz Rolnictwa. Dzięki pozyskiwanym danym oraz sygnałom z różnych stron świata wynika, iż wcale nie wszystkie rejony świata mają korzystny wskaźnik wyżywienia ludzi.
Uznajemy za wystarczającą dobową porcję wyżywienia dawkę około 2700 kilokalorii, a ona powinna zawierać od 70-80 gramów -białka (w tym 1/3 to białko zwierzęce) do tego jeszcze witaminy oraz składniki mineralne. Uwzględniając powyższe normy możemy określić aż trzy grupy krajów, mianowicie:
* państwa mające wyżywianie zbytnio obfite (występuje tutaj tzw. nadkonsumpcja), a więc ponad 3000 kcal w każdym dniu, są to; większość KWR, dalej arabskie potęgi naftowe, dalej większość państw średnio rozwiniętych (czyli np. państwa Ameryki Północnej, dalej Europa, czy rosyjska część kontynentu- Azji oraz Japonia, czy Nowa Zelandia, czy Australia, czy wreszcie Argentyna).
* państwa mające wyżywienie bardzo skromne, lecz wystarczające, są to: biedniejsze państwa średniorozwinięte oraz te nieco bogatsze z KSR.
* państwa mające wyżywienie niedostateczne lub wręcz głodowe, skala poniżej 2000 kcal są to najbiedniejsze państwa Afryki ( takie jak: Etiopia, dalej Sudan, czy Czad, oraz Mali i Somalia, dalej Mozambik, dalej Ghana, oraz niektóre kraje azjatyckie , takie jak: Bangladesz, dalej Kambodża, dalej Indie, czy Indonezja, też kraje Ameryki Południowej czy Środkowej, np. Boliwia, dalej Peru, dalej Ekwador, czy wreszcie Nikaragua i Haiti)
Rodzaje głodu na świecie to:
* głód ilościowy a więc to wartość odżywcza spożywanych pokarmów jest za niska, porównując potrzeby organizmu człowieka.
* głód jakościowy a więc mamy niedobór bądź też brak w spożywanym pożywieniu pewnych, niezwykle cennych dla organizmu pierwiastków.
* głód jawny a więc zupełny brak białka , w spożywanym pokarmie, co może osłabiać umysłowe oraz fizyczne zdolność wszystkich grup wiekowych, czyli człowieka.
Szacuje się, że około 10% ludności na całym świecie stale głoduje, wiec trzeba podjąć szereg działań by temu zapobiec.
"Zielona Rewolucja"- krótka charakterystyka zjawiska.
To w 50-tych latach, w państwie Meksyku , znany naukowiec - Norman Borlang, wyhodował tzw. karłowatą pszenicę( jedna odmiana), która to mogła osiągać plony w granicach 60-90 kwintali z jednego hektara ( dzięki czemu otrzymał wielkie odznaczenie, mianowicie była to Pokojowa Nagroda Nobla). Wprowadzenie nowej pszenicy miało zlikwidować całkowicie problem głodu, zwłaszcza w Afryce. Z początku ta zielona rewolucja była wprowadzona dla Meksyku, dopiero potem w biedniejszych Indiach oraz Pakistanie, gdzie brakowało jedzenia. Jednak nie nastąpiło oczekiwane działanie i wynik, gdyż zabrakło środków na kupno specjalnego ziarna do siewu , w pewnych regionach ciężko było stosować zabiegi pielęgnacyjne dosyć drogie i skomplikowane. Dlatego tez małe oraz biedne gospodarstwa rolne, ciągle musiały uprawiać niskoplenne odmiany pszenicy. Wiec tzw. "zielona rewolucja" spowodowała w Indiach bardzo niekorzystne patologie społeczne , także rozwarstwienie wsi, dalej wzrost bezrobocia oraz znaczne zubożenie drobnych chłopów uprawiających ziemię.