Witamina A
- wspomaga wzrost oraz witalność.
- ułatwia organizmowi zwalczanie infekcji.
- istotna w procesie widzenia i zapobiegania ślepocie zmierzchowej.
- ważna dla kości, zębów, włosów i skóry.
- niezbędna dla zdrowia wątroby i organów rozrodczych.
- istotna podczas ciąży i w okresie laktacji.
- neutralizuje wolne rodniki.
Duże ilości witaminy A można znaleźć w:
zielonych i żółtych owocach i warzywach, świeżej marchwi, suszonych morelach, przetworach mlecznych, rybach, tranie z dorsza, szpinaku.
Witamina B1(zwana tiaminą)
- niezbędna w procesie metabolizmu węglowodanów.
- utrzymuje napięcie mięśni i wspomaga wzrost.
- niezbędna w prawidłowym rozwoju młodych organizmów.
- łagodzi stres.
- poprawia procesy trawienne i przyswajanie składników odżywczych, przez co stabilizuje apetyt.
- ważna dla płodności i laktacji.
- niezbędna dla dobrej kondycji systemu nerwowego, mózgu, mięśni i serca.
- bierze udział w poprawianiu koncentracji i zdolności uczenia się.
Duże ilości witaminy B1 można znaleźć w:
melasie, drożdżach piwnych, ryżu, orzeszkach ziemnych, zarodkach zbóż, nasionach słonecznika, orzechach brazylijskich.
Witamina B2 (zwana ryboflawiną)
- bierze udział w trawieniu i metabolizmie białek, a także tłuszczów oraz węglowodanów.
- niezbędna w oddychaniu komórkowym.
- bierze udział w produkowaniu czerwonych krwinek.
- ważna w procesie widzenia.
- pomaga utrzymać zdrowie skóry, paznokci i włosów.
- ważna dla wzrostu i rozmnażania.
Duże ilości witaminy B2 można znaleźć w:
melasie, migdałach, pełnych ziarnach, brukselce, drożdżach piwnych.
Witamina B3 (zwana niacyną)
- wspomaga metabolizm i przekształcanie białek, a także węglowodanów oraz tłuszczów.
- korzystnie wpływa na układ trawienny.
- utrzymuje w prawidłowej kondycji skórę i język.
- bierze udział w produkowaniu kortyzonu, a także insuliny oraz hormonów płciowych.
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
- wspomaga krążenie i obniża poziom cholesterolu.
Duże ilości witaminy B3 można znaleźć w:
drożdżach piwnych, rybach szelfowych, mleku i jego przetworach, drobiu, rabarbarze, piersiach kurcząt, prażonych orzeszkach ziemnych.
Witamina B5 (zwana kwasem pantotenowym)
- niezbędna dla prawidłowego wzrostu.
- uczestniczy w przekształcaniu pokarmu na energię.
- wspomaga zwalczanie infekcji i chorób.
- ułatwia gojenie ran.
- wspomaga rozwój ośrodkowego układu nerwowego.
- poprawia funkcje nadnerczy.
- pomaga organizmowi zwalczać stres.
- ochrania komórki przed uszkodzeniem w wyniku promieniowania.
- przedłuża życie.
Duże ilości witaminy B5 można znaleźć w:
drożdżach piwnych, łososiu, warzywach strączkowych, zarodkach zbóż, pełnych ziarnach, gotowanych pieczarkach, jagodach czarnego bzu, soku pomarańczowym.
Witamina B6 (zwana pirydoksyną)
- poprawia stan skóry, zębów, mięśni i nerwów.
- istotna w procesie wchłaniania witaminy B12.
- uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek i przeciwciał.
- wspomaga metabolizm i przekształcanie białek, a także węglowodanów oraz tłuszczów.
- utrzymuje na właściwym poziomie stężenia sodu i fosforu, regulujących ilość płynów ustrojowych.
Duże ilości witaminy B6 można znaleźć w:
melasie, drożdżach piwnych, warzywach liściowych, zarodkach zbóż, pełnych ziarnach, śliwkach, ryżu, groszku.
Witamina B12 (zwana kobalaminą)
- ułatwia wzrost.
- dodaje energii.
- wspomaga produkcję czerwonych krwinek i przeciwdziała anemii.
- wytwarza komórki krwi i regeneruje je.
- wspomaga działanie żelaza i odkładanie w tkankach witaminy A.
- wspomaga system nerwowy.
- wspomaga metabolizm białek, a także węglowodanów oraz tłuszczów.
- wpływa na pamięć oraz koncentrację.
Duże ilości witaminy B12 można znaleźć w:
serze żółtym, rybach, mleku jego przetworach, tuńczyku, jajkach.
Witamina C (zwana kwasem askorbinowym)
- uczestniczy w zabezpieczaniu i regeneracji tkanki łącznej, kości, mięsni i naczyń.
- pomaga goić rany i oparzenia.
- zapobiega infekcjom wirusowym, bakteryjnym i ich toksynom.
- utwardza kości i zęby.
- obniża poziom cholesterolu.
- uczestniczy w produkcji komórek krwi.
- uczestniczy w produkcji adrenaliny.
- pomaga zwalczać stres.
- wydłuża życie komórek.
- jeden papieros może zabić 25-50 mg witaminy C.
Duże ilości witaminy C można znaleźć w:
owocach cytrusowych, świeżej papai, truskawkach, melonach, zielonej papryce, brokułach gotowanych na parze.
Witamina D
- rozpuszcza się w tłuszczach.
- dostarczana z pokarmem lub wytwarzana dzięki promieniom słonecznym.
- wspomaga przekształcanie witaminy A oraz wykorzystywanie wapnia i fosforu.
- wspomaga funkcje układu nerwowego i właściwą pracę serca.
Duże ilości witaminy D można znaleźć w:
Sardynkach, łososiu, tranie z dorsza, tuńczyku i mleku.
Witamina E (zwana tokoferolem)
- istotna w procesie rozmnażania.
- wspomaga płodność.
- istotna w przywracaniu potencji.
- wspomaga laktację.
- ochrania komórki krwi.
- pomaga goić rany.
- magazynuje tlen.
- zapobiega poronieniom, spowolnieniu umysłowemu, pesymizmowi i lękom.
- pomaga chronić płuca i inne tkanki przed działaniem zanieczyszczeń środowiska.
- eliminuje złogi cholesterolu w tętnicach i zwalcza twardnienie tętnic oraz tętniczek.
Duże ilości witaminy E można znaleźć w:
ciemnozielonych warzywach, jajach, zarodkach zbóż, olejach roślinnych, owsie, oleju słonecznikowym, orzeszkach ziemnych, pomidorach, oleju z zarodków zbożowych.
Witamina F (kwasy tłuszczowe nienasycone)
- pomaga tracić wagę.
- dostarczana organizmowi wraz z tłuszczami, w formie łatwo metabolizowanej.
- poprawia kondycję skóry i włosów.
- pomaga leczyć choroby serca.
- zapobiega odkładaniu się cholesterolu w tętnicach.
- zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.
- pomaga przekształcać wapń w postać przyswajalną przez komórki.
- wspomaga funkcje niektórych gruczołów, w szczególności nadnerczy tarczycy.
Duże ilości witaminy F można znaleźć w:
olejach roślinnych (słonecznikowym, sojowym kukurydzianym), zarodkach zbóż, ziarnach słonecznika.
Witamina K
- niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia.
- chroni przed krwotokami i krwawieniom wewnętrznym.
- pomaga goić stłuczenia.
- istotna dla zachowania długowieczności.
- wspomaga prawidłowe funkcje wątroby.
Duże ilości witaminy K można znaleźć w:
zielonych warzywach liściastych, oleju słonecznikowym, melasie, jogurcie i owsie.
Witamina P (inaczej bioflawonoidy)
- wzmacnia naczynia kapilarne i tkankę łączną (wspólnie z witaminą C)
- przyspiesza leczenie grypy i przeziębienia.
- wspomaga leczenie odmy tkankowej oraz zawrotów głowy.
- poprawia odporność organizmu.
- zapobiega krwawieniu dziąseł.
- wspomaga właściwe funkcjonowanie tętnic, krążenie krwi i obniża poziom cholesterolu
Duże ilości witaminy P można znaleźć w:
Owocach cytrusowych, warzywach, truskawkach, żurawinach, papryce, winogronach.