1.Odżywianie to dostarczanie pokarmu każdej żywej komórce ciała

2.Składniki pokarmowe :

- białka

- węglowodany ( cukry )

- tłuszcze

- składniki mineralne

- witaminy

- woda

3.Rola składników pokarmowych :

- budulcowa

- energetyczna

- regulująca

4.Białka :

a) materiał budulcowy

b) zbudowane z aminokwasów

c) podział :

- pełnowartościowe ( pochodzenia zwierzęcego 20 ) np. jaja, wołowina, ryby

- niepełnowartościowe ( pochodzenia roślinnego 19 ) np. groch, fasola, buk

5.Węglowodany ( cukry ) :

a) cukry proste - glukoza

- fruktoza

- sacharoza ( składa się z dwóch cukrów prostych )

- laktoza

b) cukry złożone :

- skrobia

- błonnik = celuloza

- chityna

- glikogen

6.Tłuszcze to estry ( połączenia alkoholu z kwasem ) :

a) kwasy tłuszczowe :

- nasycone np. smalec, słonina, masło

- nienasycone np. oleje, oliwa, tran

7.Witaminy odkrył polak Kazimierz Funk ( odkrył chorobę Beri-beri wywołaną niedoborem witaminy B1 ) :

a) rozpuszczalność witamin : 

- w wodzie ( C, PP, B, H )

- w tłuszczach ( A, D, E, K )

b) awitaminoza to schorzenie wywyołane niedoborem witamin :

- kurza ślepota

- krzywica

- gnilec = szkorbut

c) sole mineralne :

- Makroskładniki

  węgiel, wodór, tlen - podstawowe składniki wszystkich związków organicznych

  azot - składnik białek i kwasów nukleinowych

  wapń - wchodzi w skład kości, potrzebny przy krzepnięciu krwi i skurczach mięśni

  fosfor - składnik kwasów nukleinowych, buduję kości

  sód i potas - biorą udział w transporcie substancji przez błonę komórkową

  magnez - składnik chlorofilu, reguluję pracę układu nerwowego i mięśni, bierze udział w kostnieniu kości

  siarka - wchodzi w skład białek budującyh włosy, paznokcie, rogi itp.

  chlor - składnik soku żołądkowego ( HCL )

- Mikroskładniki :

  żelazo - składnik hemoglobiny, konieczny do produkcji chlorofilu, brak - anemia, chloroza

  jod - do produkcji tyroksyny ( hormon tarczycy )

  miedź - składnik enzymów oddechowych, bierze udział w wytwarzaniu hemoglobiny i chlorofilu

  cynk - do regenracji naskórka, składnik wielu enzymów

  bor i molibden - regulują wzrost roślin, powstawanie nasion i owoców

  mangan - odpowiada za zdolność rozmnażania u ptaków, reguluje wzrost kości

  fluor - do tworzenia szkliwa nazębnego

  selen - wzmacnia układ odpornościowy

  kobalt - wchodzi w skład witm.B12  koniecznej do produkcji erytrocytów