Witamina A

Rola: warunkuje prawidłowy stan nabłonków, skóry i siatkówki oka, a także prawidłowy wzrost, wzmacnia odporność, głównie na ropne zakażenia.

Niedobór powoduje: ślepotę zmierzchową, choroby gruczołów potowych i łzowych, śluzówek, zahamowanie wzrostu.

Występowanie: mleko, wątroba, masło, korzenie marchwi, owoce, szpinak, tłuste ryby.

Witamina B1

Rola: uczestniczy w przemianach tłuszczów i węglowodanów, a także w utlenianiu biologicznym; warunkuje prawidłowe działanie tkanki nerwowej i mięśniowej oraz właściwy wzrost.

Niedobór powoduje: choroby serca i układu nerwowego, zaburzenia metaboliczne, chorobę beri-beri.

Występowanie: ryż, fasola, marchew, drożdże, wątroba, jaja, mleko, pomidory.

Witamina B2

Rola: zwiększa odporność organizmu, jest składnikiem enzymów łańcucha oddechowego.

Niedobór powoduje: choroby skóry (zajady, łojkot), oczu, zahamowanie wzrostu.

Występowanie: jaja, drożdże, szpinak, nabiał, ryby, wątroba, nerki.

Witamina PP

Rola: bierze udział w regulacji procesów utleniania biologicznego.

Niedobór powoduje: choroby układu nerwowego, przewodu pokarmowego i skóry (pelagra).

Występowanie: jaja, mleko, drożdże, wątroba, nasiona fasoli, zielone warzywa.

Witamina B5

Rola: uczestniczy w przemianach cukrów i tłuszczów, wpływa na prawidłowy wygląd włosów i skóry.

Niedobór powoduje: zaburzenia czucia.

Występowanie: jaja, mięso, groch, wytwarzają ją bakterie jelitowe.

Witamina B6

Rola: reguluje metabolizm aminokwasów, wchodzi w skład enzymów.

Niedobór powoduje: anemię, łojotok, epilepsję, schorzenia skóry, depresję.

Występowanie: otręby ryżowe, kiełki pszenicy, wątroba, drożdże, nabiał.

Witamina B12

Rola: reguluje pracę ukł. nerwowego, uczestniczy w tworzeniu erytrocytów.

Niedobór powoduje: osłabienie i anemia ogólna.

Występowanie: mleko, wątroba, ryby, wytwarza ją flora bakteryjna jelit.

Kwas foliowy

Rola: uczestniczy w produkcji zasad purynowych oraz erytrocytów.

Niedobór powoduje: anemię i zaburzenia jelitowe.

Występowanie: warzywa liściaste, wątroba, drożdże, orzechy.

Witamina C

Rola: uczestniczy w utlenianiu biologicznym, wzmacnia odporność.

Niedobór powoduje: szkorbut, spadek odporności, trudne gojenie się ran.

Występowanie: cytryny, porzeczki, pomarańcze, liście pietruszki.

Witamina D

Rola: prawidłowe wchłanianie fosforu i wapnia oraz rozwój kości.

Niedobór powoduje: krzywicę, tracenie zębów, złamania kości.

Występowanie: jaja, mleko, drożdże. Powstaje w skórze pod wpływem słońca.

Witamina E

Rola: ułatwia gojenie się ran, chroni komórki przed utlenianiem.

Niedobór powoduje: nieprawidłowy przebieg ciąży, choroby gonad, zwyrodnienia mięśni.

Występowanie: sałata, olej lniany, orzechy, jaja, mleko, wątroba.