WITAMINA B6 (PIRYDOKSYNA) - uczestniczy w przemianach aminokwasów oraz w procesach krwiotwórczych; jej brak występuje bardzo rzadko, głównie u dzieci alkoholików oraz u tych noworodków, których matki stosowały przez dłuższy czas antykoncepcję w postaci tabletek doustnych. Niedobory wit. B6 prowadzą do zahamowania syntezy białek, stanów zapalnych skóry, drgawek, nadmiernej pobudliwość. Jej znaczny niedobór zmniejsza również odporność typu komórkowego. Źródła tej witaminy to jaja, wątroba, mięso, jarzyny oraz banany.
WITAMINA B12 (KOBALAMINA) - uczestniczy w tworzeniu erytrocytów i leukocytów; zawiera kobalt, tworzy koenzym uczestniczący w przemianach kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz (pośrednio) zasad azotowych. Brak tej witaminy powoduje anemię (występuje niedobór erytrocytów). Zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę to 10 - 15 mg dziennie. Kobalaminę wytwarzają drobnoustroje jelitowe, zawierają ją drożdże, wątroba i mięso. Nie ma jej w produktach roślinnych.
WITAMINA C (kwas askorbinowy) - to pochodna węglowodanów. Większość kręgowców posiada zdolność syntezy wit. C z glukozy, jedynie człowiek, świnki morskie, małpy, ptaki i nietoperze muszą dostarczać jej z pokarmem w dość dużych ilościach (dzienna dawka dla człowieka to 75 - 100 mg). Bierze udział w syntezie kolagenu i kw. żółciowych, wspomaga wchłanianie żelaza, syntezę hormonów w korze nadnerczy oraz mechanizmy odpornościowe. Niedobór wit. C prowadzi do gnilcy (szkorbutu) objawiającego się krwawieniem dziąseł, wypadaniem zębów, a także nieprawidłowym zrastaniem się kości.