Witamina A
Rola: warunkuje prawidłowy stan nabłonków, skóry i siatkówki oka, a także prawidłowy wzrost, wzmacnia odporność, głównie na ropne zakażenia.
Niedobór powoduje: ślepotę zmierzchową, choroby gruczołów potowych i łzowych, śluzówek, zahamowanie wzrostu.
Występowanie: mleko, wątroba, masło, korzenie marchwi, owoce, szpinak, tłuste ryby.
Witamina B1
Rola: uczestniczy w przemianach tłuszczów i węglowodanów, a także w utlenianiu biologicznym; warunkuje prawidłowe działanie tkanki nerwowej i mięśniowej oraz właściwy wzrost.
Niedobór powoduje: choroby serca i układu nerwowego, zaburzenia metaboliczne, chorobę beri-beri.
Występowanie: ryż, fasola, marchew, drożdże, wątroba, jaja, mleko, pomidory.
Witamina B2
Rola: zwiększa odporność organizmu, jest składnikiem enzymów łańcucha oddechowego.
Niedobór powoduje: choroby skóry (zajady, łojkot), oczu, zahamowanie wzrostu.
Występowanie: jaja, drożdże, szpinak, nabiał, ryby, wątroba, nerki.
Witamina PP
Rola: bierze udział w regulacji procesów utleniania biologicznego.
Niedobór powoduje: choroby układu nerwowego, przewodu pokarmowego i skóry (pelagra).
Występowanie: jaja, mleko, drożdże, wątroba, nasiona fasoli, zielone warzywa.
Witamina B5
Rola: uczestniczy w przemianach cukrów i tłuszczów, wpływa na prawidłowy wygląd włosów i skóry.
Niedobór powoduje: zaburzenia czucia.
Występowanie: jaja, mięso, groch, wytwarzają ją bakterie jelitowe.
Witamina B6
Rola: reguluje metabolizm aminokwasów, wchodzi w skład enzymów.
Niedobór powoduje: anemię, łojotok, epilepsję, schorzenia skóry, depresję.
Występowanie: otręby ryżowe, kiełki pszenicy, wątroba, drożdże, nabiał.
Witamina B12
Rola: reguluje pracę ukł. nerwowego, uczestniczy w tworzeniu erytrocytów.
Niedobór powoduje: osłabienie i anemia ogólna.
Występowanie: mleko, wątroba, ryby, wytwarza ją flora bakteryjna jelit.
Kwas foliowy
Rola: uczestniczy w produkcji zasad purynowych oraz erytrocytów.
Niedobór powoduje: anemię i zaburzenia jelitowe.
Występowanie: warzywa liściaste, wątroba, drożdże, orzechy.
Witamina C
Rola: uczestniczy w utlenianiu biologicznym, wzmacnia odporność.
Niedobór powoduje: szkorbut, spadek odporności, trudne gojenie się ran.
Występowanie: cytryny, porzeczki, pomarańcze, liście pietruszki.
Witamina D
Rola: prawidłowe wchłanianie fosforu i wapnia oraz rozwój kości.
Niedobór powoduje: krzywicę, tracenie zębów, złamania kości.
Występowanie: jaja, mleko, drożdże. Powstaje w skórze pod wpływem słońca.
Witamina E
Rola: ułatwia gojenie się ran, chroni komórki przed utlenianiem.
Niedobór powoduje: nieprawidłowy przebieg ciąży, choroby gonad, zwyrodnienia mięśni.
Występowanie: sałata, olej lniany, orzechy, jaja, mleko, wątroba.