Witamina A

- wspomaga wzrost oraz witalność.

- ułatwia organizmowi zwalczanie infekcji.

- istotna w procesie widzenia i zapobiegania ślepocie zmierzchowej.

- ważna dla kości, zębów, włosów i skóry.

- niezbędna dla zdrowia wątroby i organów rozrodczych.

- istotna podczas ciąży i w okresie laktacji.

- neutralizuje wolne rodniki.

Duże ilości witaminy A można znaleźć w:

zielonych i żółtych owocach i warzywach, świeżej marchwi, suszonych morelach, przetworach mlecznych, rybach, tranie z dorsza, szpinaku.

Witamina B1(zwana tiaminą)

- niezbędna w procesie metabolizmu węglowodanów.

- utrzymuje napięcie mięśni i wspomaga wzrost.

- niezbędna w prawidłowym rozwoju młodych organizmów.

- łagodzi stres.

- poprawia procesy trawienne i przyswajanie składników odżywczych, przez co stabilizuje apetyt.

- ważna dla płodności i laktacji.

- niezbędna dla dobrej kondycji systemu nerwowego, mózgu, mięśni i serca.

- bierze udział w poprawianiu koncentracji i zdolności uczenia się.

Duże ilości witaminy B1 można znaleźć w:

melasie, drożdżach piwnych, ryżu, orzeszkach ziemnych, zarodkach zbóż, nasionach słonecznika, orzechach brazylijskich.

Witamina B2 (zwana ryboflawiną)

- bierze udział w trawieniu i metabolizmie białek, a także tłuszczów oraz węglowodanów.

- niezbędna w oddychaniu komórkowym.

- bierze udział w produkowaniu czerwonych krwinek.

- ważna w procesie widzenia.

- pomaga utrzymać zdrowie skóry, paznokci i włosów.

- ważna dla wzrostu i rozmnażania.

Duże ilości witaminy B2 można znaleźć w:

melasie, migdałach, pełnych ziarnach, brukselce, drożdżach piwnych.

Witamina B3 (zwana niacyną)

- wspomaga metabolizm i przekształcanie białek, a także węglowodanów oraz tłuszczów.

- korzystnie wpływa na układ trawienny.

- utrzymuje w prawidłowej kondycji skórę i język.

- bierze udział w produkowaniu kortyzonu, a także insuliny oraz hormonów płciowych.

- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.

- wspomaga krążenie i obniża poziom cholesterolu.

Duże ilości witaminy B3 można znaleźć w:

drożdżach piwnych, rybach szelfowych, mleku i jego przetworach, drobiu, rabarbarze, piersiach kurcząt, prażonych orzeszkach ziemnych.

Witamina B5 (zwana kwasem pantotenowym)

- niezbędna dla prawidłowego wzrostu.

- uczestniczy w przekształcaniu pokarmu na energię.

- wspomaga zwalczanie infekcji i chorób.

- ułatwia gojenie ran.

- wspomaga rozwój ośrodkowego układu nerwowego.

- poprawia funkcje nadnerczy.

- pomaga organizmowi zwalczać stres.

- ochrania komórki przed uszkodzeniem w wyniku promieniowania.

- przedłuża życie.

Duże ilości witaminy B5 można znaleźć w:

drożdżach piwnych, łososiu, warzywach strączkowych, zarodkach zbóż, pełnych ziarnach, gotowanych pieczarkach, jagodach czarnego bzu, soku pomarańczowym.

Witamina B6 (zwana pirydoksyną)

- poprawia stan skóry, zębów, mięśni i nerwów.

- istotna w procesie wchłaniania witaminy B12.

- uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek i przeciwciał.

- wspomaga metabolizm i przekształcanie białek, a także węglowodanów oraz tłuszczów.

- utrzymuje na właściwym poziomie stężenia sodu i fosforu, regulujących ilość płynów ustrojowych.

Duże ilości witaminy B6 można znaleźć w:

melasie, drożdżach piwnych, warzywach liściowych, zarodkach zbóż, pełnych ziarnach, śliwkach, ryżu, groszku.

Witamina B12 (zwana kobalaminą)

- ułatwia wzrost.

- dodaje energii.

- wspomaga produkcję czerwonych krwinek i przeciwdziała anemii.

- wytwarza komórki krwi i regeneruje je.

- wspomaga działanie żelaza i odkładanie w tkankach witaminy A.

- wspomaga system nerwowy.

- wspomaga metabolizm białek, a także węglowodanów oraz tłuszczów.

- wpływa na pamięć oraz koncentrację.

Duże ilości witaminy B12 można znaleźć w:

serze żółtym, rybach, mleku jego przetworach, tuńczyku, jajkach.

Witamina C (zwana kwasem askorbinowym)

- uczestniczy w zabezpieczaniu i regeneracji tkanki łącznej, kości, mięsni i naczyń.

- pomaga goić rany i oparzenia.

- zapobiega infekcjom wirusowym, bakteryjnym i ich toksynom.

- utwardza kości i zęby.

- obniża poziom cholesterolu.

- uczestniczy w produkcji komórek krwi.

- uczestniczy w produkcji adrenaliny.

- pomaga zwalczać stres.

- wydłuża życie komórek.

- jeden papieros może zabić 25-50 mg witaminy C.

Duże ilości witaminy C można znaleźć w:

owocach cytrusowych, świeżej papai, truskawkach, melonach, zielonej papryce, brokułach gotowanych na parze.

Witamina D

- rozpuszcza się w tłuszczach.

- dostarczana z pokarmem lub wytwarzana dzięki promieniom słonecznym.

- wspomaga przekształcanie witaminy A oraz wykorzystywanie wapnia i fosforu.

- wspomaga funkcje układu nerwowego i właściwą pracę serca.

Duże ilości witaminy D można znaleźć w:

Sardynkach, łososiu, tranie z dorsza, tuńczyku i mleku.

Witamina E (zwana tokoferolem)

- istotna w procesie rozmnażania.

- wspomaga płodność.

- istotna w przywracaniu potencji.

- wspomaga laktację.

- ochrania komórki krwi.

- pomaga goić rany.

- magazynuje tlen.

- zapobiega poronieniom, spowolnieniu umysłowemu, pesymizmowi i lękom.

- pomaga chronić płuca i inne tkanki przed działaniem zanieczyszczeń środowiska.

- eliminuje złogi cholesterolu w tętnicach i zwalcza twardnienie tętnic oraz tętniczek.

Duże ilości witaminy E można znaleźć w:

ciemnozielonych warzywach, jajach, zarodkach zbóż, olejach roślinnych, owsie, oleju słonecznikowym, orzeszkach ziemnych, pomidorach, oleju z zarodków zbożowych.

Witamina F (kwasy tłuszczowe nienasycone)

- pomaga tracić wagę.

- dostarczana organizmowi wraz z tłuszczami, w formie łatwo metabolizowanej.

- poprawia kondycję skóry i włosów.

- pomaga leczyć choroby serca.

- zapobiega odkładaniu się cholesterolu w tętnicach.

- zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

- pomaga przekształcać wapń w postać przyswajalną przez komórki.

- wspomaga funkcje niektórych gruczołów, w szczególności nadnerczy tarczycy.

Duże ilości witaminy F można znaleźć w:

olejach roślinnych (słonecznikowym, sojowym kukurydzianym), zarodkach zbóż, ziarnach słonecznika.

Witamina K

- niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia.

- chroni przed krwotokami i krwawieniom wewnętrznym.

- pomaga goić stłuczenia.

- istotna dla zachowania długowieczności.

- wspomaga prawidłowe funkcje wątroby.

Duże ilości witaminy K można znaleźć w:

zielonych warzywach liściastych, oleju słonecznikowym, melasie, jogurcie i owsie.

Witamina P (inaczej bioflawonoidy)

- wzmacnia naczynia kapilarne i tkankę łączną (wspólnie z witaminą C)

- przyspiesza leczenie grypy i przeziębienia.

- wspomaga leczenie odmy tkankowej oraz zawrotów głowy.

- poprawia odporność organizmu.

- zapobiega krwawieniu dziąseł.

- wspomaga właściwe funkcjonowanie tętnic, krążenie krwi i obniża poziom cholesterolu

Duże ilości witaminy P można znaleźć w:

Owocach cytrusowych, warzywach, truskawkach, żurawinach, papryce, winogronach.