Problemy żywnościowe na świecie
Badanie stopnia wyżywienia wszystkich ludzi na świecie leży w gestii wielu różnych organizacji międzynarodowych. Jednak ta najważniejsza to FAO, co oznacza po prostu Organizację Narodów Zjednoczonych do rozwiązywania spraw -problemów Wyżywienia oraz Rolnictwa. Dzięki pozyskiwanym danym oraz sygnałom z różnych stron świata wynika, iż wcale nie wszystkie rejony świata mają korzystny wskaźnik wyżywienia ludzi.
Uznajemy za wystarczającą dobową porcję wyżywienia dawkę około 2700 kilokalorii, a ona powinna zawierać od 70-80 gramów -białka (w tym 1/3 to białko zwierzęce) do tego jeszcze witaminy oraz składniki mineralne. Uwzględniając powyższe normy możemy określić aż trzy grupy krajów, mianowicie:
* państwa mające wyżywianie zbytnio obfite ( występuje tutaj tzw. nadkonsumpcja), a więc ponad 3000 kcal w każdym dniu, są to; większość KWR, dalej arabskie potęgi naftowe, dalej większość państw średnio rozwiniętych (czyli np. państwa Ameryki Północnej, dalej Europa, czy rosyjska część kontynentu- Azji oraz Japonia, czy Nowa Zelandia, czy Australia, czy wreszcie Argentyna).
* państwa mające wyżywienie bardzo skromne, lecz wystarczające, są to: biedniejsze państwa średnio rozwinięte oraz te nieco bogatsze z KSR.
* państwa mające wyżywienie niedostateczne lub wręcz głodowe, skala poniżej 2000 kcal są to najbiedniejsze państwa Afryki ( takie jak: Etiopia, dalej Sudan, czy Czad, oraz Mali i Somalia, dalej Mozambik, dalej Ghana, oraz niektóre kraje azjatyckie , takie jak: Bangladesz, dalej Kambodża, dalej Indie, czy Indonezja, też kraje Ameryki Południowej czy Środkowej, np. Boliwia, dalej Peru, dalej Ekwador, czy wreszcie Nikaragua i Haiti)