Pokarm jaki spożywamy stanowi paliwo dla naszego organizmu. Naszemu ciału jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i rozwijania się. Pokarm spożywany przez nas zawiera niezbędne składniki np. białko. Jest ono tzw. składnikiem budulcowym i odgrywa dużą rolę w regeneracji komórek. Stanowi obok wody, główny składnik naszego ciała. Obok białek bardzo ważnym składnikiem naszego organizmu są węglowodany, które stanowią łatwo dostępne źródło energii, która jest potrzebna np. do poruszania. Podobna funkcję pełni kolejny składnik naszego organizmy - tłuszcze - są też źródłem energii, ale potrzebnej do ogrzania i utrzymania stałej temperatury naszego ciała. W naszym pokarmie spożywamy ilościowo najmniej witamin i soli mineralnych, ale mimo ich niewielkiej ilości w naszym ciele pełnia bardzo ważną regulacyjną rolę, wpływając na prawidłowy przebieg reakcji chemicznych. Błonnik to bardzo istotny składnik zrównoważonej diety. Pełni kilka ważnych funkcji: pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii oraz powiększa objętość trawionego pokarmu przez co wolniej przemieszcza się przez przewód pokarmowy, pokarm jest trawiony dłużej i dokładniej, co pomaga w prawidłowym wchłanianiu niezbędnych składników pokarmowych. Do życia - prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu potrzebna jest woda - nazywana dlatego życiodajnym płynem. Nie jest to typowy składnik odżywczy, ale codziennie dostarczamy jej dużo więcej niż innych składników białek, węglowodanów, czy tłuszczy.

Białka

U zdrowej osoby biała stanowią 17 % masy ciała i tylko wody jest więcej. Nazywane jest składnikiem budulcowym naszego organizmu ponieważ białka występują zarówno w płynach ustrojowych - krwi i limfie, jaki i w kościach, chrząstkach, mięśniach i skórze, a także we wszystkich narządach wewnętrznych: w wątrobie, sercu, nerkach i mózgu. W procesie trawienia białka są rozkładane na aminokwasy. Część aminokwasów zostaje zużyta na wzrost, część do regeneracji komórek, część do produkcji hormonów, enzymów i przeciwciał. Patrząc na funkcje białek widzimy jaka ważną role budulcową i regeneracyjna pełni pokarm jaki spożywamy. Bez udziału białek w naszej diecie nie będzie możliwa produkcja, przeciwciał, hormonów i enzymów, które katalizują reakcje chemiczne. Te procesy zachodzą mimo braku białka w pożywieniu - organizm bowiem wykorzystuje białka budulcowe pochodzące głównie z mięśni, co powoduje ogólne osłabienie organizmu. Prawidłowo skomponowana dieta powinna zawierać około 15 - 20 % białek.

Węglowodany

Węglowodany nazywane są inaczej cukrami. Są one bardzo ważnym źródłem energii dla naszego organizmu. Dzielimy je na cukry proste - glukozę, fruktozę; dwucukry - sacharozę, maltozę, laktozę i cukry złożone - skrobię, celulozę. W naturalnych pokarmach takich jak owoce, warzywa, produkty zbożowe i mleko występuje głownie skrobia, a produktach przetworzonych - rafinowanych - słodyczach występuje głównie sacharoza ( zbudowana z dwóch cząsteczek glukozy). W produktach naturalnych skrobia występuje w towarzystwie wielu witamin i minerałów, jest trudniejsza do strawienia. Przetworzony cukier w postaci sacharozy jest pozbawiony witamin i minerałów, jest łatwy do rozłożenia i zostaje spalany w procesie tworzenia energii, ale jego nadmiar jest odkładany w postaci tłuszczu w tkance tłuszczowej. Trawienie skrobi to długi proces w którym zostaje rozłożona do pojedynczych cząsteczek glukozy. Spalanie glukozy to bardzo wydajny proces, który dostarcza naszemu organizmowi energii. Glukoza jest gromadzona w naszych tkankach ( wątrobie i mięśniach) w postaci glikogenu, który może być łatwo rozłożony i natychmiast wykorzystany. Jednak tylko część spożywanej glukozy może być gromadzona w formie glikogenu, cała reszta jest przekształcana w tłuszcz.

Tłuszcze

Tłuszcze to bardzo ważne źródło energii dla naszego organizmu. Część zjadanych przez nas tłuszczy zostaje strawiona i przekształcona w energię, a cześć zostaje przekształcona i zmagazynowana wokół niektórych narządów - nerek, wątroby i serca, gdzie pełni funkcje amortyzacyjną lub zostaje zmagazynowana w tkance tłuszczowej po skóra. Tkanka tłuszczowa chroni nasze ciało przed wyziębieniem, a także stanowi izolacje pomiędzy poszczególnymi częściami naszego ciała. Pewna ilość tkanki tłuszczowej odłożonej pod skóra jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, wiec nie należy ulegać trendom nadmiernego odchudzania się. Tłuszcze dzielimy na dwie grupy: nasycone i nienasycone. Nasycone tłuszcze są w nadmiarze szkodliwe gdyż zostają przekształcone w wątrobie cholesterol, a jego nadmiar prowadzi do miażdżycy. Spalanie tłuszczy jest ponad 2 razy wydajniejsze niż węglowodanów, więc stanowią bardziej skondensowane źródło energii, a co za tym idzie potrzebujemy ich mniej - około 25- 30%. Nadmiar tłuszczu zostaje odłożony co w efekcie prowadzi do nadwagi i otyłości i związanych z nimi chorób.

Witaminy i składniki mineralne

Zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy i składniki mineralne jest bardzo niewielkie, mimo to pełnia one bardzo ważna role. Przede wszystkim regulują lub katalizują przebieg procesów fizjologicznych i reakcji chemicznych w naszym organizmie.

Zarówno bark, zbyt mała lub zbyt duża ilość jakiegoś składniki odżywczego w naszej diecie jest szkodliwa - prowadzi do różnorakich chorób lub nawet do zgonu. Nasza dieta powinna być tak skomponowana aby dostarczała wszystkich potrzebnych składników pokarmowych, co zapewni właściwe funkcjonowanie organizmu.