Edison wynalazł żarówkę
O Tomaszu Edisonie pisaliśmy w poprzednim artykule, gdzie prezentowaliśmy mało znane fakty z biografii postaci historycznych.
Zobacz: Edison założył czasopismo „Science”.
W podręcznikach szkolnych możemy przeczytać, że to on wynalazł żarówkę. Z pewnością jako pierwszy opatentował to rewolucyjne odkrycie. Jednak już w 1860 r. angielski fizyk Sir Joseph Wilson Swan pokazał eksperymentalną żarówkę. Jako włókno użył zwęglonego papieru. Jasność świecenia nie była jednak dobra. Następnie po 15 latach użył innego włókna – zwęglonej nici. Ten sam wkład zastosował później Tomasz Edison. Usprawnił on narzędzie Swana i rozpoczął produkcję żarówek na masową skalę.

Szpinak jest bogaty w żelazo
W pamięci mamy dni, kiedy na szkolnej stołówce pojawiał się szpinak. Dzięki Popeye! Tak naprawdę szpinak nie zawiera w sobie tak dużo żelaza, jak przez lata uważano. Dokładniej – zawiera 3 mg na 100 g liści. Przez wiele lat w wyniku pomyłki sądzono, że zawiera 30 mg pierwiastku, którego niedobór powoduje anemię. Być może źle postawiono przecinek w notatkach, być może naukowcy policzyli wartości dla suchych, a nie świeżych liści szpinaku.
To nie znaczy, że nie warto jeść szpinaku! Zawiera potas i witaminy B, posiada dużo kwasu foliowego i przyspiesza metabolizm. To tylko niektóre z dobrych dla zdrowia właściwości tego warzywa.

Mysz lubi ser
Ten mit towarzyszy nam od podstawówki. W bajkach i opowiadaniach sympatyczny gryzoń przedstawiany jest jako zwierzę, które z jakiegoś powodu bardzo ceni sobie smak tego pysznego smakołyku. Obok niego pojawia się kot, który pije mleko i pies, który zajada się kością. Tak naprawdę podawanie tym zwierzętom tych produktów jest niebezpieczne dla ich zdrowia, nawet jeśli rzeczywiście im smakują. A mysz?
Najchętniej skosztuje owoców lub ziaren. Ser nie jest czymś, co pojawia się w naturalnym środowisku tego ssaka.
Nie zmienia to faktu, że jest zwierzęciem wszystkożernym i nie odmówi zarówno pszenicy, jak i gorgonzoli.

Wyróżniamy pięć królestw w biologii
Królestwo jest uważane za kategorię systematyczną najwyższej rangi od czasów Karola Linneusza. Ten wybitny szwedzki przyrodnik, który żył w XVIII wieku, podzielił świat na trzy królestwa – zwierzęta, rośliny i minerały. Ta koncepcja bardzo długo obowiązywała w świecie nauki, jednak w 1969 roku Robert Whittaker wyróżnił pięć królestw: animalia – zwierzęta, plantae – rośliny, fungi – grzyby, protista – protisty oraz monera – prokarionty.
Thomas Cavalier-Smith, brytyjski biolog ewolucyjny, uzupełnił podział organizmów o szóste królestwo – chromista. Należą do nich grzybopławki, odżywiające się w procesie fotosyntezy. Mają duże znaczenie w ekosystemach wodnych, ponieważ wchodzą w skład planktonu.

Nietoperze są ślepe
W szkole uczymy się o tym, że nietoperze mają umiejętność echolokacji, czyli zdolności do orientacji w terenie dzięki użyciu ultradźwięków i analizie powracającego echa. Mają też znakomity węch. To nie znaczy jednak, że nietoperze są ślepe.
Potrafią posługiwać się także wzrokiem przy odpowiednich warunkach świetlnych. Wprawdzie ich widzenie nie jest tak ostre i precyzyjne jak u człowieka, jednak ich oczy mogą odbierać światło w zakresie fal ultrafioletowych. Nie rozróżniają przy tym kolorów. Szczególnie rozwinięty wzrok mają nietoperze, które gorzej posługują się echolokacją.

Nie wszystkie wiadomości, które usłyszeliśmy w szkole lub od rodziców są prawdziwe. Na całym świecie naukowcy prowadzą badania i odkrywają nowe rozwiązania. Informacje, które od lat uważamy za pewne, mogą stracić na aktualności.
Zapraszamy do zapoznania się z poprzednimi częściami:
Mity, których uczyli cię w szkole cz. I
Mity, których uczyli cię w szkole cz. II
Mity, których uczyli cię w szkole cz. III