sacharydy / węglowodany - grupa związków organicznych obejmująca wielowodorotlenowe aldehydy, wielowodorotlenowe ketony oraz ich połączenia utworzone za pomocą wiązań glikozydowych. W większości podstawowych stosunek liczby atomów wodoru do liczby atomów tlenu jest taki jak w wodzie, stąd nazwa węglowodany. Cukrowce powstają w procesie fotosyntezy i w innych przemianach metabolicznych. Służą przede wszystkim jako materiał energetyczny (np. glukoza). Stanowią także substancje zapasowe (np. skrobia, glikogen) i strukturalne (np. celuloza, chityna).
Cukrowce są ważnym dla człowieka energetycznym składnikiem pokarmowym. Zawarte są głównie w pokarmach roślinnych. Dzielimy je na cukry proste i złożone. Cukry proste, np. glukoza, są bardzo szybko wchłaniane przez ustrój. Przy nadmiernym spożyciu część węglowodanów może być zamieniona na tłuszcze i zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej.
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.
Polityka Cookies. Prywatność. Copyright: INTERIA.PL 1999-2022 Wszystkie prawa zastrzeżone.