Dziesięciolecia ostatnie przyniosły bardzo duże zmiany w przemyśle, oraz w medycynie. Postęp nie minął także konsumenta przeciętnego, który spotyka się każdego dnia z różnymi objawami tego właśnie ,, marszu na przód ". Wszystkie dziedziny życia ulegną zmianom powolnym w proekologicznym kierunku. Zaobserwować to można wszędzie, któż przecież nie widział jakiejkolwiek reklamy proszku ekologicznego do prania, lub 100% naturalnych owocowych soków.

Ludzie kierują się w stronę ekologii mając jednocześnie nadzieję na zmianę szybką własnego życia.

Domowe gospodarstwo i rolnictwo.

Nasze domy są pełne rozwiązań ekologicznych. Wiele tych rozwiązań niedawno wkroczyło. Po bumie na opakowania wytworzone ze sztucznych tworzyw przyszedł moment refleksji oraz powrót do sprawdzonych starych metod np. lnianych popularnych siateczek. Zaczynamy w końcu szanować świat nas otaczający i sortować śmieci. Używane są samochody mające katalizatory spalin, albo wsiadamy rowerem po prostu. Oszczędzamy prąd elektryczny i wodę. Organizujemy happeningi ekologiczne. Ściany domów mieszkalnych pokrywają tapety ekologiczne. Także żywność się staje przyjazna bardziej dla środowiska, konkretnie sposób wytwarzania jej. Otóż zgodnie z sondażami OBOP-u, coraz częściej ludzie kupują żywność z ekologicznych farm na których wykorzystuje się naturalne środki. Ludzie starają się zaprzestać stosowania pestycydów a powrócić do natury. Rolne nowoczesne gospodarstwa szczycą się ponownym wykorzystaniem części surowców oraz utylizacją odpadów. Dzięki temu właśnie one mogą się poświęcić także organizowaniu wczasów zielonych z których są czerpane niemałe dochody. Produkowana na gospodarstwach tego typu żywność ma pierwszorzędną jakość i spełnia każdą z norm stawianych przez organizację Unii Europejskiej. Jednak droga jaką odchodzi się od chemizacji stosowanej w rolnictwie pochłania mnóstwo kosztów i jest długa. Może to stanowi powód tymczasowej dominacji starego typu gospodarstw. Żywność ekologiczna przejawia dominację na stołach większej części państw europejskich. To właśnie stanowi miernik postępu rolnictwa charakteryzującym się gospodarowaniem optymalnym zasobów. W systemie tym nic nie jest uznawane za zbędne bądź niepotrzebne. Każdy fragment biologicznego odpadu znajdzie swe miejsce w innej najprawdopodobniej formie, może w postaci nawozu , może jako środek ekologiczny przeciw szkodnikom, lub podstawy przy budowie nowej stodoły. Rolne i domowe gospodarstwa dzisiejsze winny cechować się niewielkim zużyciem prądu, wody i innych substancji.

Działanie tego typu objawia się instalacją na skalę coraz szerzą liczników na wodę.

Co jemy, a co jedliśmy?

Na początku 80' lat bardzo duże rzesze zwolenników uzyskały fast foody, które stanowią najmniej ekologiczną postać spożywania pokarmu, będący wytwarzany za pomocą licznych konserwujących środków, często w sposób dla środowiska mało przyjazny. Dobrym pomysłem jest podstawa diety którą stanowią warzywa, łatwe do wyhodowania, których zbiór nie odbywa się ze szkodą dla biosfery. Mimo to jednak nadal funkcjonują bary podające posiłki przygotowane z ekologicznych produktów, odbierają one co ciekawe klientów m.in. Mc Donaldowi. Na przestrzeni wielu lat ludzie chcieli zawsze szybko jeść. Ostatnio na szczęście ta tendencja słabnie nieco przez wzgląd na napór propagowanych wzorców przez media.

Żywność dawniej była w zasadzie ekologiczna w 100%, ponieważ rolnik 18-wieczny nie stosował pestycydów, czy też innych wspomagających środków. Rewolucja weszła w 20-tym wieku łącznie z gwałtownym technologicznym rozwojem. Kto obecnie w czasach hamburgerów przypomina sobie o obiadach staropolskich w 30' latach tak popularnych. Obecnie jeszcze nie wiadomo co przeniesie nam przyszłość, czy producenci większą wagę przywiążą do wyglądu potraw, nafaszerują je konserwantami itd. czy też raczej odnotuje się powrót do początków żywności ekologicznej takich jak talerze jadalne czy chociażby warzywne mieszanki. Teraźniejszość stanowi spiralę tych wizji dwojakiego rodzaju. Od nas tylko zależy co będziemy spożywali czy tym sposobem pomoże się ekosystemowi coraz słabszemu naszej planety. Wszyscy wiedzą jakie skutki pociąga za sobą wypas nadmierny bydła, czy też wprowadzanie niewłaściwych chemicznych środków do potraw. To jest niestety rzeczywistość jadłospisu, którą należy zmienić jak najszybciej . Warto jest przyjrzeć się zawartości spożywczych produktów sprzed kilku lat oraz tym dzisiejszym. Każdy sam niech wyciągnie wnioski z tego ,, Co kiedyś jedliśmy, a co takiego dzisiaj ".

Źródła energii (też konsumpcja)

Środowisko podlega degradacji od lat. Dochodzi do tego na skutek spalania kopalnych paliw. Jako przykład można podać Londyn w którym z początkiem zeszłego wieku zanotowano tak gęsty smog, iż po 5.00 godzinie widoczność uległa spadkowi do 3 nawet metrów. Źródła nieodnawialnej energii ulegają pomniejszaniu systematycznemu, dowodzi to bardzo dużej konsumpcji paliw tego rodzaju co między innymi wywołuje ocieplenia klimatu. Alarm jest podnoszony przez naukowców! Jeżeli sytuacja ta nie zmieni się za 50 lat zaprzestanie istnieć ogromna koralowa rafa. Sytuację tą na szczęście jeszcze można zmienić, wprowadzając źródła odnawialne energii jak np. baterie słoneczne, elektrownie geotermalne czy wiatraki. Na płaszczyźnie tej dochodzi do licznych zadawalających zmian. Niebezpieczne potencjalnie elektrownie atomowe zamyka się, likwiduje elektrownie wykorzystujące kopalne paliwa, stosuje się na kominy filtry. Ta działalność stosowana jest przez całość międzynarodowej społeczności. Ta alternatywa może zagwarantować przyszłość bezpieczną. Istnieją już takie osiedla które zasilane są bezpośrednio przez słoneczną energię, są konstruowane elektryczne samochody, a w planach jest już wodorowy silnik. Jest w modzie posiadanie źródeł ekologicznych energii. Okazało się ,iż źródła prądu alternatywne są opłacalne bardziej od tradycyjnych źródeł. Przemiany widoczne są gołym okiem, kilka lat wcześniej nikt nie usłyszał o alternatywie wobec ropy naftowej, obecnie na obszarze Islandii prowadzone są badania dotyczące wykorzystania źródeł podziemnych. Mówi się ,iż ten kraj wkrótce zostanie Kuwejtem północy. 21 wiek zapewne przyniesie wiele nowego typu rozwiązań oraz rozwój technologii tzw. bio-paliw.

Świat zmienił się, urosła konsumpcja, lecz dzięki pomysłowości jest szansa na poprawę naszego życia. Taka okazja może się już w przyszłości nie powtórzyć.