Związki organiczne są to substancje zawierające węgiel, za wyjątkiem: tlenku węgla (II), tlenku węgla (IV), kwasu węglowego, węglanów. Syntezą, badaniem własności chemicznych oraz fizycznych zajmuje się część chemii zwana chemią organiczną.

Związki organiczne są bardzo popularne w naszym codziennym życiu. Przykładami są cukier kryształ (sacharoza), miód (fruktoza, glukoza), mleko (laktoza), alkohol (etanol), kwas octowy.

Do początków XIX wieku naukowcy sądzili, ze substancje organiczne mogą powstać jedynie w organizmach żywych z udziałem tzw. siły witalnej (Vis vitalis).

W 1812r. F. Wohler, niemiecki chemik po raz pierwszy otrzymał związek organiczny - mocznik, stosując jako substraty związki nieorganiczne. Do dnia dzisiejszego otrzymano w sposób sztuczny aminokwasy, cukry,

a nawet prostsze białka.

Działy chemii organicznej

Do dziedzin chemii organicznej należą trzy główne działy:

  • Synteza organiczna, w obrębie, której wyróżnia się:
    • Preparatykę organiczną - synteza związków organicznych dla potrzeb laboratoryjnych
    • Technologię chemiczną - otrzymywanie związków organicznych, które są wykorzystywane
    • w przemyśle

Podstawowe kierunki działań w syntezie organicznej na skale przemysłową:

 Polimery, a szczególnie tworzywa sztuczne oraz włókna chemiczne

 Związki krzemoorganiczne, boroorganiczne, fluoroorganiczne oraz metaloorganiczne

 Leki

 Środki ochrony roślin

 Związki powierzchniowo czynne

 Barwniki

 Garbniki

 Paliwa syntetyczne

  • Organiczna analiza strukturalna

Ustalenie składu chemicznego oraz struktury danego związku organicznego jest możliwe dzięki zastosowaniu metod analitycznych. Spośród nich należy wymienić takie jak:

 Klasyczna analiza chemiczna

 Instrumentalna analiza chemiczna

 Analiza spektralna

 Rentgenografia

  • Badania fizyczne związków chemicznych, takich jak: aktywność optyczna, wartości momentu dipolowego

Ważną rolę pełni wyznaczenie efektów cieplnych, stałej równowagi, mechanizmu reakcji czy szybkości zachodzenia procesu z zastosowaniem metod fizyko-chemicznych, oraz coraz częściej stosowanych - biochemicznych.