Tasiemce (Cestoda) należące do płazińców stanowią sporą grupę pasożytów atakujących układ pokarmowy innych zwierząt (jest ich ponad 1500 gatunków). Ciało tworzy charakterystyczną taśmę (strobilę) zbudowaną z identycznych segmentów, zakończoną główką. Specyficznym dla tasiemców jest całkowity zanik przewodu pokarmowego, narządów oddechowych czy układu krwionośnego. Jest to oczywiście związane z prowadzonym trybem życia - pasożytnictwem wewnętrznym. Pobieranie pokarmu następuje przez skórę, a energię wyzwalają z glikogenu. Ze względu na warunki panujące w organizmie gospodarza, nie potrzebują również żadnych narządów zmysłu (dlatego brak np. oczu). Tasiemce są hermafrodytami - w każdym segmencie posiadają narządy rozrodcze obu płci. Zapłodnienie może zachodzić w jednym segmencie lub pomiędzy różnymi członami. Cykl rozwoju jest złożony - występują tu larwy (np. onkosfera, procerkoid, wągier). Tasiemce mają co najmniej jednego żywiciela pośredniego. Jednak w cyklu może pojawić się też larwa wolno żyjąca, tzw. koracidium.

Tasiemce powodują liczne choroby wśród zwierząt i ludzi - tasiemczyce (nazwa choroby pochodzi od nazwy pasożyta). U ludzi w jelitach mogą występować: tasiemce nieuzbrojone (Taeniarhynchus sagitanus) - najczęściej oraz tasiemce uzbrojone (Taenia solium).

Cestodaria - to gromada płazińców; znajduje się w niej kilkanaście gatunków pasożytów, których ciało nie jest segmentowane, bez główki. Znanym przykładem jest tu amfilina

CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH GATUNKÓW PASOŻYTÓW:

TASIEMIEC NIEUZBROJONY (Taenia saginata):

  • jego długość może dochodzić do 10 m
  • jaja produkowane w ogromnych ilościach są usuwane na zewnątrz w kale
  • gdy jajo zostanie zjedzone przez bydło - wykluwa się larwa zwana onkosferą, która przemieszcza się do narządów, a tam rozwija się w wągra
  • wągier do ciała człowieka dostaje się z jedzeniem, a po około 2 miesiącach jest już w stanie się rozmnażać

TASIEMIEC UZBROJONY (Taenia solium):

  • jego długość dochodzi do 8 m
  • cechą charakterystyczną jest występowanie haczyków na główce
  • żywicielem dla larw (czyli pośrednim) jest świnia
  • do zarażenia się człowieka dochodzi po zjedzeniu wieprzowiny z wągrami
  • ten typ tasiemca występuje znacznie rzadziej niż tasiemiec nieuzbrojony

MOTYLICA WĄTROBOWA (Fasciola hepatica):

  • pasożyt należący do przywr
  • jak sama nazwa mówi, żyje w wątrobie
  • jej gospodarzami są owce, bydło oraz ludzie
  • jej długość może dochodzić do 5 cm
  • podobnie jak wiele innych pasożytów motylica jest hermafrodytą (obojnakiem)
  • żywicielami pośrednimi są ślimaki wodne (np. błotniarka moczarowa)
  • larwy wykluwają się w wodzie
  • w ślimaku przechodzi dalsze przeobrażenia, kolejno: sporocysta, rediacerkaria
  • ta ostatnia larwa tworzy wokół siebie torbiel i staje się metacerkarią
  • gdy larwa inwazyjna trafi z jedzeniem do żywiciela ostatecznego - powoduje chorobę motyliczą

GLISTA LUDZKA (Ascaris lumbricoides):

  • pasożyt należący do nicieni
  • atakuje jelita ludzi
  • jej długość może dochodzić do 40 cm
  • do zarażenia dochodzi przez zjedzenie jaj wraz z pokarmem

WŁOSIEŃ KRĘTY (Trichinella spiralis):

  • pasożyt również należący do nicieni
  • pasożytuje tylko w jednym gospodarzu
  • długość ich ciała może osiągać najwyżej 0,5 cm
  • formy dorosłe pasożytują w jelicie cienkim
  • larwy przemieszczają się przez wiele organów, aż w końcu docierają do mięśni szkieletowych, tam otaczają się otoczką
  • powodują chorobę zwaną włośnicą

OWSIK LUDZKI (Enterobius vermicularis):

  • pasożyt z rodziny Oxyuridae należącej do nicieni
  • jego długość dochodzi do 1,5 cm, a kształtem przypomina ziarniak owsa
  • pasożytuje w jelicie grubym
  • są przyczyną choroby zwanej owsicą
  • do zarażenia dochodzi na skutek zjedzenia jaj wraz z pokarmem
  • poza owsikiem ludzkim, występują jeszcze owsiki końskie (Oxyuris equi) atakujące okrężnicę koni i osłów

SALMONELLA:

  • rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae
  • znanych kilka gatunków
  • są to bakterie pałeczkowate posiadające rzęski
  • do rozwoju potrzebują tlenu
  • mogą powodować salmonellozę u ludzi i zwierząt
  • są przyczyną licznych zatruć pokarmowych i durów