ŚWIAT- charakterystyka ogólna.

* Chów bydła tutaj intensywny, jeśli jest bardzo duże zapotrzebowanie , przede wszystkim na mleko oraz jego przetwory , czyli aglomeracje miejskie. Mamy kierunek mięsny - zazwyczaj rozległe pastwiska w USA, dalej Argentyny, czy Brazylii. Z kolei w Europie , jest rozpowszechniony kierunek tzw. mleczno-mięsny.

* Chów owiec prowadzony w celu uzyskania wełny, dalej skór, czy futer, czy mięsa, czy mleka, dla przykładu to duże pastwiska w Australii, dalej WNP, czy Chiny.

* Trzoda chlewna raczej mało rozpowszechnione, ponieważ mięso wieprzowe dla większości mieszkańców globu jest gorsze niż wołowe. Producenci: Chiny, dalej WNP, dalej USA, dalej Brazylia, czy Niemcy, czy Polska.

* Drobiarstwo rozwija się dość szybko. Jest opłacalne, a samo mięso zdrowe.

* Chów koni spada, gdyż mamy postęp mechanizacji rolnictwa, zazwyczaj w państwach bogatych, ale nadal hoduje się szybkie konie wyścigowe czy konie sportowe.

POLSKA- charakterystyka ogólna.

* Bydło jako ten najważniejszy kierunek hodowli, najliczniej prowadzony w: Małopolsce, Śląsku, dalej Wielkopolsce. Tzw. mleczność krów tutaj Polska zajmuje piąte miejsce na całym świecie.

* Trzoda chlewna prowadzona w celu uzyskania mięsa, ze względu na bardzo duże spożycie mięsa wieprzowego przez Polaków. Zajmujemy drugie miejsce w całej Europie , zaraz po Niemcach, natomiast szóste miejsce na świecie.

* Konie tutaj tendencja ograniczania chowu, podobnie jak na całym globie.

* Owce hodowla dla mięsa, dalej skór, czy futer, a ostatnimi laty zmalała hodowla. Te główne rejony hodowli to : piotrowskie, dalej leszczyńskie, poznańskie, bielskie, czy nowosądeckie czyli góry.

* Drób to dla uzyskania mięsa, dalej jaj, czy pierza. Bardzo popularny obecnie chów kurczaków przede wszystkim tzw. brojlerów (gdyż szybko rosną), ale także kaczek czy indyków.