WĘGLOWODANY- cukrowce (sacharydy) o wzorze ogólnym Cm(H2O)n, podzielić można na:
- Monosacharydy, czyli związki zbudowane z węgla, wodoru i tlenu zawierające grupę karbonylową (aldehydową lub ketonową) i hydroksylową. Cukry o trzech atomach węgla to triozy C3, o czterech tetrozy C4, i odpowiednio dalej: pentozy (ryboza, deoksyryboza), heksozy ( glukoza, fruktoza, galaktoza) i heptozy.
Właściwości monosacharydów i ich rola.
Dla monosacharydów charakterystyczny jest słodki smak, są dobrze rozpuszczalne w wodzie, nie rozpuszczają się natomiast w tłuszczach. W związku z ich rozpuszczalnością w wodzi mają one ogromny wpływ na osmotyczne ciśnienie komórek. Te cukry proste bez problemu mogą przechodzić przez błony, dzięki czemu są wchłaniane i transportowane przez krew u zwierząt jak i u człowieka. Stanowią także główny materiał energetyczny. Monocukier fruktozę znaleźć można w owocach i nektarach kwiatów. Glukoza jest wytwarzana przez rośliny w procesie fotosyntezy i ulega rozkładowi w procesie fermentacji alkoholowej.
- Oligosacharydy- dwucukry, cukry złożone, wytworzone w wyniku połączenia dwóch cząsteczek monosacharydów:
Glukoza + Glukoza = Maltoza
Glukoza + Fruktoza = Sacharoza
- Polisacharydy- wielocukry są związkami wielkocząsteczkowymi utworzonymi z kilkuset do kilku tysięcy połączonych ze sobą wiązaniami glikozydowymi pierścieni glukopiranozowych. Nie mają one wpływu na osmotyczne ciśnienie z racji nierozpuszczalności w wodzie. Pełnią funkcje zapasowe (skrobia)
- Skrobia C6H12O6 jako materiał zapasowy u roślin odkłada się w nasionach i bulwach w dużych ilościach
- Glikogen jest materiałem zapasowym u zwierząt
- Celuloza stanowi główny składnik ściany komórkowej u roślin
Znaczenie cukrowców:
- energetyczne, jak glukoza
- zapasowa, jak skrobia i glikogen
- budulcowa, jak celuloza i chityna
TŁUSZCZOWCE, czyli lipidy podzielić można na:
- Tłuszcze proste, właściwe, są to estry gliceryny i kwasów karboksylowych, często o długich łańcuchach nie będących w stanie rozpuścić się w wodzie. Pełnią głównie funkcję zapasową a także są termoizolatorami u stałocieplnych kręgowców. Mają stałą konsystencję u zwierząt natomiast u roślin są syntetyzowane głównie jako oleje.
- Tłuszcze złożone:
- fosfolipidy zawierające resztę fosforanową, budują błony
- glikolipidy zawierające część lipidową i cukrową, budują warstwę na komórkowej błonie
- woski są mieszaniną wielu substancji, są materiałem budulcowym dla np. gniazd pszczół, pełniąc rolę ochronna zabezpieczają łodygi, owoce i liście przed nadmierną transpiracją.
- izoprenowe lipidy tworzą po części błony biologiczne
Funkcje lipidów:
- zapasowe, energetyczne u nasion oleistych roślin
- termoizolacyjne tworząc u kręgowców podskórną warstwę tłuszczową
- ochronne, zapobiegając przed nadmierną transpiracją u roślin
- budulcowe występujące w biologicznych błonach fosfolipidy, czy cholesterol
- regulacyjne, jak witaminy A i D, również kwasy żółciowe
- lecznicze
BIAŁKA, proteiny, budują je aminokwasy, posiadające w swojej budowie grupę karboksylową, aminową i węgiel.
- grupa karboksylowa to COOH
- grupa aminowa to NH2
COOH
|
R - C - NH2 Wzór strukturalny aminokwasu
|
H
Należy wiedzieć, że białka buduje 20 aminokwasów o różnej budowie. Białka stanowią długi łańcuch połączonych ze sobą aminokwasów wiązaniami kowalencyjnymi w różnych kompilacjach. Wiązanie kowalencyjne typu peptydowego łączące aminokwasy powstaje dzięki łączeniu się grupy karboksylowej należącej do jednego aminokwasu z grupą aminową kolejnego aminokwasu. Mimo iż białka budują te same aminokwasy różnić się one mogą aktywnością molekularną ze względu na różnice w kolejności ułożenia tych jednostek
Białka dzielimy na:
- proste, zbudowane jedynie z aminokwasów. Stanowią one składnik płynów ustrojowych, tkanek stałych, mleka, mięśni, tkanek oporowych i nasion
- złożone zbudowane oprócz aminokwasów także ze składników niebiałkowych
Białka pełnią funkcje:
- budulcową, są składnikiem protoplasty we wszystkich organellach komórkowych
- wzmacniającą- jak np. kolagen, który nadaje elastyczność mięśniom, oporowej tkance łącznej, ścięgnom i skórze właściwej
- katalityczną, przyspieszając większość reakcji biochemicznych zachodzących w każdej żywej komórce
- transportową będąc przenośnikiem w przemieszczaniu odpowiednich substancji (bliskie odległości)
-lokomotoryczną, umożliwiając ruch w każdym żywym organizmie, jak np. ruch cytoplazmy, mięsni, czy wici u plemnika
- regulatorową, wpływając na różne procesy fizjologiczne i biochemiczne
- nerwową, odpowiadając za odbiór i przysyłanie sygnałów z zewnątrz , dotyczy białek receptorów występujących w zmysłowych komórkach
- odpornościową